Ce se întâmplă dacă NU mănânci carne. Riscurile la care te expui, totul despre Vitamina B12 și fier

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla daca nu mananci carne FOTO: Unasplash @jose ignacio pompe
ce se intampla daca nu mananci carne FOTO: Unasplash @jose ignacio pompe

Carnea conține numeroși constituienți importanți pentru organism. Iată ce se întâmplă dacă elimini carnea din alimentație.

Corpul nostru are nevoie de perioade de "curățare", iar postul este prilejul perfect de a ne purifica trupul și sufletul.

În afară de perioada postului, există persoane care nu mănâncă carne niciodată: vegetarienii, iar cei care nu mănâncă niciun produs de origine animală se numesc vegani. 

Regimul vegetarian/vegan

Regimul vegetarian/vegan este controversat: unii specialiști sunt de părere că este mult mai sănătos decât dieta clasică, alții spun că acest mod de viață este detrimental pentru organism. Indiferent care ar fi adevărul, fiecare este liber să aleagă ce mănâncă, dar, ca în orice altceva, este importantă informarea.

Lipsa consumului de carne predispune la deficitul de fier și de Vitamina B12. Aceste elemente sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, iar cei care nu mănâncă deloc carne trebuie să fie atenți la aceste aspecte și să încerce să suplimenteze fierul și Vitamina B12.

Vitamina B12

Potrivit WebMd, Vitamina B12 (ciancobalamina) se găsește în cea mai mare proporție în carne, pește și produse lactate. Vitamina B12 este esențială pentru creșterea celulară, mai ales a celulelor roșii din sânge și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. 

Deficitul de Vitamina B12 poate determina instalarea oboselii cronice, apariția cataractei, bolii Alzheimer sau osteoporozei.

Persoanele care nu mănâncă produse de origine animală ar trebui să ia în considerare suplimentele de Vitamina B12 și să consume produse vegetale care au un conținut mai mare în Vitamina B12. În această categorie intră spanacul, sfecla și ciupercile.

Fierul

Fierul este un mineral cu numeroase roluri în organism, dar cel mai important este cel de oxigenare a celulelor. Fierul intră în compoziția hemoglobinei și transportă oxigenul la țesuturi, motiv pentru care lipsa acestuia determină anemia feriprivă. Totodată, fierul intervine și în sinteza anumit hormoni.

Deficitul de fier cauzează dificultăți în respirație, slăbiciune musculară și oboseală, palpitații și dureri de cap. La fel ca și în cazul Vitaminei B12, suplimentele de fier sunt necesare dacă nu consumați carne. Produsele vegetale care conțin fier sunt broccoli, fasolele, spanacul și varza.

Vezi și: Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel