Ce se întâmplă dacă păstrezi rufele murdare în mașina de spălat. Detaliul dezgustător care te va face să renunți la acest obicei

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
rufele - FOTO: Freepik
rufele - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă dacă păstrezi rufele murdare în mașina de spălat. Majoritatea dintre noi punem hainele murdare în mașina de spălat și le lăsăm acolo până când se adună încărcătura necesară pentru a o porni. Dar un detaliu absolut dezgustător ne va face să renunțăm la acest obicei.

La sfârșitul unei zile lungi, s-ar putea să pară o idee ingenioasă să arunci pur și simplu hainele murdare în mașina de spălat. Dacă faci asta în fiecare zi, aparatul va fi deja plin până când vine ziua de spălat.

În timp ce această practică poate părea inofensivă, poate avea efecte negative. Lăsarea hainelor murdare în mașina de spălat poate fi o rețetă pentru probleme, deoarece poate duce la răspândirea bacteriilor și a mucegaiului.

De ce să nu lași hainele murdare în mașina de spălat

Condițiile umede din interiorul unei mașini de spălat oferă un mediu ideal pentru reproducerea bacteriilor, în special atunci când conține prosoape umede, fețe de spălat și haine umeze de transpirație.

Conform unui studiu din 2020 publicat de GMS Hygiene and Infection Control, bacteriile supraviețuiesc mai bine în medii umede. Mai mult, un studiu din 2021 publicat în Applied and Environmental Microbiology a descoperit că bacteriile prezente în rufele murdare pot proveni adesea din materii fecale și pot include E. coli și salmonella.

Prin urmare, păstrarea hainelor contaminate în mașina umedă ar putea permite germenilor să se dezvolte atât pe textile, cât și în interiorul aparatului, ceea ce ar putea să vă îmbolnăvească atât pe voi, cât și pe cei din gospodărie. Acest lucru poate provoca și mirosuri neplăcute care pot persista în rufe chiar și după ce acestea au trecut printr-un ciclu de spălare, potrivit House Digest.

Vezi și: Cancerul, dezvăluire tulburătoare. De ce medicii spun că nu se vindecă. Ce înseamnă când intră în remisie

Creșterea mucegaiului în mașini de spălat

Interiorul umed și întunecat al unei mașini de spălat oferă un refugiu perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Chiar și atunci când mașinile de spălat sunt lăsate goale, în special cele cu încărcare frontală, există potențialul acumulării de mucegai.

De fapt, un studiu din 2015 publicat în Fungal Biology a constatat că 79% din cele 70 de mașini de spălat goale testate conțineau anumite tipuri de ciuperci.

Deoarece garnitura etanșă de cauciuc este creată pentru a împiedica scurgerea apei, este impermeabilă. Cu toate acestea, această caracteristică blochează umiditatea într-un spațiu întunecat și ermetic, ceea ce cauzează creșterea mucegaiului.

De aceea se recomandă să lăsați ușa mașinii deschisă atunci când nu este în folosință pentru a permite circulația aerului. Cu toate acestea, dacă lași hainele murdare în mașina de spălat timp de mai multe zile, acest lucru împiedică aerul să circule în interiorul mașinii, crescând umiditatea și, prin urmare, potențialul pentru răspândirea mucegaiului.

De asemenea, hainele murdare pot încuraja creșterea mucegaiului din alimente, murdărie, transpirație și umiditate care pot fi prezente pe hainele voastre. Acest lucru poate crea un miros de igrasie atât pe haine, cât și în interiorul aparatului, care este greu de înlăturat.

Mai important, mucegaiul poate declanșa o serie de probleme de sănătate, cum ar fi simptomele de reacție alergică și iritații ale pielii, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Pentru cei cu astm sau alte afecțiuni de sănătate, poate agrava și simptomele lor.

Vezi și: Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Coșurile de rufe, soluția optimă

Pentru a beneficia de comoditatea de a avea hainele aproape de mașina de spălat în ziua spălării, fără a încuraja răspândirea bacteriilor sau creșterea mucegaiului, există o soluție ușoară. Aceste consecințe pot fi ușor evitate prin depozitarea hainelor murdare într-un coș bine ventilat așezat lângă mașina de spălat.

Coș de rufe - FOTO: Freepik@mizkit

Coșurile făcute dintr-un material care permite respirația sunt cele mai bune, făcând din răchită o alegere bună. Puteți alege și un coș făcut din pânză sau plasă. Aceste materiale sunt nu numai flexibile și, prin urmare, ușor de glisat în spații mici, dar coșurile din pânză se pot spăla și în mașina de spălat, astfel încât să puteți elimina orice bacterii sau mirosuri de pe rufe murdare.

În plus, după ce efectuați o spălare, asigurați-vă că eliberați imediat mașina de spălat după ce ciclul este complet și țineți ușa ușor deschisă.

Nu lăsați niciodată hainele curate și umede în mașină peste noapte sau chiar mai mult decât este necesar. În schimb, atârnați hainele pentru a se usca sau transferați-le imediat în uscător pentru a preveni creșterea bacteriilor și a mucegaiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel