Ce se întâmplă după ce trece COVID-19. Simptomul long-Covid "BRUTAL". Mahler: Este surprinzător!

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce se întâmplă după ce trece COVID-19 - Foto: Freepick @dcstudio
Ce se întâmplă după ce trece COVID-19 - Foto: Freepick @dcstudio

Medicul Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă cu privire la sindromul long-COVID şi sechelele care rămân după ce virusul a ieșit din organism.

Simptomele COVID-19 au fost diferite de la tulpină la tulpină și de la organism la organism, la fel cum au fost simptomele post-COVID sau long-COVID, așa cum l-au numit medicii și specialiștii în sănătate. 

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv", a declarat Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, într-un interviu pentru DC Medical. 

8 semne ale COVID în stare gravă. Dozele de antitermice: Paracetamol, Ibuprofen, Metamizol

Beatrice Mahler, despre ce se întâmplă după COVID-19

 

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta", spune că este suprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare, mulţi dintre aceştia acuzând la evaluare tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate.

"Este suprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate.

Sunt destul de frecvente cazurile. Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare", a declarat medicul, potrivit Agerpres.

Sechelele post-COVID, ca şi cum am fi fumat 20 de ani

Comoție cerebrală, simptome, cauze, tratament. Ce să faci dacă ești singur și faci comoție cerebrală

Beatrice Mahler a spus că afectarea pulmonară a acestor pacienţi este asemănătoare cu cea a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat.

"Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2.

Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat.

Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată", a explicat managerul.

Funcția pulmonară post-COVID, recuperată, dar nu complet



Potrivit medicului, o mare parte dintre cei care se prezintă şi au această afectare post-COVID recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet.

"O mare parte recuperează funcţia pulmonară, dar nu complet. Simptomatologia se ameliorează, însă tratamentul pe care îl avem în acest moment disponibil este un tratament nespecific, pentru că este o boală nouă despre care ştim foarte puţine şi pe care o tratăm cu metodele pe care le avem până acum la dispoziţie.

Adică, de multe ori, corticoterapie, kinetoterapie respiratorie, mai puţin terapie bronhodilatoare, pentru că sprayurile inhalatorii pe care le administrăm pacienţilor cu BPOC şi astm nu ajung la acest nivel pentru a produce efect", a arătat ea.

Simptome noi ale long Covid. Căderea părului și disfuncția sexuală se află pe listă

 

O serie de noi simptome ale long-Covid au fost identificate de oamenii de știință britanici, în urma unui studiu recent, notează Sky News.

Oficiul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit a estimat că două milioane de persoane au rămas cu sechele post Covid, în baza propriilor declarații, potrivit sursei menționate.

Dintre acestea, 1,4 milioane au declarat că au avut prima dată Covid sau au suspectat că au avut boala cu cel puțin trei luni ănainte, în timp de peste 800.000 au fost infectați pentru prima dată cu cel puțin 12 luni înainte.

Alți peste 370.000 au declarat că au avut Covid la începutul pandemiei.

Acum, o nouă cercetare, bazată pe dosarele de sănătate anonime a 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie, care a fost realizată la Universitatea din Birmingham și este publicată în revista Nature Medicine, a descoperit mai multe simptome noi.

Potrivit ONS, ratele sechelelor Covid sunt mai mari în rândul femeilor, al celor cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani, al persoanelor care locuiesc în zonele mai defavorizate, al celor care lucrează în domeniul asistenței sociale, al învățământului și educației sau al asistenței medicale și al celor care au alte afecțiuni sau dizabilități.

Vezi lista completă a simptomelor long-COVID AICI

"Acest val 6 a venit puţin prea repede". Oancea: Din păcate, Omicron atinge foarte mult copiii. Majoritatea celor din zona ROȘIE au sub 2 ani

 

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, spune că valul 6 al pandemiei de COVID-19 afectează mai ales copiii, dar şi persoanele peste 60 de ani cu alte riscuri. Mai mult, medicul spune că se aşteaptă la o creştere a cazurilor în toamnă și că în Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara majoritatatea persoanelor internate în zona roşie au vârstă sub doi ani.

"Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Şi îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflaţi în zona roşie de la noi din spital au vârsta mai mică de 2 ani. Cu toţii au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate. 

Evident, se numără printre persoanele internate şi pacienti de 30 şi 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen", a declarat medicul Cristian Oancea.

În prezent, în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş sunt internaţi 38 de pacienţi, dintre care doi sunt în secţia de Anestezie Terapie Intensivă. În plus, nouă dintre pacienţi sunt copii cu vârstele între 2 luni şi 9 ani.

Ce putem face să reducem creșterea numărului de cazuri COVID-19 - vezi AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel