Ce se întâmplă în câteva minute de utilizare a lămpii UV. Cât de mult îți deteriorează unghiile

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
lampa uv - FOTO: Freepik@javi_indy
lampa uv - FOTO: Freepik@javi_indy

Ce se întâmplă în câteva minute cât este folosită lampa UV pentru realizarea manichiurii. În doar câteva minute de utilizare, pericolele la care ne expunem sunt uriașe și ireversibile.

Cercetătorii avertizează că lămpile cu ultraviolete (UV) utilizate în mod obișnuit pentru uscarea ojei de unghii în saloanele de frumusețe ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.

Lămpile cu ultraviolete (UV) folosite pentru uscarea ojei de unghii pot deteriora ADN-ul din mâini și pot cauza mutații, potrivit unei noi cercetări. Aceste dispozitive sunt o prezență obișnuită în saloanele de frumusețe, dar în ciuda utilizării răspândite și a faptului că unele spectre de raze UV sunt cunoscute ca fiind carcinogene, nu a existat până acum o cercetare formală privind efectul radiației emise asupra celulelor mamifere.

Ce se întâmplă în câteva secunde cât este folosită lampa UV

Spre deosebire de aparatele de bronzat, care folosesc o altă gamă de lumină UV (280-400 nm) și s-au dovedit a provoca cancer, dispozitivele pentru uscarea ojei de unghii (340-395 nm) au fost studiate în mod limitat.

"Aceste dispozitive sunt prezentate ca fiind sigure, fără motive de îngrijorare. Dar, până în prezent, în cunoștința noastră, nimeni nu a studiat cu adevărat aceste dispozitive și modul în care afectează celulele umane la nivel molecular și celular", a declarat autorul corespondent Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și medicină celulară și moleculară, potrivit IFL Science.

Vezi și: Alimentele care curăță arterele. Previn bolile de inimă și AVC-ul

După expunerea la radiațiile emise de aceste dispozitive, atât în celule umane cât și în celule de șoarece - keratinocite ale pielii umane adulte, fibroblaste ale prepuțului uman și fibroblaste embrionare de șoarece - cercetătorii au identificat daune mitocondriale și de ADN, precum și moartea celulară.

Doar 20 de minute sub luminile dispozitivelor, urmate de o oră pentru repararea daunelor și încă 20 de minute de expunere, au dus la moartea între 20 și 30 la sută din celule. Între timp, sesiuni de 20 de minute în fiecare zi timp de trei zile consecutive au condus la moartea între 65 și 70 la sută din celule.

De obicei, o sesiune de manichiură implică plasarea unghiilor și a mâinilor în dispozitivul cu UV timp de 10 minute în total, mult mai puțin decât expunerea utilizată în studiu. Daunele observate în celulele rămase nu au fost întotdeauna reparate, ceea ce a provocat mutații comparabile cu cele observate în cancerul de piele uman.

Vezi și: Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Este cel mai bun medicament. Scade și tensiunea arterială

Cancer la degete

Conform lui Alexandrov, au existat și rapoarte despre cancere rare la degete la persoanele care obișnuiesc să facă manichiură cu gel, cum ar fi concurenții la concursurile de frumusețe și esteticienele.

Deși îngrijorător, este important să se observe că studiul nu furnizează dovezi directe că dispozitivele cu UV pentru uscarea ojei cresc riscul de cancer. Nu există niciun mod de a ști cât de des cineva ar trebui să-și facă unghiile pentru a fi expus la riscuri. Este nevoie de un studiu epidemiologic pe termen lung înainte ca astfel de întrebări să își găsească un răspuns cert.

"Rezultatele noastre experimentale și dovezi anterioare sugerează cu tărie că radiațiile emise de dispozitivele cu UV pentru uscarea ojei de unghii pot cauza cancer la mâini și că aceste dispozitive, asemănătoare cu patul de bronzat, pot crește riscul de cancer de piele la debutul precoce.

Cu toate acestea, sunt necesare studii epidemiologice ample pentru a cuantifica cu exactitate riscul de cancer de piele la mâini la persoanele care folosesc în mod regulat dispozitivele cu UV pentru uscarea ojei de unghii. Este probabil ca astfel de studii să dureze cel puțin un deceniu pentru a fi finalizate și pentru a informa ulterior publicul larg", scriu autorii studiului.

 Studiul este publicat în revista Nature Communications.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel