Ce se întâmplă în corp când renunțați la fumat. Scurt ghid pe ore, luni, ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tânără care fumează
Tânără care fumează

Doctorii recomandă mereu oamenilor să renunțe la fumat și subliniază că efectele lipsei țigărilor se văd imediat în organism.

Corp, fumat. Dacă în doar 20 de minute de la ultima țigară, ritmul cardiac și tensiunea arterială scad și revin la un nivel normal, la 24 de ore începe să se reducă riscul de atac de cord, iar la un an șansele de a suferi un infact sunt la jumătate.

Iată o listă cu ce se întâmplă în corp la câteva ore, luni și ani după ultima țigară fumată:

20 de minute: puls și tensiune arterială - la jumătate de oră de la ultima țigară, ritmul cardiac și tensiunea arterială revin la un nivel normal. Hipertensiunea, cunoscută ca "ucigașul tăcut" din pricina efectele sale, asimptomatice de multe ori. Din aceste efecte amintim: atac de cord, accident vascular cerebral, pierderea vederii etc. Iar un puls prea rapid poate provoca oboseală, amețeli, dureri în piept și probleme de respirație, arată experții webmd.

12 ore: când fumați, aveți în organism o cantitate de 3 până la 15 ori mai mare de monoxid de carbon decât un om care nu fumează. Asta poate duce la dureri de cap, un puls mai rapid, amețeli sau greață. Acest nivel scade la normal mai puțin de o zi după ce ați renunțat și face loc pentru mai mult oxigen.

24 de ore: riscul atacului cardiac - scade după doar o zi fără țigări și continuă să scadă. Dacă ați avut deja un infarct și ați renunțat la țigări, vă reduceți la jumătate șansa de a avea un al doilea.

48 de ore: simțul mirosului și al gustului - toxinele din fumul de țigară ucid celulele care vă ajută să simțiți gustul și mirosul. Ele cresc rapid după ce nu mai fumați.

72 de ore: tuburi bronșice - fumul de țigară produce inflamarea acestor căi și poate fi dificil să respirați. După 72 de ore, căile bronhice încep să se relaxeze. S-ar putea să observați și o creștere a energiei.

2 până la 12 săptămâni: circulația sângelui - ar trebui să înceapă să se îmbunătățească aproape imediat. Puteți începe să simțiți mai ușor senzațiile, iar mâinile și picioarele vor fi mai calde.

1 până la 9 luni: funcția pulmonară – veți simți că aveți mai multă energie. Tușiți mai puțin și respirați mai bine. Firișoarele din plămâni numite cilia încep să crească înapoi. Ele contribuie la curățarea plămânilor și micșorarea infecțiilor. Funcția pulmonară ar putea crește cu până la 10%.

1 an: sănătatea inimii - scade până la jumătate față de cel al unui fumător.

2 - 5 ani: cancer - fumatul crește riscul pentru anumite tipuri de cancer, iar după 5 ani, scade la jumătate riscul de cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare. Riscul de cancer de col uterin va fi redus la cel al unui nefumător.

5 ani: AVC - Fumatul accelerează formarea de cheaguri de sânge care pot duce la un accident vascular cerebral. După 5 ani, riscul de AVC ar scade la fel ca și cel al unui fumător.

10 ani: cancerul pulmonar - riscul de cancer al laringelui și al pancreasului scad considerabil.

15 ani: boala cardiacă - riscul de boli cardiace și infarct este același cu un om care nu a fumat niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel