Ce sunt de fapt superalimentele și ce beneficii au pentru sănătate. Câți nutrienți trebuie să conțină un superaliment ca să capete acest titlu

Descoperă puterea transformatoare a superalimentelor și de ce aceste alegeri bogate în nutrienți îmbunătățesc sănătatea, stimulează imunitatea și luptă împotriva...
Unele alimente sunt mai sănătoase decât altele, cum ar fi salatele cu frunze, fileurile de somon și perfecte de iaurt. Dieteticianul Beth Czerwony, discută despre superalimente, o categorie de alimente super-încărcate și super-sănătoase, și despre beneficiile lor pentru organism.
Superalimentele sunt alimente super-încărcate, cu o densitate mare de nutrienți, care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, ceea ce le face un plus valoros pentru orice dietă.
Ce rol au în alimentația noastră
Superalimentele sunt alimente naturale, bogate în nutrienți și sărace în calorii, adesea asociate cu sănătatea inimii, un sistem imunitar puternic, prevenirea cancerului, reducerea inflamațiilor și scăderea colesterolului. Acestea promovează sănătatea prin creșterea funcției imunitare și diminuarea prevenirii sau progresiei bolilor.
Fiecare superaliment are proprietăți nutriționale unice, dar în general sunt asociate cu sănătatea inimii, un sistem imunitar puternic, prevenirea cancerului, reducerea inflamației și scăderea colesterolului.
Ce face un aliment să capete titlul de superaliment
Superalimentele sunt o categorie de alimente super-sănătoase care oferă beneficii excepționale pentru sănătate, dincolo de profilul lor nutrițional. Acestea sunt bogate în antioxidanți, minerale esențiale precum calciu, potasiu și fier, care protejează celulele și pot reduce riscul de boli de inimă, cancer și alte boli.
Vitaminele, care se obțin mai bine din alimente naturale precum superalimentele, sunt esențiale pentru sănătatea generală. Este recomandat să consumați acești compuși organici din alimente naturale, mai degrabă decât din suplimente.
Superalimentele sunt bogate în fibre, flavonoide și grăsimi sănătoase, care ajută la scăderea colesterolului, la prevenirea bolilor de inimă și la controlul diabetului de tip 2. Flavonoidele, care se găsesc în plante, au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Grăsimile bune, precum cele mononesaturate și polinesaturate, ajută și ele.
Vezi și: Remedii naturale pentru hipotiroidism. Gestionarea sănătății tiroidiene dincolo de medicamente
1. Avocado
Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care pot reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. În plus, se mândresc cu mai mult potasiu decât bananele. Încorporează avocado în dieta ta prin legume sărate cu ouă poșate sau chiar prin deserturi infuzate cu avocado, cum ar fi bucățelele de brownie.
2. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt pline de flavonoide care ajută la scăderea riscului de atac de cord, în special la femei. Lista superalimentelor include fructele de acai, afinele, afinele, afinele, fructele goji, zmeura și cireșele amare. Savurează-le în boluri de smoothie sau ca garnitură gustoasă, cum ar fi sosul de merișoare cu scorțișoară.
3. Sfecla roșie
Sfecla își obține culoarea vibrantă de la betalaine, un pigment bogat în antioxidanți. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, fiind capabili să combată afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Încorporează sfecla în mese cu rețete precum Beet Muhamarra sau burgeri de sfeclă fără carne dacă dorești o opțiune vegană.
4. Semințe de chia
Aceste semințe mici sunt dense în nutrienți, oferind fibre, proteine, antioxidanți și vitamine și minerale esențiale. La doar 100 de calorii pe uncie, sunt un adaos cu puține calorii la smoothie-uri, fulgi de ovăz sau produse de patiserie.
Citește și: Poți să slăbești dacă bei mai multă apă? Adevărul despre consumul de apă pentru pierderea în greutate
Foto: Freepik @freelancerparvej
5. Scorțișoară
Dincolo de aroma sa reconfortantă, scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii, reglează nivelul de zahăr din sânge și ajută la reducerea colesterolului, potrivit Cleveland Clinic. Este un element de bază în dietele mediteraneene sănătoase pentru inimă și poate fi adăugată în fulgii de ovăz, cafea sau chiar în merele coapte.
6. Frunzele verzi închise la culoare
Plin de vitaminele A, C și E, verdele cu frunze închise la culoare previn cancerul și sunt benefice pentru sănătatea oaselor și a inimii. Alege verdețuri precum varza kale, spanacul și bibilica în salate, smoothie-uri sau chiar în deserturi.
7. Usturoi
Usturoiul este mai mult decât un adaos aromat la mâncăruri; stimulează imunitatea, acționează ca un antiinflamator și promovează sănătatea cardiovasculară. Indiferent dacă este crud sau fermentat, usturoiul îmbunătățește gustul și profilul de sănătate a numeroase rețete.
8. Ghimbir
Fiind bogat în vitamina C, magneziu și potasiu, ghimbirul oferă ameliorarea durerii, reglează glicemia și ajută la ameliorarea stării de greață. Folosește-l în supe sau adaugă-l în smoothie-uri și clătite.
9. Ceai verde
Bogat în antioxidanți catechine, ceaiul verde protejează celulele de daune, prevenind potențial cancerul și bolile de inimă. Savurează-l cald sau experimentează cu varietăți aromate, cum ar fi ceaiul verde infuzat cu mere și scorțișoară sau o combinație de ceai verde, lămâie și ghimbir.
10. Linte
Bogată în proteine și nutrienți esențiali precum acidul folic, fier și potasiu, lintea este o alternativă hipocalorică la carne. Sunt ideale în preparate precum linte cu roșii prăjite cu curry sau salată crocantă de linte.
11. Dovleac
Dincolo de reputația sa pentru prepararea plăcintelor, dovleacul oferă antioxidanți care protejează ochii și potasiu sănătos pentru inimă. Adaugă dovleac în supe, deserturi sau savurează semințe de dovleac prăjite pentru un plus de sănătate.
12. Somon
O sursă bogată de acizi grași omega-3, somonul ajută la prevenirea bolilor de inimă. Caută somon sălbatic și explorează numeroasele rețete delicioase disponibile.
13. Iaurtul și Kefirul
Aceste produse lactate bogate în probiotice susțin sănătatea intestinală, oferă calciu și stimulează sistemul imunitar. Alege varietăți neîndulcite, cum ar fi iaurtul grecesc, și încorporează-le în mâncăruri cum ar fi parfaits de fructe sau băuturi cu chefir.
Acestea fiind spuse, superalimentele oferă mai multe avantaje pentru sănătate, de la prevenirea cancerului până la sănătatea inimii. Aceste alimente bogate în nutrienți te pot ajuta să trăiești o viață mai bună și mai energică. Există mereu un superaliment gata să-ți îmbunătățească mesele și sănătatea generală, indiferent dacă îți place peștele la cină sau fructele de pădure pentru micul dejun.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.