Ce sunt de fapt superalimentele și ce beneficii au pentru sănătate. Câți nutrienți trebuie să conțină un superaliment ca să capete acest titlu

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
superalimente Foto: Freepik @ojosujono96
superalimente Foto: Freepik @ojosujono96

Descoperă puterea transformatoare a superalimentelor și de ce aceste alegeri bogate în nutrienți îmbunătățesc sănătatea, stimulează imunitatea și luptă împotriva bolilor.

Unele alimente sunt mai sănătoase decât altele, cum ar fi salatele cu frunze, fileurile de somon și perfecte de iaurt. Dieteticianul Beth Czerwony, discută despre superalimente, o categorie de alimente super-încărcate și super-sănătoase, și despre beneficiile lor pentru organism.

Superalimentele sunt alimente super-încărcate, cu o densitate mare de nutrienți, care pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate, ceea ce le face un plus valoros pentru orice dietă.

Ce rol au în alimentația noastră

Superalimentele sunt alimente naturale, bogate în nutrienți și sărace în calorii, adesea asociate cu sănătatea inimii, un sistem imunitar puternic, prevenirea cancerului, reducerea inflamațiilor și scăderea colesterolului. Acestea promovează sănătatea prin creșterea funcției imunitare și diminuarea prevenirii sau progresiei bolilor.

Fiecare superaliment are proprietăți nutriționale unice, dar în general sunt asociate cu sănătatea inimii, un sistem imunitar puternic, prevenirea cancerului, reducerea inflamației și scăderea colesterolului.

Ce face un aliment să capete titlul de superaliment

Superalimentele sunt o categorie de alimente super-sănătoase care oferă beneficii excepționale pentru sănătate, dincolo de profilul lor nutrițional. Acestea sunt bogate în antioxidanți, minerale esențiale precum calciu, potasiu și fier, care protejează celulele și pot reduce riscul de boli de inimă, cancer și alte boli.

Vitaminele, care se obțin mai bine din alimente naturale precum superalimentele, sunt esențiale pentru sănătatea generală. Este recomandat să consumați acești compuși organici din alimente naturale, mai degrabă decât din suplimente.

Superalimentele sunt bogate în fibre, flavonoide și grăsimi sănătoase, care ajută la scăderea colesterolului, la prevenirea bolilor de inimă și la controlul diabetului de tip 2. Flavonoidele, care se găsesc în plante, au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Grăsimile bune, precum cele mononesaturate și polinesaturate, ajută și ele.

Vezi și: Remedii naturale pentru hipotiroidism. Gestionarea sănătății tiroidiene dincolo de medicamente

1. Avocado

Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, care pot reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. În plus, se mândresc cu mai mult potasiu decât bananele. Încorporează avocado în dieta ta prin legume sărate cu ouă poșate sau chiar prin deserturi infuzate cu avocado, cum ar fi bucățelele de brownie.

2. Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt pline de flavonoide care ajută la scăderea riscului de atac de cord, în special la femei. Lista superalimentelor include fructele de acai, afinele, afinele, afinele, fructele goji, zmeura și cireșele amare. Savurează-le în boluri de smoothie sau ca garnitură gustoasă, cum ar fi sosul de merișoare cu scorțișoară.

3. Sfecla roșie

Sfecla își obține culoarea vibrantă de la betalaine, un pigment bogat în antioxidanți. Acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, fiind capabili să combată afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Încorporează sfecla în mese cu rețete precum Beet Muhamarra sau burgeri de sfeclă fără carne dacă dorești o opțiune vegană.

4. Semințe de chia

Aceste semințe mici sunt dense în nutrienți, oferind fibre, proteine, antioxidanți și vitamine și minerale esențiale. La doar 100 de calorii pe uncie, sunt un adaos cu puține calorii la smoothie-uri, fulgi de ovăz sau produse de patiserie.

Citește și: Poți să slăbești dacă bei mai multă apă? Adevărul despre consumul de apă pentru pierderea în greutate

Foto: Freepik @freelancerparvej

5. Scorțișoară

Dincolo de aroma sa reconfortantă, scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii, reglează nivelul de zahăr din sânge și ajută la reducerea colesterolului, potrivit Cleveland Clinic. Este un element de bază în dietele mediteraneene sănătoase pentru inimă și poate fi adăugată în fulgii de ovăz, cafea sau chiar în merele coapte.

6. Frunzele verzi închise la culoare

Plin de vitaminele A, C și E, verdele cu frunze închise la culoare previn cancerul și sunt benefice pentru sănătatea oaselor și a inimii. Alege verdețuri precum varza kale, spanacul și bibilica în salate, smoothie-uri sau chiar în deserturi.

7. Usturoi

Usturoiul este mai mult decât un adaos aromat la mâncăruri; stimulează imunitatea, acționează ca un antiinflamator și promovează sănătatea cardiovasculară. Indiferent dacă este crud sau fermentat, usturoiul îmbunătățește gustul și profilul de sănătate a numeroase rețete.

8. Ghimbir

Fiind bogat în vitamina C, magneziu și potasiu, ghimbirul oferă ameliorarea durerii, reglează glicemia și ajută la ameliorarea stării de greață. Folosește-l în supe sau adaugă-l în smoothie-uri și clătite.

9. Ceai verde

Bogat în antioxidanți catechine, ceaiul verde protejează celulele de daune, prevenind potențial cancerul și bolile de inimă. Savurează-l cald sau experimentează cu varietăți aromate, cum ar fi ceaiul verde infuzat cu mere și scorțișoară sau o combinație de ceai verde, lămâie și ghimbir.

10. Linte

Bogată în proteine și nutrienți esențiali precum acidul folic, fier și potasiu, lintea este o alternativă hipocalorică la carne. Sunt ideale în preparate precum linte cu roșii prăjite cu curry sau salată crocantă de linte.

11. Dovleac

Dincolo de reputația sa pentru prepararea plăcintelor, dovleacul oferă antioxidanți care protejează ochii și potasiu sănătos pentru inimă. Adaugă dovleac în supe, deserturi sau savurează semințe de dovleac prăjite pentru un plus de sănătate.

12. Somon

O sursă bogată de acizi grași omega-3, somonul ajută la prevenirea bolilor de inimă. Caută somon sălbatic și explorează numeroasele rețete delicioase disponibile.

13. Iaurtul și Kefirul

Aceste produse lactate bogate în probiotice susțin sănătatea intestinală, oferă calciu și stimulează sistemul imunitar. Alege varietăți neîndulcite, cum ar fi iaurtul grecesc, și încorporează-le în mâncăruri cum ar fi parfaits de fructe sau băuturi cu chefir.

Acestea fiind spuse, superalimentele oferă mai multe avantaje pentru sănătate, de la prevenirea cancerului până la sănătatea inimii. Aceste alimente bogate în nutrienți te pot ajuta să trăiești o viață mai bună și mai energică. Există mereu un superaliment gata să-ți îmbunătățească mesele și sănătatea generală, indiferent dacă îți place peștele la cină sau fructele de pădure pentru micul dejun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel