Ce trebuie să știi despre fixativ. Cum îți afectează părul. Ce trebuie să faci dacă ajunge pe piele

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce trebuie să știi despre fixativ - FOTO: Freepik
ce trebuie să știi despre fixativ - FOTO: Freepik

Ce trebuie să știi despre fixativ. Ce compuși conține și cum îți poate afecta podoaba capilară.

Ce trebuie să știi despre fixativ. Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor, fixativul este foarte puțin toxic. Contactul vizual neintenționat, inhalarea sau ingestia unor cantități mici de fixativ ar putea produce efecte iritante minore.

Iritarea ar trebui să se îmbunătățească prin clătirea ochilor sau a gurii sau obținerea de aer proaspăt. Înghițirea deliberată sau inhalarea fixativului poate fi foarte periculoasă.

Istoria fixativului

Fixativul a intrat în vogă după al Doilea Război Mondial, când industria cosmetică a adoptat utilizarea tehnologiei de pulverizare cu aerosoli dezvoltată de Departamentul Agriculturii pentru a fi utilizată cu spray-uri de insecte în timpul războiului.

Acest transfer de tehnologie către afacerea frumuseții contribuit la formarea unor noi tendințe de coafură. Deși utilizarea fixativului a scăzut odată cu popularitatea coafurilor mai ”naturale”, fixativul este utilizat în mod obișnuit de bărbați și femei astăzi, notează Poison.

Ce conține fixativul

Fixativul tipic de astăzi conține polimeri (molecule asemănătoare lanțului) într-un solvent și, uneori, un propulsor. După pulverizare, solventul se evaporă și lasă în urmă un strat rigid de polimeri pe păr pentru a ajuta la menținerea acestuia în poziție.

Propulsorul este de obicei un gaz lichefiat sub presiune care forțează fixativul dintr-o cutie de aerosoli și produce o ceață. Uneori, propulsorul este, de asemenea, solventul.

Din cauza problemelor de sănătate și de mediu, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a interzis utilizarea anumitor propulsoare (de exemplu, clorofluorocarburi și clorură de vinil) în fixativ. Un exemplu de propulsor folosit astăzi în fixativ este izobutanul.

Fixativul non-aerosol, cum ar fi spray-urile cu pompă, nu conține un propulsor. Un solvent comun utilizat în fixativ este alcoolul. În timp ce formulările exacte variază în funcție de producător, fixativul include adesea uleiuri esențiale sau parfumuri, precum și agenți de condiționare și silicon.

Ce trebuie să faci dacă îți ajunge fixativul pe piele

Atunci când este utilizat conform instrucțiunilor, fixativul trebuie să fie foarte scăzut în toxicitate. Unii oameni ar putea avea o reacție alergică la produs - de obicei, o erupție cutanată roșie care este inconfortabilă, dar nu periculoasă. Orice fixativ care ajunge pe piele trebuie spălat imediat.

FDA avertizează că unele fixativuri conțin solvenți inflamabili sau propulsoare. Acestea ar putea lua foc dacă sunt utilizate în jurul unei flăcări deschise, a unei suprafețe fierbinți sau a altei surse de aprindere. Utilizatorul sau alte persoane din apropiere ar putea fi rănite.

Expunerile neintenționate la fixativ sunt frecvente. Atunci când va intră cantități mici de fixativ în ochi este de așteptat să producă roșeață ușoară și durere care ar trebui să se îmbunătățească după o clătire temeinică.

Fixativul trebuie utilizat întotdeauna într-o zonă bine ventilată. Inhalarea unei cantități mici de fixativ ar putea provoca tuse, sufocare, sau dificultăți de respirație.

Dacă cineva are dificultăți de respirație care nu se îmbunătățesc, ar trebui să fie apelate la serviciile medicale de urgență.

Stilistii profesionisti de par inhaleaza in mod repetat substante chimice din aer din produsele pentru par. Un studiu de cercetare a constatat că stilistii au avut adesea tuse, dispnee, strănut, și respirație șuierătoare de la inhalarea acestor produse.

Cele mai iritante produse au fost pulberile de albire și fixativul. Studiul a constatat, de asemenea, că unii dintre stiliștii de păr au avut funcția pulmonară afectată în comparație cu persoanele care nu au lucrat cu aceste produse. Deci, în timp ce inhalarea ocazională a fixativului nu trebuie să fie periculoasă, expunerile repetate pot avea efecte negative asupra sănătății, notează The Health Site.

Vezi și: Cât de des ar trebui să îți faci manichiura. Ce poți să pățești dacă îți faci unghiile o dată pe lună, mai des sau mai rar

Efectele secundare ale fixativului

Fiecare produs chimic pe care îl utilizați are efecte secundare potențiale, iar fixativul nu este diferit. Desigur, un fixativ face minuni în menținerea coafurii elegante în loc și vă oferă acel aspect finit care face diferența. Nandita Das, expert, explică de ce nu este indicat să abuzăm de fixativ.

”Spray-urile de păr conțin un grup de ingrediente active, cum ar fi câțiva polimeri și solvenți. Ceea ce este îngrijorător la aceste ingrediente este că acestea pot provoca iritații ale ochilor, nasului, gâtului și pielii. Acestea pot provoca reacții alergice cum ar fi strănutul, ochii roșii, erupțiile cutanate și chiar mâncărimea.

Utilizarea frecventă a spray-ului de păr poate duce la dificultăți de respirație. Unele dintre celelalte efecte secundare includ, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale și boli pulmonare. Multe spray-uri de păr conțin propilen glicol compus, care atunci când este inhalat în mod regulat poate fi otrăvitor.

Dacă nu spălați bine fixativul, părul poate deveni uscat și fragil. Utilizarea regulată a fixativului crește, de asemenea, numărul vârfurilor despicate”, a explica Nandita Das.

Vezi și: Mortalitatea infantilă, fenomen îngrijorător. Angela Galeța: Sunt mame care ajung să nască fără să fi făcut o singură ecografie în timpul sarcinii

Sfaturi pentru a utiliza fixativul în mod corect

- Asigurați-vă întotdeauna că țineți fixativul la cel puțin 12 centimetri distanță de păr.

- Mutați fixativul peste păr în loc să vă concentrați asupra unui singur punct.

- Când simțiți că părul a început să se întărească, opriți pulverizarea.

- Aplicați întotdeauna fixativul într-o cameră bine ventilată, astfel încât să existe șanse mai mici de inhalare a acestuia.

- Fixativul conține alcool care vă poate usca scalpul. Deci, nu pulverizați produsul direct pe scalp.

- Spray-urile de păr sunt foarte inflamabile, așa că nu le folosiți în apropierea flăcărilor deschise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel