Mortalitatea infantilă, fenomen îngrijorător. Angela Galeța: Sunt mame care ajung să nască fără să fi făcut o singură ecografie în timpul sarcinii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
mortalitatea infantila - FOTO: Freepik@wirestock
mortalitatea infantila - FOTO: Freepik@wirestock

Mortalitatea infantilă este un fenomen îngrijorător. Milioane de copii mor în prima lună de viață. România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantilă.

Mortalitatea infantilă ne plasează pe primul loc în Europa în această statistică sumbră. La nivel mondial, 2,4 milioane de copii au murit în prima lună de viață în 2020. În fiecare zi se înregistrează aproximativ 6700 de decese la nou-născuți, ceea ce reprezintă 47% din totalul deceselor de copii cu vârsta sub 5 ani, în creștere de la 40% în 1990.

Lumea a făcut progrese substanțiale în ceea ce privește supraviețuirea copiilor din 1990. La nivel mondial, numărul de decese neonatale a scăzut de la 5 milioane în 1990 la 2,4 milioane în 2020. Cu toate acestea, scăderea mortalității neonatale din 1990 până în 2020 a fost mai lentă decât cea a mortalității post-neonatale sub 5 ani.

Șansele de supraviețuire de la naștere variază foarte mult în funcție de locul în care se naște un copil. Africa Subsahariană avea cea mai mare rată a mortalității neonatale în 2020, cu 27 (25-32) decese la 1000 de născuți vii, urmată de Asia Centrală și de Sud cu 23 (21-25) decese la 1000 de născuți vii.

Fundația Vodafone România vine în sprijinul copiilor încă din prima secundă a călătoriei lor în viață. De aceea, se modernizează secțiile de neonatologie.

”Telemedicina am început-o la secțiile de nivelul 3. Vorbim de 17 secții care au fost sau vor fi până în septembrie cu soluții de telemedicină și nu mă refer la videconsultație, ci la telemedicina reală. Vorbim de analize medicale în timp real, parametri medicali în timp real. Sunt secții care nu au un specialist cardiologie și atunci pot intra live cu un specialist pentru diagnostic, pentru stabilirea tratamentului. Putem stabili dacă se transferă copilul sau nu”, a spus Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Mortalitatea infantilă, la cote ridicate

Cele mai multe decese neonatale (75%) au loc în prima săptămână de viață, iar în 2019, aproximativ 1 milion de nou-născuți au murit în primele 24 de ore. Nașterea prematură, complicațiile legate de naștere (asfixia la naștere sau lipsa de respirație la naștere), infecțiile și malformațiile congenitale au cauzat cele mai multe decese neonatale în 2019.

De la sfârșitul perioadei neonatale și până în primii 5 ani de viață, principalele cauze de deces sunt pneumonia, diareea, malformațiile congenitale și malaria. Malnutriția este factorul care contribuie la baza acestei situații, ceea ce îi face pe copii și mai vulnerabili la boli grave.

”Am observat că în țara noastră cea mai mare mortalitate infantilă este la Satu Mare și Tulcea. Sunt cele două județe care au 30-40% peste media națională. Sunt solicitări în cele două județe?”, a spus Val Vâlcu, jurnalist.

”Tulcea este rezolvată datorită prin investiția de la Constanța. Secția de la Spitalul Județean Constanța preia nu numai copiii de la Constanța ci și din județele limitrofe. Cazurile complicate ajung la Constanța. 

La Satu Mare încă suntem în discuții. Sunt județe în care rata mortalității este mai mare decât în altele și cauzele pot fi multiple. De la lipsa de prevenție, de monitorizare a mamelor în perioada sarcinii. Sunt mame care ajung să nască fără să fi făcut o singură ecografie în timpul sarcinii, până la vârsta scăzută a mamei. 

Până acum vorbim de 610.000 de lei din donații și 630.000 de lei din contribuția organizațiilor locale sau a primăriilor. În continuare e nevoie de fonduri pentru că am promis că în 4 secții vom aduce echipamente. Companiile pot dona 20% din impozitul pe profit sau venit. Mai există posibilitatea de a redirecționa 3,5% pentru persoanele fizice.

Cifrele arată că doar 1 din 3 contribuabili folosește acest instrument. E doar un formular care trebuie completat”, a mai spus Angela Galeța.

Bebelușii, aproape de familie

Prin modernizarea secțiilor de neonatologie, părinții pot fi aproape de nou-născuții care se confruntă cu probleme. 

”Vorbim de bebeluși care dacă trebuie transferați ajung departe de familie, chiar și la 150 de km distanță. Am avut un caz la Botoșani care a fost transferat la Suceava,150 km, 150 km întors. Mama putea să meargă o dată pe săptămână să își vadă copilul în incubator. Aici vorbim de persoane care își permiteau să plătească pentru drumul. 

Sunt foarte mulți oameni care nu își permit să plătească drumul”, a mai spus Angela Galeța.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel