Ce trebuie să știi despre saltele. Cu ce diferă salteaua de iarnă față de cea de vară. Cum alegi salteaua în funcție de felul în care dormi și durerile pe care le ai

Monika Baciu |
Data publicării:
ce trebuie sa stii despre saltele - FOTO: Freepik@Try Smart Art
ce trebuie sa stii despre saltele - FOTO: Freepik@Try Smart Art

Ce trebuie să știi despre saltele. Cu ce diferă salteaua de iarnă față de cea de vară și când e momentul să faci schimbarea. Care este impactul saltelei asupra somnului.

Ce trebuie să știi despre saltele. Alegerea unei saltele poate fi importantă pentru a vă asigura un somn confortabil. Pe piață există saltele cu parte de vară și parte de iarnă. Care sunt diferențele dintre cele două.

Saltelele cu parte de vară și parte de iarnă sunt concepute pentru a oferi un confort optim în funcție de sezonul și temperaturile exterioare. 

Saltelele de iarnă și cele de vară, diferențe

Saltelele de vară sunt concepute pentru a răci și ventila mai bine. Ele pot include materiale care conduc căldura departe de corp și permit circulația aerului pentru a menține o temperatură mai scăzută în timpul nopților calde de vară. Aceste materiale pot include spumă cu celule deschise sau materiale cu proprietăți de răcire.

Saltelele de iarnă, pe de altă parte, sunt fabricate pentru a oferi un nivel suplimentar de izolare termică și căldură. Acestea pot include straturi de lână, puf sau alte materiale izolante pentru a menține căldura corpului în timpul iernii reci.

Saltelele cu parte de vară pot avea un design mai subțire sau un strat superior care facilitează ventilația și răcirea .Saltelele cu parte de iarnă pot include straturi termoizolante și materiale care rețin căldura și oferă un nivel suplimentar de confort în timpul iernii.

Saltelele cu parte de vară sunt concepute pentru a vă ajuta să rămâneți mai răcoroși în sezonul cald, reducând transpirația și disconfortul cauzat de căldură.

Saltelele cu parte de iarnă se concentrează pe menținerea căldurii și izolarea termică pentru a vă păstra mai calzi în timpul nopților reci de iarnă.

În general, alegerea între o saltea cu parte de vară și parte de iarnă depinde de nevoile și preferințele personale ale fiecăruia, precum și de climatul în care trăiți. Dacă locuiți într-o zonă cu variații semnificative de temperatură între sezoane, o astfel de saltea versatilă ar putea să vă ofere confortul optim pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont și de preferințele personale pentru fermitate și susținere atunci când alegeți o astfel de saltea.

Vezi și: De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești. Ce se întâmplă în ficat atunci când consumi cafea

Cum să alegi o saltea pentru durerile de spate

Există numeroase cauze posibile ale durerii de spate, dar importanța unei saltele care oferă un suport adecvat nu trebuie subestimată. În cazul persoanelor fără probleme de spate, suportul corespunzător poate preveni apariția durerilor, în timp ce, pentru cei care au deja probleme de spate, o saltea potrivită poate contribui la amortizare și confort.

Alegerea celei mai bune saltele pentru dureri de spate presupune luarea în considerare natura acelei dureri alături de alte nevoi și preferințe în materie de saltele. Unele dureri de spate sunt pe termen scurt și apar brusc. Acest lucru este cunoscut sub numele de dureri de spate acute. Alteori, durerea persistă pe o perioadă mai lungă și este cunoscută sub numele de dureri de spate cronice. Problemele de spate pot începe ca dureri acute, de exemplu, din cauza unei leziuni, și pot deveni cronice.

O persoană cu dureri acute de spate poate avea nevoie doar de un ajutor temporar din partea saltelei. Acest lucru poate însemna utilizarea de perne suplimentare sau ajustarea poziției de somn.

Pentru durerile cronice de spate, pot fi necesare măsuri mai semnificative, cum ar fi alegerea unei saltele mai ferme sau mai moi. Găsirea nivelurilor corecte de confort și reducerea a presiunii poate ajuta la menținerea coloanei vertebrale într-o poziție corectă în timpul somnului, potrivit Sleep Foundation.

Vezi și: Mirodeniile care previn formarea mucegaiului în butoaiele cu varză. Au efect conservant, adaugă prospețime și intensifică savoarea

Dureri de spate în partea inferioară a spatelui

Durerile de spate în partea inferioară a spatelui afectează cele cinci vertebre de jos (L1-L5) din zona lombară. Acestea sunt cele mai comune dureri de spate și una dintre principalele motive pentru care americani vizitează medicul. Această regiune din spate este vulnerabilă la îndoire și întoarcere, care pot afecta mușchii și coloana vertebrală în sine.

Petrecerea prea mult timp într-o poziție de somn necorespunzătoare poate cauza dureri de spate în partea inferioară. Pentru cei care dorm pe o parte, acest lucru se poate întâmpla dacă umerii și șoldurile nu sunt susținute corespunzător, ceea ce poate să dezechilibreze întreaga coloană vertebrală. Pentru cei care dorm pe spate și pe burtă, acest lucru se poate întâmpla din cauza unei saltele prea moi sau prea tari, care pune presiune asupra curburii naturale a coloanei vertebrale lombare.

În general, dormitorii pe o parte ar trebui să caute saltele cu fermitate medie sau medie-fermă, care pot amortiza punctele de presiune. Dormitorii pe spate și pe burtă ar trebui să caute saltele de la medie-fermă la ferme, care oferă doar o ușoară conturare.

Dureri de mijloc și superioare ale spatelui

Durerile de mijloc și superioare ale spatelui sunt mult mai puțin comune. Anatomia în aceste zone este mai stabilă, reducând probabilitatea întinderilor și entorselor cauzate de mișcări de torsiune. Durerile în aceste zone pot fi legate de probleme mai grave și ar trebui să fie examinate de un medic.

În unele cazuri, o postură incorectă poate crea tensiuni suplimentare în mijlocul sau partea superioară a spatelui. O saltea care reduce presiunea și contribuie la alinierea coloanei vertebrale poate reduce riscul apariției acestui tip de dureri. Utilizarea unei perne de calitate cu înălțimea potrivită poate asigura, de asemenea, un suport adecvat pentru gât și partea superioară a spatelui.

Cum alegi salteaua în funcție de poziția în care dormi

Părțile corpului care necesită un suport suplimentar pentru a menține alinierea coloanei vertebrale variază în funcție de poziția ta de dormit. Prin urmare, alegerea unei saltele care să se potrivească cu poziția ta de dormit poate crește confortul și ajuta la evitarea durerilor și durerilor.

Dacă dormi pe spate

Dormitorii pe spate exercită cea mai mare presiune asupra zonei inferioare a spatelui. Dacă o saltea este prea moale, torsul corpului poate să se afunde mai adânc decât partea superioară și partea inferioară a corpului, ceea ce poate crea tensiuni.

Dacă o saltea este prea fermă, nu va exista nicio adaptare a curburii ușoare din partea inferioară a spatelui. Prin urmare, dormitorii pe spate se simt cel mai bine cu o saltea cu fermitate medie spre fermă, cu o conturare ușoară până moderată.

Vezi și: O pată roz pe piele, semn al cancerului. La ce să fii atent dacă ai alunițe pe corp: A fost o prostie totală. Era încă un cui în sicriu

Dacă dormi pe o parte

Dormitorii pe o parte au puncte de presiune acute în zonele cele mai late ale corpului, în special la nivelul umerilor și șoldurilor. Pe o saltea prea moale, aceste puncte vor ieși din alinierea corectă cu restul coloanei vertebrale. Pe o saltea prea fermă, acestea vor simți presiunea la aceste puncte și vor fi predispuse la dezechilibru. Prin urmare, dormitorii pe o parte se simt cel mai bine pe saltele cu suplețe medie spre medie-fermă.

Dacă dormi pe burtă

Dormitorii pe burtă se aseamănă cu cei care dorm pe spate și pun cea mai mare presiune pe coloana vertebrală lombară. În general, aceștia se simt cel mai bine pe o saltea fermă care îi ajută să evite forma literei U și care nu va crea senzația de sufocare atunci când dorm pe burtă pe saltea.

Dacă dormi în combinație

Dormitorii în combinație se găsesc în mai multe poziții de-a lungul nopții. De obicei, ar trebui să aleagă o saltea în funcție de poziția în care petrec cel mai mult timp. Dacă nu există o poziție principală, o saltea cu fermitate medie oferă cea mai bună opțiune pentru toate pozițiile de somn. Acești dormitori ar trebui să caute, de asemenea, o saltea receptivă care facilitează mișcarea ușoară pe pat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel