De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești. Ce se întâmplă în ficat atunci când consumi cafea

Monika Baciu |
Data publicării:
cafea - FOTO:  Freepik@stockking
cafea - FOTO: Freepik@stockking

De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești. Iată ce se întâmplă în corp dacă faci lucrul acesta.

De ce să nu bei cafea imediat ce te trezești. Dacă vă bucurați de o cafea proaspătă și fierbinte dimineața, nu sunteți singurii. Cafeaua este o băutură matinală de bază în casele din întreaga lume.

Există multe dovezi care susțin că cafeaua nu este în mod inerent dăunătoare sănătății umane și ar putea chiar să ofere beneficii pentru sănătate. Cafeaua se prepară din boabele de cafea măcinate și se servește fie fierbinte, fie rece.

Cum a obținut cafeaua o reputație proastă

Cafeaua a fost controversată de-a lungul anilor. În 1991, cafeaua a fost clasificată ca un carcinogen de grup 2B, posibil carcinogen pentru oameni, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Decizia a fost bazată pe dovezi slabe privind o posibilă legătură cu cancerul de vezică urinară. În 2016, această clasificare a fost retrasă.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a OMS a constatat ”lipsa de dovezi concludente privind un efect carcinogen al consumului de cafea”, dar au existat îngrijorări cu privire la consumul de cafea fierbinte, potrivit Study Finds.

Vezi și: Mirodeniile care previn formarea mucegaiului în butoaiele cu varză. Au efect conservant, adaugă prospețime și intensifică savoarea

Cafeina, sursă de îngrijorare

În plus, conținutul de cafeină a fost o sursă de îngrijorare. Cafeina acționează asupra sistemului nervos central pentru a stimula organismul și a vă menține treji. În general, consumul excesiv de cafeină poate provoca senzații de neliniște și anxietate. Dacă beți cafea prea aproape de culcare, este posibil să rămâneți treji mai mult decât ați planificat sau să vă treziți cu dureri de stomac.

Cafeaua vă poate ține treji și în timpul nopții, deoarece cafeina rămâne în corp ore în șir după ultima înghițitură și poate interfera cu somnul. Trebuie menționat că cafeina poate crește nivelul de cortizol din corp.

Cortizolul este un hormon de stres care este deja ridicat atunci când vă treziți dimineața, momentul în care majoritatea oamenilor își beau prima ceașcă de cafea. Toleranța la cafeină poate depinde de multe lucruri.

Faptul că o persoană spune că reacționează negativ la cafeină nu înseamnă că veți reacționa la fel. Vârsta, masa corporală și alți factori pot avea un impact.

Vezi și: O pată roz pe piele, semn al cancerului. La ce să fii atent dacă ai alunițe pe corp: A fost o prostie totală. Era încă un cui în sicriu

Cafeaua, beneficii pentru sănătate

S-ar putea să nu fiți conștienți de aceste aspecte, dar există mai multe lucruri bune de spus despre cafea. Cafeaua este bogată în antioxidanți, precum și în unele nutrienți precum riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), magneziu și potasiu. Acestea nu se găsesc în cantități foarte mari, dar merită menționate, în special dacă beți mai multe cești pe zi.

Cafeaua conține, de asemenea, acid clorogenic (CGA), care este o clasă de compuși fenolici care pot îmbunătăți rezistența la insulină și tensiunea arterială. Unele cercetări sugerează chiar că cafeaua poate proteja ficatul, în special în cazul bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD). NAFLD apare atunci când grăsimi în exces se acumulează în celulele hepatice.

Acestă afecțiune afectează aproape 100 de milioane de persoane în Statele Unite. Cel mai important, cafeaua vă oferă energie. Cu toate că nu ar trebui să beți mai mult decât vă puteți gestiona, cafeaua ajută milioane de oameni să treacă prin zi, reducând oboseala și sporind energia.

Mulți sportivi folosesc cafeaua ca un stimulent pentru performanță, iar cercetătorii au raportat că consumul de cafea înainte de antrenament poate ajuta la creșterea rezistenței și la reducerea efortului perceput.

Vezi și: Ce se întâmplă în corp când consumi microplastic. Cum îl ingerăm fără să știm. Declanșează o serie de boli și inflamații

De ce să nu bei cafeaua imediat ce te-ai trezit

Dacă beți cafea doar pentru a ajunge la școală sau la locul de muncă la timp, unii sugerează că așteptarea puțin mai târziu în zi (dimineața devreme/târziu după-amiaza) pentru prima ceașcă vă poate ajuta să beneficiați mai mult de impulsul de energie al cafelei, deoarece corpul va avea mai puțin cortizol decât atunci când vă treziți.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Prin urmare, cercetătorii au petrecut mult timp studiind efectele sale asupra sănătății umane. Cu toate că cafeaua poate să nu fie potrivită pentru unele persoane, iar altele ar putea trebui să limiteze consumul din diverse motive, îngrijorarea exagerată legată de cafea este în mare parte nejustificată.

Cafeaua în cantități moderate nu a fost asociată cu rezultate negative pentru sănătate și ar putea chiar să aibă efecte benefice. Trebuie doar să fiți atenți la adaosurile, la frecvența consumului și la obiceiurile de viață atunci când decideți cum sau dacă consumul regulat este potrivit pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel