Ce văd muribunzii în ultimele clipe. Ce se întâmplă în creier atunci când murim

Monika Baciu |
Data publicării:
muribunzii - FOTO: Freepik@ufabizphoto
muribunzii - FOTO: Freepik@ufabizphoto

Ce văd oamenii care mor în ultimele clipe ale vieții. Noi detalii ies la iveală, după ce specialiștii au reușit să descifreze creierul uman.

Vechile clișee despre lumini strălucitoare și vederea vieții tale derulându-se în fața ochilor tăi s-ar putea să fie corecte. Suntem cu toții pe acea bandă rulantă pe care o numim viață, ne apropiem tot mai mult de data noastră de expirare.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, cercetătorii au obținut câteva perspective fascinante asupra a ceea ce se întâmplă în creier în timp ce ne luăm ultimul suflu, oferind o privire asupra experienței morții. De exemplu, în februarie 2022, oamenii de știință au înregistrat accidental activitatea cerebrală a unui bărbat în vârstă de 87 de ani în timp ce își dădea ultima suflare după un atac de cord.

Înainte de acest moment fatal, pacientului i s-a montat un dispozitiv care monitoriza continuu undele cerebrale ca parte a tratamentului său pentru epilepsie, dar înregistrările electroencefalografice (EEG) de la momentul morții sale au permis cercetătorilor să obțină unele informații neașteptate despre ceea ce se întâmplă când trecem pragul mortal.

Vezi și: De ce se topește ciocolata în gură. Secretul fascinant care încântă papilele gustative

Ce văd oamenii care mor în ultimele clipe

În mod uimitor, EEG-ul a arătat că modelele de activitate cerebrală asociate visării și amintirilor au izbucnit în viață chiar în momentul în care inima a încetat să bată, continuând pentru ceva timp după aceea.

Deși este specialiștilor le este imposibil să tragă concluzii ferme din aceste informații, activitatea cerebrală legată de recuperarea memoriei poate indica faptul că vedem cu adevărat viața noastră derulându-se înaintea ochilor noștri când murim.

Această posibilitate este întărită și mai mult de rezultatele unui studiu ulterior care a implicat patru pacienți cu atac de cord care au murit în unitatea de îngrijire neurointensivă (NICU) la Michigan Medicine, University of Michigan.

EKG - FOTO: Freepik@bokodi

Monitorizând oscilațiile neuronale ale pacienților în timp ce mureau, cercetătorii au observat o explozie de activitate în așa-numita "zonă fierbinte" a creierului, care se află la intersecția lobului temporal, parietal și occipital și este legată atât de visare, cât și de gândirea conștientă, potrivit IFL Science.

Vezi și: Preot, replică pentru medicul care spune să nu mai sărutăm persoanele decedate: Microbii nu se pun pe ce este sfințit

Dezvăluiri din partea celor care au revenit la viață

Cu toate acestea, pentru a înțelege cum se traduc aceste modele de activitate cerebrală în experiență reală, cercetătorii au trebuit să discute cu oameni care au murit și au revenit la viață. Ca parte a unui proiect în curs de desfășurare care investighează experiențele pacienților care au avut o activitate cardiacă plană înainte de a fi resuscitați, oamenii de știință au publicat recent perspective dintr-o serie de interviuri realizate la numeroase spitale din SUA și Marea Britanie.

Publicând o parte din datele lor în 2019, autorii au dezvăluit că 86% dintre participanții la studiu au declarat că au văzut o lumină strălucitoare, în timp ce 54% au retrăit și au revizuit evenimentele majore ale vieții lor, confirmând două dintre cele mai comune clișee asociate cu moartea.

În ansamblu, experiența morții a fost descrisă ca fiind plăcută și îmbucurătoare, cu 95% dintre respondenți declarând că au simțit o senzație de bucurie și pace în timp ce părăseau corpurile lor, în timp ce aceeași proporție a spus că evenimentul i-a schimbat în mod pozitiv.

Vezi și: Mesajul unui medic a devenit viral: Niciodată nu-l săruta pe cel răposat!

Prezentând rezultate mai detaliate mai devreme în acest an, cercetătorii dezvăluie că mulți pacienți erau conștienți de procedurile medicale în desfășurare în timp ce erau supuși resuscitării cardiopulmonare, cu toate că păreau aparent în comă. În plus, mai mult de o cincime au avut ceea ce autorii numesc o "experiență transcendentă recunoscută a morții", ceea ce înseamnă că plecarea și întoarcerea lor le-au permis să-și reevalueze și să-și refacă istoria vieții, identitatea și scopul.

Cu toate acestea, moartea rămâne un subiect neclar care continuă să scape explicațiilor științifice. De exemplu, nu este clar cum sau de ce creierul răspunde la propria sa anihilare generând astfel de experiențe inefabile.

O teorie - deși în mare parte speculativă și neconfirmată - este că creierul eliberează puternicul compus psihedelic DMT în timp ce murim într-o încercare de a menține neuronii în viață în absența oxigenului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel