Cefaleea, durerea care însoțește alte boli. Când devine periculoasă și cum se poate trata. Medic: Poate să ascundă o malformație vasculară cerebrală care nu a rupt

Sonia Baciu |
Data publicării:
cefaleea. FOTO: Freepik @maryna_alex
cefaleea. FOTO: Freepik @maryna_alex

Cefaleea poate fi cauzată de un puseu de hipertensiune sau de o răceală. Când devine periculoasă și de ce nu trebuie tratată cu indiferență.

Mulți dintre noi ne-am confruntat la un moment dat al vieții cu dureri de cap, unele mai ușoare, ce au putut fi ”tratate” cu un pahar de apă, altele mai puternice, care au necesitat administrarea de calmante.

Durerea de cap, cefaleea, poate să fie simptomul unor afecțiuni, iar medicul neurochirurg Corneliu Toader a exemplificat când aceasta poate să devină periculoasă pentru pacient, dar și de ce este necesară realizarea unor investigații imagistice

”Cefaleea este durerea de cap ce ține de extremitatea cefalică, de cap și de coloana cervicală.

Însă trebuie să spunem că sunt situații, boli generale, care se manifestă cu dureri de cap. Am să vă dau un exemplu care este și foarte frecvent, un puseu de hipertensiune arterială esențială poate să dea dureri de cap, o obstrucție nazală, în cazul unei răceli, poate să trezească bolnavul cu durere de cap.

Deci durerea de cap poate avea cauze atât generale, și nu doar cele care țin de extremitatea cefalică și de creier”, a declarat dr. Corneliu Toader, medic neurochirurg, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Vezi și: Cuplul cu diferență de vârstă de peste 10 ani, în pericol. Leca: Nu o să fie niciodată compatibil la infinit

Potrivit medicului, durerea de cap este un simptom foarte des întâlnit, care pleacă de la cauze minore, nepericuloase, ”cefalee beninge”, dar sunt și ”cefalee care sunt realmente periculoase, cum ar fi cefaleea dată de ruperea unui anevrism cerebral sau  a unei malformații vasculare cerebrale.

Când sângele de revarsă, cefaleea este absolut îngrozitoare. Este unică și urmată și de alte simptome”, a mai spus medicul, ținând să puncteze că nu trebuie să ne speriem de cefalee, ”dar nici să o tratăm cu indiferență”.

De asemenea, mai spune medicul, durerea de cap poate fi clasificată și în funcție de durata pe care o are, nu doar de intensitate.

”Cefaleea de mare intensitate, care apare din senin, la care simptomele de însoțire, de greață și vărsătură, imediat după apariția ei, uneori chiar și de alterarea stării de conștiință este o cefalee extrem de periculoasă.

Este o cefalee care, într-un procent foarte mare, ne arată că un vas de sânge din creierul nostru s-a rupt, spre exemplu.

O cefalee trenantă, care se instalează în decurs de luni, la un pacient care nu a mai încercat așa ceva, urmată apoi de greață și vărsătură, poate și de un deficit motor pe o  mână sau un picior, poate să însemne un proces expansiv intracranian.

Acestea sunt cele mai grave situații în care cefaleea este un simptom de alarmă. Din fericire, nu sunt și cele mai frecvente”, a mai spus medicul.

Vezi și: Zgomotul alb, benefic pentru un somn bun. Szotak: Este un pic de răspuns pavlovian

Cefaleea, migrena, moștenire de familie

”În genere se crede că există o agregare ereditară a cefaleei de tip migrenos și că există și un sindrom migrenos familial. Sunt și anumite afecțiuni care se însoțesc de cefaleea de acest tip ca și simptom de însoțire.

Este încă o problemă destul de amplu cercetată, pentru că sunt foarte mulți oameni care suferă de așa ceva. Mai mult decât atât, cefaleea de acest tip este însoțită de o stare generală destul de alterată.

Pacientul nu mai poate să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, câteodată nu suportă lumina, poate să aibă și greață, și vărsătură, poate să fie nevoit să stea întins în pat, cel puțin pentru o zi-două, ceea ce este neplăcut, este practic o invalidare”, a mai spus medicul.

Vezi și: Insuficiența cardiacă: cauze, diagnostic, tratament. Care sunt primele semne. Moldovan: Pacientul suferă, pentru că inima lui nu mai poate pompa eficient sângele în organism

Cefaleea, migrena, diagnosticare

Astfel, în cazul în care v-ați confruntat cu migrene care durează de ani de zile și ”care poate să ascundă o malformație vasculară cerebrală care nu a rupt și care nu a fost diagnosticată”, medicul recomandă ”tuturor care au încercat cefaleea să facă un o computer tomografie nativă.

Este o investigație la mâna tuturor astăzi și poate să îndrume medicul către investigații suplimentare pentru edificarea unui diagnostic”, a mai spus neurochirurgul.

Cefaleea, migrena, tratament și prevenție

Specialistul a subliniat că în cazul în care migrena poate fi cauzată de deshidratare, cum se întâmplă de exemplu în cazul insolației, se recomandă consumul de apă, pentru hidratare, dar ”nu întotdeauna putem să spunem că este și curativă.

Un medicament care se adresează crizei de durere de cap este absolut binevenit, mai ales că nu se ia și foarte frecvent”.

În ceea ce privește prevenția, medicul susține că acest lucru este foarte greu de realizat, ”dar în principiu este bine să ne investigăm atunci când durerea de cap are un caracter atroce, ca să diagnosticăm boala respectivă și să o tratăm.

Tratamentul unui sindrom migrenos sau a unei cefalee cluster este de fapt un tratament simptomatic. Pacientul trebuie să revină la acel tratament, ori de câte ori criza respectivă a survenit din nou”, a mai spus medicul.

Vezi și: Fructele și legumele mov reduc riscul de diabet de tip 2. Care este elementul ce reglează glicemia, dar și colesterolul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel