Cuplul cu diferență de vârstă de peste 10 ani, în pericol. Leca: Nu o să fie niciodată compatibil la infinit

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cuplul cu diferenta de varsta. FOTO: Freepik @wavebreakmedia_
cuplul cu diferenta de varsta. FOTO: Freepik @wavebreakmedia_

Care sunt riscurile unui cuplu cu diferență de vârstă de peste 10 ani și când se poate ajunge la ”singurătatea în doi”. Dinamica diferită a cuplului are legătură și cu educația, nu doar cu vârsta.

Mare parte dintre cupluri pornesc de la o idee greșită, potrivit căreia odată intrate pe un ”drum comun”, vor putea să schimbe din comportamentul partenerului, însă de cele mai multe ori se ajunge la reproșuri, critici, ce pun aduc anxietate în interiorul cuplului.

Psihologul Radu Leca afirmă că acest lucru se întâmplă de foarte multe ori, mai ales în cazul cuplurilor unde există o diferență de vârstă între parteneri de minimum 10 ani.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

”El o ia ca să o crească, o ia de foarte tânără, 18-20 de ani. Îi spune cât de bine o să îi fie lângă el.

Ea va ajunge să aibă încredere totală în el, o să îl vadă ca pe Dumnezeu.

Doar că după ce ea va ajunge la 30-35 de ani, iar el va fi cu 10 ani minim mai bătrân decât ea, dinamica cuplului se va schimba în totalitate.

El, îmbătrânit, va avea un alt ritm, la care ea nici nu va dori să se uite, dar să se și oprească, și atunci criticile vor fi foarte mari. Vor fi intense. 

Acest algoritm al criticii în cuplu are o structură ce favorizează un impact controlat de rezultate. Respectiv ce spun când aude, ce să îi spun cum să audă, ce îmi iese când aude ceea ce îi spun.

Avem de-a face cu o monetizare emoțională a timpului în care partenerul ușor de manipulat aude ceea ce i se spune.

Îmi creez un scenariu și sună în felul următor: Am nevoie de timp ca să fiu auzit în cuplu de către partenerul ce nu își doreşte să mai realizeze nimic în interiorul cuplului”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DCNews.

Vezi și: Vitamina B2, riboflavina. Care este doza necesară, cine se află la risc de deficit și care sunt simptomele acestuia

Singurătatea în doi, cuplul cu dinamici diferite

”Dacă îți doreşti să lași partenerul să creadă că domină, îi spui următoarea frază, de o mediocritate absolută: Fata ta are nevoie de ajutor.

Această expresie, fata ta, este profund manipulativă, pentru că incită la un anumit tip de emoție, respectiv, partenerul este vizualizat ca fiind stăpânul, tatăl vitreg, omul care are putere asupra ei.

Nu sunt de acord cu ea, dar am observat că e folosită în această structură de manipulare”, a mai spus psihologul.

Potrivit psihologului, elementul timp poate fi unul interschimbabil, pentru că ”timpul meu, al omului de 35 de ani nu are legătură cu al omului de 50 de ani.

Și atunci va trebui să aștept ca el să obosească atât de tare încât să nu mai fie nervos pe mine atunci când vorbesc cu el și să mă audă”, a mai spus Radu Leca, moment în care invitata sa, psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru a subliniat că partenerii din acest model de cuplu nu mai au tangențe, mai mult, această situație se poate cataloga cu ușurință ca fiind ”singurătatea în doi”, care apare din momentul în care partenerii intră pe dinamici diferite.

”Mergem pe ideea de diferență mare de vârstă, dar mergem și pe ideea de diferență mare în interiorul educației, respectiv, atât timp cât el are o educație tehnică nu o să fie niciodată compatibil la infinit cu o persoană care are o educație de tip uman, boem, cum le numesc eu.

Și chiar dacă într-o primă fază un psiholog o să fie compatibil cu un inginer sau un inginer cu un medic stomatolog sau un medic stomatolog cu un sportiv, în anii ce urmează, diferențele vor exista și din punct de vedere vizibil, pe comunicare, sexualitate, intensitate, pasiune, inflexibilitate, tonalitate vocală”, a continuat Radu Leca.

Vezi și: Soția, oglinda soacrei. Cum provoacă BAIA scandalul în cuplu. Leca: El nu știe să facă nimic, așa că se căsătorește cu femeia care seamănă cu mama lui

Comunicarea, ”chintesența cuplului”

Potrivit psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru, comunicarea în cuplu, de orice natură, dar mai ales în cel în care a apărut anxietatea, este foarte importantă.

”Comunicați cât mai eficient, comunicarea într-un cuplu, din punctul meu de vedere, este secretul, chintesența, comunicarea deschisă”, a spus Ramona Dumitru.

În completare, Radu Leca a afirmat că partenerii pot comunica ”la liber”, dar că este important ca acest lucru să se facă atunci ”când sunteți doar voi doi, altfel, toate cuvintele voastre se rotesc.

Există omul toxic din interiorul familiei voastre extinse, care o să regândească ce voi ați spus și o să vă influențeze spunând așa: Nu este îndeajuns de bună pentru tine, imaginea ei nu este îndeajuns de bună pentru tine, nu ai niciun câștig de pe urma ei, nu rămâi cu nimic și ești și foarte obosit. Iar asta cu Ești foarte obosit este punctuală, ți-o garantează ca fiind adevărul absolut.

Ești foarte obosit din cauza ei, ea este de vină. Nu că tu ești la pământ și nu ai habar să faci nimic, ea este de vină că tu ești obosit”, a mai spus Radu Leca.

Iar ca o concluzie cu privire la cuplul anxios, psihologul afirmă că ”trebuie să trăim cu intensitate, atât timp cât înțelegem că omul lângă care trăim are nevoie de noi în varianta noastră cea mai bună, fiind că altfel, dacă noi o să fim niște plante în interiorul cuplului, acesta nu doar că nu o să existe, dar el o să favorizeze, în cazul în care o să se transforme într-o familie, și alte suflete.

Practic, în loc să deveniți un model pentru copiii voștri, o să fiți doar antimodele și lumea aceasta deja este plină de persoane anxioase care nu îți doresc să realizeze nimic cu viața lor și doar se tem că ar putea să apară o extorsiune a solului care să îi înghită. Și nu fac absolut nimic ca să se îndrepte”, a explicat Radu Leca.

Vezi și: Microbiota, asociată cu factorii de risc pentru insuficiența cardiacă. Ce legătură există între acestea și cum poate fi prevenită

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel