Cele 6 alimente care îți scad glicemia. Sunt pline de fibre și pot reduce diabetul
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Vitamina B2, riboflavina, este una dintre cele opt vitamine din complexul B-urilor. Care sunt persoanele aflate la risc de deficit de riboflavină și unde se găsește această...
Vitamina B2, riboflavina, este una dintre vitaminele din complexul B-urilor, esențiale pentru sănătatea umană. Riboflavina se găsește în cereale, plante și produse lactate.
Vitamina B2 este esențial pentru descompunerea componentelor alimentare, absorbția altor nutrienți și menținerea țesuturilor. Aceasta este hidrosolubilă, astfel că excesul se elimină prin urină.
Potrivit INS, necesarul zilnic de vitamina B2 variază în funcție de vârstă, sex și statut, astfel:
- 0-6 luni, 0,3 mg/zi
- 7-12 luni, 0,34 mg/zi
- 1-3 ani, 0,5 mg/zi
- 4-8 ani, 0,6 mg/zi
- 9-13 ani, 0,9 mg/zi
- 14-18 ani, 1,3 mg/zi pentru băieți, 1mg/zi pentru fete
- adulți, 1,3 mg/zi pentru bărbați, 1,1 mg/zi pentru femei
- adulți de peste 51 de ani, 1,3 mg pentru bărbați, 1,1 mg pentru femei
- femei însărcinate, 1,4 mg/zi, iar cele care alăptează, 1,6 mg/zi, indiferent de vârstă.
Riboflavina este implicată într-un număr important de procese metabolice, precum descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, arată Medical News Today.
Vitamina B2 joacă un rol vital în menținerea rezervei de energie a organismului.
Alte roluri ale vitaminei B2 sunt:
- menținerea sănătății mucoaselor digestive
- este implicată în transformarea triptofanului în niacină, un aminoacid esențial
- alături de vitamina A contribuie la menținerea sănătății ochilor și a pielii
- contribuie la menținerea sănătății mușchilor și a sistemului nervos.
- contribuie la absorbția și utilizarea altor vitamine și minerale
- participă la sintezele hormonale inițiate de glandele suprarenale
- tot alături de vitamina A, ar putea fi implicată în prevenirea cataractei
- previne apariția migrenelor
- ajută în dezvoltarea fătului.
Unele studii au constatat că, la copiii cu autism, suplimentele de vitamine B2, B6 și magneziu par să reducă nivelurile de acizi organici anormali din urină, mai arată sursa menționată.
Vezi și: Pâinea care păcălește foamea. Te ajută să slăbești. Din ce este făcută
Riboflavina naturală se găsește într-o gamă variată de alimente, astfel că în cazul persoanelor sănătoase nu se pune problema unui deficit de vitamina B2.
Alimentele cu un conținut important de vitamina B2 sunt:
- peștele
- carnea roșie
- carnea de pasăre, pui și curcan
- organele
- ouăle
- lactatele
- sparanghelul
-anghinarea
- avocado
- cerealele îmbunătățite
- cereale integrale
- legumele boabe
- legumele crucifere, varză, broccoli, varză de Bruxelles
- spanac
- ciupercile
- nucile și semințele
- dovleacul plăcintar
- măceșele
- salvia
- cartoful dulce.
Așa cum am precizat, această vitamină este una hidrosolubilă, motiv pentru care este nevoie de o atenție suplimentară în ceea ce privește prepararea acestora.
Prin fierbere se pierde de două pri mai mult din conținutul de vitamina B2 decât prin gătirea la aburi.
Având în vedere beneficiile pe care le are această vitamină pentru sănătate, un deficit de riboflavină poate avea impact asupra sistemului endocrin. Deficitul poate să fie primar,ca urmare a unei diete sărace în vitamina B2, respectiv din cauza unor pribleme de natură medicală, precum o absorbție insuficientă de vitamina B2.
Simptomele deficitului de riboflavină includ:
- boli de piele
- hiperemie și edem la nivelul gurii și a gâtului
- stomatita angulară
- chelioza
- căderea părului
- probleme ale sistemului de reproducere
- degenerare hepatică și la nivelul sistemului nervos
- anemie și cataractă, în cazul unui deficit prelungit.
În categoria persoanelor aflate la risc pentru deficitul de vitamina B2 se află:
- sportivii cu o alimentație vegetariană. Efortul fizic suprasolicită căile metabolice care folosesc riboflavina
- femeile însărcinate, cele care alăptează și bebelușii acestora, mai ales în cazul unui consum redus de alimente cu conținut de vitamina B2
- persoanele adepte ale unui stil alimentar vegan sau care consumă mici cantități de lapte
- persoanele cu deficiență de transport de riboflavină, este vorba de persoanele cu sindromul Fazio-Londe, o boală neurologică rară.
În cazul în care nu puteți consuma alimentele ce conțin riboflavina, se recomandă administrarea de suplimente cu vitamina B2.
Trebuie reținut faptul că organismul are capacitatea de absorbție a maximum 28 mg de vitamina B2, iar ceea ce se consumă peste această cantitate se elimină prin urină.
De asemenea, dacă este necesar să suplimentați această vitamină trebuie să țineți cont de faptul că poate interfera cu alte medicamente, diminuând din eficiența acestor, precum produsele anticolinergice sau al tetraciclinei.
Totodată există și medicamente care reduc absorbția de vitamina B2 și atunci se indică o suplimentare de riboflavină.
Medicamentele care au acest efect sunt:
- antidepresivele triciclice
- unele antipsihotice
- unele medicamente pentru tratarea convulsiilor
- diureticele
- unele medicamente împotriva cancerului.
Supradoza de riboflavină este rară, având în vedere că excesul se elimină prin urină, însă atunci când există se manifestă prin:
- prurit
- amorțeală, senzația de arsură, înțepături
- urina de culoare galben intens sau portocalie
- sensibilitate la lumină.
Vezi și: Zgomotul alb, benefic pentru un somn bun. Szotak: Este un pic de răspuns pavlovian
Aceste 6 alimente sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți, îți scad glicemia și combat diabetul.
Osteoporoza, cea mai frecventă boală metabolică osoasă care crește riscul de fractură.
Endometrioza - ce este, cauze și tratament. Ce impact are asupra fertilității și riscului de cancer.
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică din întreaga lume. Care este legătura sa cu genetica?
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și energia zilnică, poate fi cheia unei vieți mai active și a unui sistem imunitar puternic.
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni la medic. Care sunt cauzele endocrine care duc la apariția osteoporozei.
Prediabetul poate fi ținut sub control iar schimbările din viața de zi cu zi sunt cheia pentru a controla nivelul glicemiei.
Cât trebuie să mâncăm după 40 de ani. De ce ne îngrășăm după o anumită vârstă. Cum și cât trebuie, de fapt, să mâncăm.
Descoperă complexitatea sindromului Cushing, o tulburare hormonală determinată de niveluri ridicate de cortizol.
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Acest tip de cancer este descoperit întâmplător. Este un tip de cancer care avansează lent.
Aceasta este cea mai bună sare. Poate preveni inclusiv anumite boli psihice.