Cele 10 superalimente care ar trebui consumate zilnic. Care sunt beneficiile pe care le puteți obține de la acestea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele 10 superalimente. FOTO: Freepik @kucherav
cele 10 superalimente. FOTO: Freepik @kucherav

Care sunt cele zece superalimente de care trebuie să profitați în fiecare zi pentru a avea o sănătate bună.

Superalimentele sunt acele produse care au un impact major asupra stării de sănătate ca urmare a conținutului important de vitamine, minerale și nutrienți.

Astfel, potrivit nutriționiștilor, în categoria superalimentelor sunt cele care conțin cantități concentrate de antioxidanți, fibre și acizi grași Omega 3.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:

- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii

- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate

- slăbirea vederii

- apariția sindromului metabolic

- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului

- diferite tipuri de cancer

- inflamații în organism.

Cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul.

Fibrele alimentare sunt cea mai bună soluție pentru combaterea constipației. Pe lângă acest beneficiu important, fibrele, care sunt o categorie de carbohidrați proveniți de la produsele de origine vegetală, au impact și asupra altor funcții ale organismului, iar acest lucru este dat de faptul că nu pot fi ”atacate” și digerate de enzimele din tubul digestiv.

Fibrele alimentare se împart în două mari categorii, iar fiecare are rolul său în ceea ce privește digestia.

Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mai mare de absorbție și joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei.

Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza) nu ajută atât de mult la tranzitul intestinal, ci previn și reduc absorbția unor substanțe în torentul sanguin, concret rețin intrarea glucozei în sânge, lucru benefic pentru diabetici, și reduc nivelul de colesterol, fapt care previne apariția bolilor cardiovasculare, arată Healthline.

Acizii grași Omega 3 sunt o parte esențială a membranelor celulelor umane. Ei au și alte funcții importante, printre care:

- îmbunătățirea sănătății inimii, ajută la controlul colesterolului, trigliceridelor și a nivelului tensiunii arteriale;

- susținerea sănătății mentale. Suplimentele pot preveni depresia, boala Parkinson și episoadele psihotice la cei cu risc;

- reducerea masei corporale

- reducerea grăsimii de la nivelul ficatului

- susține dezvoltarea neuronală a fătului

- acțiune antiinflamatoare, cu efect asupra bolilor cronice, mai arată Healthline.

Vezi și: Cancerul de col uterin: Două dintre tulpinile HPV, extrem de agresive. Peltecu: Sunt responsabile, împreună, de 70% din cazurile de cancer de col. Nu toate femeile infectate vor dezvolta cancer

10 superalimente de nelipsit

Când vine vorba de superalimente, pe primele locuri, în special în privința conținutului de antioxidanți se află fructele de pădure.

Fructele de pădure, de la zmeură, afine, mure sau căpșune, sunt o sursă importantă atât de vitamine și minerale, precum și de fibre, dar și de unul dintre cei mai puternici antioxidanți, antocianina.

Aceasta poate reduce tulburările inflamatorii și bolile de inimă și poate contribui la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, notează EatThis.

Pot fi consumate ca atare, în smoothieuri sau cu iaurt și cereale.

Rodia este un alt fruct bogat în antioxidanți. Are un gust specific dar plăcut, și la fel ca și fructele de pădure are multiple beneficii pentru sănătate. Poate reduce presiunea arterială și colesterolul, doi factori de risc pentru bolile de inimă.

Fulgii de ovăz, indicați la micul dejun, alături de fructele de pădure și iaurt, sunt o sursă importantă de fibre, atât solubile, cât și nesolubile.

Cele solubile ajută în reducerea colesterolului din sânge, oferind sațietate, în timp ce fibrele nesolubile susțin sănătatea digestivă și tranzitul intestinal.

Avocado, devenit popular în ultimii ani, este un fruct foarte versatil și plin de nutrienți, precum potasiu, folați, vitamina K, vitamina E sau fibre.

Avocado ajută sănătatea sistemului intestinal, îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge și ajută la reducerea grăsimii din organism.

Ouăle sunt considerate de mulți nutriționiști ca alimentul perfect, singura vitamina care îi lipsește din bagaj fiind vitamina C.

Ouăle conțin luteină, un antioxidant important pentru sănătatea ochilor, dar și colină, un nutrient cu impact asupra creierului și ficatului.

Spanacul este foarte bogat în nutrienți, având o cantitate mică de calorii. Ca și alte superalimente și spanacul are diferiți antioxidanți, unii dintre aceștia fiind cu efect anti-cancerigen în timp ce alții sunt buni pentru sănătatea ochilor.

De asemenea, spanacul conține nitrați, elemente care pot îmbunătăți presiunea arterială și reduce riscul de boli de inimă. Spanacul se poate consuma ca atare, în salate, în smoothieuri sau gătit. Pentru o absorbție mai bună a fierului din spanac este necesar ca acesta să fie consumat în combinație cu alimente cu un conținut ridicat de vitamina C.

Uleiul de măsline, deși nu are proteine sau carbohidrați, este o sursă importantă de grăsimi nesaturate, grăsimi sănătoase. Acestea ajută în reducerea inflamațiilor de la nivelul organismului, având și proprietăți antimicrobiene și anticancerigene.

Semințele de chia conțin proteine, fibre și acizi grași Omega 3. Aceste grăsimi nesaturate au proprietăți antiinflamatorii și pot promova, de asemenea, sănătatea mintală datorită efectelor lor antidepresive și antianxioase. În plus, acizii grași Omega 3 pot încetini declinul mental observat adesea odată cu îmbătrânirea.

Untul de nuci este un alt aliment nutritiv și foarte versatil. Plin de proteine, fibre, grăsimi nesaturate și o mare varietate de nutrienți, untul de nuci prezintă numeroase proprietăți pentru sănătate. Nucile aduc beneficii sănătății creierului și cogniției și pot, de asemenea, reduce riscul de boli cardiovasculare.

Somonul este o altă sursă de grăsimi Omega-3. Două forme de grăsimi Omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), pot reduce riscul de cancer și pot fi benefice pentru celulele care vă căptușesc arterele. Somonul este, de asemenea, o sursă de proteine complete și este încărcat cu seleniu, un alt antioxidant.

Vezi și: Zona zoster, complicație a varicelei. 90% din populație are virusul. Marinescu: Este o reactivare în anumite condiții a VVZ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel