Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
metastaze cerebrale - Foto: Freepik @cataliniliescu / TVR
metastaze cerebrale - Foto: Freepik @cataliniliescu / TVR

De ce metastazele cerebrale au o evoluție fulminantă în cazul pacienților și duc la moarte rapidă. Cele 3 cancere care dau metastaze la creier, chiar dacă nu sunt depistate.

Cele trei cancere care dau metastaze cerebrale sunt printre cele mai frecvente. Metastazele cerebrale reprezintă extinderea cancerului către creier din alte părți ale corpului. Cancerul se poate răspândi către creier prin intermediul sistemului limfatic sau prin circulația sanguină. Celulele canceroase care ajung în creier pot forma noi tumori în zona respectivă.

Ce sunt metastazele cerebrale

Acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce sunt metastazele cerebrale. Rona Hartner a murit din cauza metastazelor cerebrale pe care le-a dezvoltat din cauza cancerului pulmonar. De altfel, metastazele cerebrale sunt mai frecvente decât tumorele primare ale creierului.

”Metastazele, în general, reprezintă determinări secundare la distanță față de tumoarea inițială. Poate să fie o tumoare pulmonară și aceasta trimite un număr de celule canceroase care se cantonează în diferite zone ale organismului. Trimiterea este sanguină, se oprește pe un vas și acolo se dezvoltă o nouă tumoare plecată de la prima. Aceasta se numește determinare secundară. 

Din nefericire, aceste metastaze sunt foarte periculoase pentru că pot să fie multiple. Dezorganizează organul respectiv sau pot să ajungă în zone vitale pentru organism, cum ar fi pe vasele cerebrale”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Cele trei cancere care dau metastaze cerebrale

Anumite tipuri de cancer au o tendință mai mare de a se răspândi către creier și de a provoca metastaze cerebrale.

”Se cunoaște clar că la bărbați, mai ales fumători care dezvoltă o tumoare pulmonară, metastazele pleacă chiar și de la o tumoare foarte mică, uneori nedepistată sau în fază incipientă și ajunge exact în creier. 

La persoanele feminine, metastazele spre creier se produc din cauza diseminării tumorilor de origine mamară, la nivelul sânului. Sunt și anumite metastaze, de la anumite afecțiuni la care le spunem cerebrofile, adică au o predilecție pentru sistemul nervos. Acestea sunt melanoamele. 

Melanoamele au o predilecție pentru sistemul nervos și diseminează în acesta”, a mai subliniat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Metastazele cerebrale, diagnostic și tratament

FOTO: Freepik@DCStudio

Tratamentul depinde de tipul cancerului primar, dimensiunea și localizarea metastazelor, precum și starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau terapie țintită. De asemenea, poate fi necesară administrarea de medicamente pentru a controla simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

”Indiferent de situație, metastazele trebuie diagnosticate din timp, RMN-ul simplu și cu substanță de contrast le scoate în evidență. Dacă este una (o metastază -n.r.) se poate opera, dacă sunt mai multe, există tratamente de radioterapie și, în plus, există un tratament modern care se numește Gamma Knife, care este tot o iradiere pe bază de Gamma. 

Orice tratament în cazul metastazelor cerebrale este dificil. De a deschide substanța cerebrală și de a o opera este exact ca o operație a unei tumori cerebrale. Sunt delimitate, dar nu poți să operezi în creier decât o metastază pentru că altfel devine foarte periculos. 

Cele care sunt mari și compresive, adică apasă pe substanța cerebrală, trebuie îndepărtate chirurgical. Cele mici, au tratament radioterapic și chimioterapic. Tratamente există!”, a mai explicat. acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea.

Metastazele cerebrale, speranța de viață

FOTO: Pexels@Tima Miroshnichenko

Prognoza depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul și stadiul cancerului primar, precum și de răspunsul la tratament.

”Șansele de supraviețuire depind de întreaga patologie a pacientului și celelalte afecțiuni, dar depind și de momentul în care au fost depistate. Cu cât depistarea este mai rapidă, cu cât numărul de metastaze este mai redus și volumul lor nu este atât de mare, rezultatele pot fi îmbunătățite și avem rezultate foarte bune”, a concluzionat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel