Cele două categorii de persoane care nu trebuie să se expună la aerul condiționat. Raluca Grigore: Duce la o contractură musculară. Este dureroasă

Monika Baciu |
Data publicării:
cele doua categorii de persoane care nu trebuie sa se expuna la aerul conditionat - FOTO: Freepik@goffkein
cele doua categorii de persoane care nu trebuie sa se expuna la aerul conditionat - FOTO: Freepik@goffkein

Cele două categorii de persoane care nu trebuie să se expună la aerul condiționat. Este interzis din cauza complicațiilor pe care le pot suferi.

Cele două categorii de persoane care nu trebuie să se expună la aerul condiționat. Riscă să li se agraveze afecțiunile deja existente. În contextul schimbărilor climatice, protecția pacienților vulnerabili împotriva condițiilor climatice extreme prezintă un interes tot mai mare pentru sectorul sănătății și pentru guverne.

Pacienții internați sunt deosebit de sensibili la căldură din cauza unor boli acute și/sau a unor boli cronice. Starea lor poate fi agravată de factorii de mediu nefavorabili. Instalarea aerului condiționat poate fi considerată un element de adaptare la sănătatea publică. Dr. Raluca Grigore, medic specialist ORL, a explicat care este diferența de temperatură optimă și cine nu ar trebui să se expună la aerul condiționat. 

”Diferența dintre temperatura pe care ne-o dorim la interior, astfel încât să fie confortabil, nu trebuie să depășească 10 grade față de temperatura aerului din exterior. Aerul condiționat este un aer foarte uscat și supune toată mucoasa respiratorie la un efort mare de adaptare, de umidificare. Cei care au afecțiuni respiratorii cronice, precum astm sau bronșite obstructive cronice, cei care sunt alergici, deja au o condiție de imflamație cronică. 

Vezi și: Cum se manifestă epuizarea termică. Cele 10 semne care îți arată că ești în pericol. Două categorii de persoane, în grupul extrem de vulnerabil

Nu putem sta deloc în aer condiționat dacă avem o infecție de tract respirator. Această temperatură mai rece și uscarea aerului predispune la o inflamație în plus. Dacă stăm prea mult în aer condiționat, în condițiile în care filtrele sunt necurățate ne expunem la un tip de infecție respiratorie, pulmonară care poate fi amenințătoare de viață la pacientul vârstnic sau la pacientul tarat (plin de vicii - n.r.).

Mai avem un anumit tip de afecțiuni care nu sunt ale tractului respirator superior sau inferior, ci cele articulare. Dacă pacientul are o suferință articulară nu are nevoie să stea într-o temperatură rece sau cu duzele de la aerul condiționat direct către el, pentru că aceasta în afară de scăderea temperaturii tegumentului duce și la o contractură musculară care este dureroasă”, a explicat dr. Raluca Grigore, medic specialist ORL, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Cancerul de piele: Ce trebuie să știi pentru a reduce riscurile de dezvoltare a celulelor canceroase

Ce boli putem face din cauza aerului condiționat

”Dacă suntem sănătoși, putem să creem condițiile unei inflamații. Cei care au o rinosinuzită cronică care nu îi deranjează pe perioada verii, dacă stau în aer condiționat pot să aibă o simptomatogie mai agravantă. 

Cei care au nevralgii nu trebuie să stea în aer condiționat. Este absolut interzis să stea în aer condiționat.

Cei cu rinosinuzită se plâng de durere și, în mod normal pe pacientul cu rinosinuzită cronică nu îl doare capul, dar are secreții”, a mai explicat medicul.

Vezi și: De ce să nu te freci niciodată la ochi. Cele cinci boli grave pe care le riști

De ce ne doare capul de la aerul condiționat

”Diferența de temperatură este cea care ne dă dureri de cap pentru că există acele terminații nervoase de la nivelul mucoasei respiratorii care sunt iritate de expunerea prelungită la aerul uscat și rece.

Ne curge nasul pentru că mucoasa se adaptează. Mucoasa respiratorie este o mucoasă nobilă, o mucoasă inteligentă și are rolul de a adapta aerul pe care îl respirăm la condițiile de umiditate, puritate, de temperatură. Dacă aerul este uscat, face un efort de purificare a aerului și atunci pot să apară secrețiile. 

Poate să apară răgușeala la pacientul care stă în aer condiționat pe timp îndelungat”, a mai subliniat dr. Raluca Grigore, medic specialist ORL. 

Vezi și: Sindromul post-traumatic: cauze, simptome, tratament. Cum știi dacă suferi de această tulburare și când trebuie să consulți un medic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel