Cele trei tipuri de stres și cum le putem gestiona

Înțelegerea tipului de stres cu care vă confruntați vă poate ajuta să gestionați, să faceți față și să reduceți simptomele.

Stresul ne afectează pe toți, indiferent de rasă, sex sau nivel de venit. Cu toate acestea, lungimea și severitatea stresului variază enorm de la o persoană la alta, notează University Health News.  Potrivit Asociației Psihologice Americane, există trei tipuri principale de stres:

• Acut (pe termen scurt)
• Episodic (stres acut mai constant)
• Cronic (pe termen lung)

Determinarea tipului cu care vă confruntați vă poate ajuta să gestionați, să faceți față și să reduceți la minimum simptomele.

Stres acut

Cea mai frecventă formă de stres este cunoscută sub denumirea de stres acut, care poate dura de la câteva minute până la ore și este adesea benefică pentru sănătatea și productivitatea noastră.

Stresul acut se poate simți excitant, chiar palpitant; imaginați-vă la 6 metri de pământ după ce ați făcut un salt la schi. Vă poate ajuta să vă salvați viața, eliberând adrenalina de care trebuie să frânați rapid pentru a evita o coliziune. Sau îți poate îmbunătăți performanța locului de muncă, ținându-te concentrat, alert și energic, oferindu-ți impulsul de care ai nevoie pentru a termina un raport înainte de termen.

Sigur, stresul acut poate fi enervant, dar, în general, imediat ce stresul se rezolvă, la fel și simptomele acestuia. Cu toate acestea, în cazuri mai severe (de exemplu, un traumatism semnificativ), stresul acut poate duce la probleme mai grave de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatică (PTSD). Stresul pe termen scurt activează apărarea corpului nostru chiar înainte de a exista o vătămare sau infecție, spune Firdaus Dhabhar, profesor asociat de psihiatrie și știință comportamentală la Universitatea Stanford. Acest lucru permite sistemelor noastre imunitare să abandoneze temporar alte regiuni pentru a proteja zona cu cele mai mari nevoi - de exemplu, locul de chirurgie, vaccinare sau terapie pentru cancer.
În câteva minute de la întâlnirea cu o amenințare, celulele noastre imune lasă ceea ce Dhabhar numește „baraca" (splina) și intră în „bulevarde" (vasele de sânge) în călătoria lor către potențialul „câmp de luptă" (pielea), după cum se menționează în Numărul din septembrie 2012 al Psihoneuroendocrinologiei.
Determining which type you're experiencing can help you manage, deal with, and minimize your symptoms.

Stres episodic acut

Stresul acut episodic este frecvent întâlnit de persoanele care preiau prea mult și se luptă cu organizarea. Acești „supra-angajatori" sunt constant bombardați de stres acut. Întotdeauna se grăbesc și se îngrijorează constant.

Ai auzit vreodată de personalitatea de tip A? Identificat în anii '50 de cardiologii Meyer Friedman și R. H. Rosenman,

Sunt perfecționiști competitivi care se grăbesc, adesea ostili și incapabili să-și împărtășească emoțiile.

De asemenea, aceste persoane sunt predispuse la stres acut episodic. Ele pot deveni furioase și iritabile și permit adesea gândurilor negative să le preia mințile. Rezultatul? Indivizi extrem de stresați cărora le este dificil să se relaxeze.

Stresul cronic

Această afecțiune pe termen lung are impact atât asupra sănătății fizice, cât și psihologice. Pentru unii, sursa este o viață plină de stresori constanți. Pentru alții, stresul de durată poate fi provocat dintr-un eveniment traumatic în copilărie; tot mai mult poate fi declanșat de viziunea globală a unei persoane sau de incapacitatea sa de a face față presiunilor cu care se confruntă în fiecare zi. Și unii oameni se confruntă cu stresul cronic care provine din situații dificile, fie că este vorba de părinții copiilor autiști sau de un veteran care se ocupă de efectele ulterioare ale experienței de război.

Stresul cronic devine un sentiment familiar pentru multe dintre persoanele afectate. Pentru unii, presiunea adăugată chiar poate începe să se simtă normal. Cu toate acestea, în timp, acest tip de stres poate lăsa consecințe negative de durată, cum ar fi, anxietate, depresie, atac de cord, boli autoimune, infecții respiratorii superioare, accident vascular cerebral, sinucidere și cancer.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel