Celule stem. 5.000 de înscriși la Timișoara, 6 ani, o singură donație

Adisa Codruț |
Data publicării:
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

O tânără de 27 de ani, din județul Timiș, este singurul donator de celule stem din baza de date a Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara.

„Din Timişoara avem un singur donator, din cele peste cinci mii de persoane înscrise în şase ani în evidenţele noastre, care a efectuat donarea în aprilie 2018, la spitalul de copii. Sunt 18 centre în ţară, dar noi avem şi posibilitatea de a dona aici. Nu se stochează celulele stem, ci persoana compatibilă donează doar în momentul în care există pacientul receptor, pentru că în 24 de ore celulele trebuie să ajungă de la donator la receptor. A fost singurul compatibil. Au mai fost şi alte persoane din baza noastră, dar care nu au dorit să revină pentru faza finală de recoltare", explica, în cadrul unei conferințe de presă, procedura medicul Valentina Tartan de la Centrul de Transfuzie Sanguină Timişoara, potrivti Agerpres.

Donația a fost făcută la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, pentru un pacient bolnav de leucemie din străinătate, de către o tânără de 27 de ani din Timişoara. O cheamă Daliana Tătar și în urmă cu 4 ani a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică. S-a vindecat complet în urma unei transfuzii de măduvă/celule stem primite de la un donator din Marea Britanie.

„Cu boala pe care am avut-o, leucemie acută limfoblastică şi cu şanse foarte mari de recidivă, nu aveam şanse să trăiesc decât cu un transplant pe care l-am făcut la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu. Pot spune că avem în Timişoara medici extraordinari", a declarat tânăra, la aceeași conferinţă, organizată miercuri, 3 aprilie, de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara.

Donațiile de celule stem se pot face prin două proceduri: donarea de sânge prin afereză, care durează mai mult pentru că în timpul donării se separă aceste celule, dar riscurile pentru donator nu sunt majore, acesta putând pleca acasă imediat; respectiv recoltarea de celule din osul coxal, al bazinului, unde se produc celulele stem necesare şi l-ar ajuta mai mult pe bolnav. Însă la această procedură intervine teama pacienților față de anestezia generală la care ar trebui să fie supuşi pentru această manevră.

„Înscrierea în baza de date nu te obligă cu nimic, dar dorim să nu se răzgândească persoana. Dacă există compatibilitate, atunci va reveni la noi, luăm sânge, facem analize mai amănunţite să vedem compatibilitatea cu bolnavul. Trebuie să existe o compatibilitate de cel puţin 80% cu bolnavul", a mai precizat medicul Valentina Tartan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel