Centrele de performanță, în perfuzii. Apel pentru a nu fi desființate, de ce e nevoie de ele

Irina Constantin |
Data publicării:
Oncologie
Oncologie

În spațiul public se vehiculează intenția autorităților de închide centrele de performanță. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă cu privire la utilitatea centrelor de performanță, care, de multe ori, reprezintă șansa pacienților la viață. 

În România, sunt 352 de astfel de centre de performanță. Majoritatea sunt poziționate în zonele rurale sau izolate, fiind un real ajutor în lipsa spitalelor, pentru oamenii care trăiesc acolo. 

Ce sunt centrele de permanență

Centrele sunt unități medicale care asigură continuitatea acordării serviciilor de asistență medicală orimară pacienților. Dacă urgențele nu pot fi rezolvate în aceste centre de permanență, cum sunt urgențele de cod galben sau roșu, se asigură primul ajutor, stabilizarea și temporizarea, urmând ca pacientul să fie pregătit pentru serviciul de ambulanță, care-l transportă la unitățile de primiri urgențe. 

Creșterea finanțării, nu desființare! 

Mai mult, în contextul în care se vorbește despre deființare, SNMF subliniază că este necesară nu desființarea, ci creșterea finanțării acestor centre.

”În opinia noastră adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze, absolut independente de modul de funcționare a centrelor de permanență. Posibile cauze ar putea fi inegalitatea distribuirii de resurse și inaccesibilitatea investigațiilor imagistice și de laborator, în marea majoritate a timpului și pentru o mare parte dintre pacienți, inclusiv a persoanele neasigurate, în sistemul public de asigurări de sănătate. Asigurarea continuității serviciilor medicale pacienților din zone rurale, izolate sau din zone urbane cu acces dificil la UPU, reprezintă un drept al pacienților. Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării. Funcționarea centrelor de permanență trebuie sprijinită prin dotare și finanțare corespunzătoare, pentru a putea să asigure o paletă cât mai largă de servicii. SNMF consideră că închiderea centrelor de permanență fără o evaluare bazată pe criterii adaptate contextului local reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate a unor largi mase de pacienți. Înainte de a lua o astfel de decizie este absolut necesară o evaluare a întregului sistem de sănătate pentru a evita funcționarea inegală a acestuia.” precizează președintele SNMF, Dina Mergeani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel