Cheaguri de sânge anormale. Ce boli pot ascunde

Menstruația lunară reprezintă doar o parte din viață pentru femeile în vârstă la vârsta reproductivă. Cantitatea și tipul de sânge menstrual pot varia de la o femeie la alta și, în unele cazuri, fluxul poate include cheaguri de sânge. 

Acest lucru poate fi normal, mai ales când apare timp de câteva zile. Dar, în unele cazuri, prezența unor cheaguri deosebit de mari sau a unui flux puternic cu multe cheaguri ar putea indica o problemă în uter, notează Livestrong

Fibroame uterine

Fluxul menstrual puternic, care vine însoțit de cheaguri de sânge mari, poate semnala o problemă, cum ar fi o creștere a uterului necanceroasă numită leiomom sau fibrom. Aproximativ 70 la sută dintre femeile albe și 80 la sută din femeile negre din Statele Unite dezvoltă unul sau mai multe fibroame în timpul vieții, potrivit autorilor unui articol din „Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie" din ianuarie 2003. Deși multe femei cu fibroame nu prezintă simptome, aproximativ 25 la sută raportează un flux menstrual greu care poate fi însoțit de cheaguri de sânge, notează autorii unui raport de cercetare „Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie" din octombrie 2013. Deși nu se cunoaște cauza exactă a tumorilor fibroase, acestea tind să funcționeze în familii.

Modificări uterine

Orice afecțiune care provoacă creșterea fluxului menstrual poate duce, de asemenea, la cheaguri de sânge. Acest lucru este relevant mai ales dacă sângele din uter sau fluxul său din uter este obstruat, oferind sângelui timp suplimentar pentru a coagula. De exemplu, o femeie care a avut sarcini multiple sau a născut gemeni are adesea un uter ușor mărit, ceea ce ar putea permite sângelui uterin să se adune și să coaguleze înainte de a curge în vagin. O afecțiune numită endometrioză, în care mucoasa uterină depășește, se îngroașă și devine anormală, poate duce, de asemenea, la acumularea de sânge uterin și cheaguri în fluxul menstrual.

Alte cauze

Un alt tip de creștere a uterului, numit polip, ar putea încetini fluxul de sânge din uter. De obicei, o creștere necanceroasă, un polip se dezvoltă în mucoasa uterină și poate ieși în cavitatea uterină. Un polip proeminent poate întrerupe fluxul de sânge din uter, permițându-i să se coaguleze. În timp ce polipii nu pot cauza probleme la multe femei, acestea ar putea interfera cu implantarea și pot avea un impact negativ asupra fertilității, potrivit unui articol de revizuire publicat în numărul din septembrie 2012 al „Fertilității umane". În cazuri rare, prezența cancerului uterin ar putea duce la sângerare anormală care ar putea include și cheaguri de sânge.

Când să vezi doctorul


Când cheagurile de sânge menstrual sunt însoțite de un flux puternic și durere, acest lucru poate interfera cu calitatea vieții pentru multe femei. Deși este posibil să nu existe riscuri imediate pentru o femeie care se confruntă cu această problemă, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă unei femei care prezintă cheaguri și sângerări grele să-și vadă medicul.

Femeile care se confruntă cu fluxuri puternice și alte simptome care ar putea indica o problemă gravă ar trebui să solicite asistență medicală imediat. Aceste simptome pot include: - amețeli sau leșin, în special în picioare - ritm cardiac rapid sau respirație - paloare, slăbiciune și lipsa de energie - febră sau frisoane - scădere în greutate inexplicabilă

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel