Cheagurile de sânge, cauze, simptome și tratament

Dana Lascu |
Data publicării:
Sânge
Sânge

Cheagurile de sânge sunt sănătoase și salvează viața atunci când opresc sângerarea. Dar ele se pot forma și atunci când nu sunt necesare și provoacă un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme medicale grave.

Cheagurile de sânge sunt sănătoase și salvează viața atunci când opresc sângerarea. Dar ele se pot forma și atunci când nu sunt necesare și provoacă un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte probleme medicale grave.

Cum se încheagă sângele

Ciclul de viață al unui cheag de sânge normal depinde de o serie de interacțiuni chimice

1. Trombocitele formează un dop. Trombocite, denumite și plachete sangvine, sunt celulele mici din sânge care sunt activate de declanșatoarele eliberate când un vas de sânge este rănit sau deteriorat. Ele care se lipesc de pereții vasului, dar și între ele, schimbând forma unui dop care umple partea defectă / rănită pentru a opri scurgerea sângelui. Când sunt activate, trombocitele eliberează, de asemenea, substanțe chimice pentru a atrage mai multe trombocite și alte celule.

2. Cheagurile cresc. În caz de traumă, proteinele din sânge numite factori de coagulare se semnalizează reciproc pentru a provoca o reacție în lanț rapidă, care se termină cu o transformare în fire lungi de fibrină. Acestea se amestecă cu trombocitele din cheag pentru a crea o plasă care captează și mai multe trombocite și celule. Motiv pentru care cheagul devine mult mai dur și mai durabil.

3. Reacția se creștere se oprește. În circumstanțe normale, alte proteine au rol de a închide reacția de coagulare în lanț, îndepărtând factorii de coagulare, astfel încât cheagul să nu se răspândească mai departe decât trebuie.

4. Dizolvarea naturală a cheagurilor. Pe măsură ce țesutul deteriorat se vindecă, nu mai aveți nevoie de cheag. Fibrele dure fibrine se dizolvă și sângele tău ia înapoi trombocitele și celulele cheagului.

Ce provoacă cheagurile de sânge?

Procesul începe odată ce fluxul de sânge intră în contact cu substanțe specifice din piele sau din pereții vaselor de sânge. Când se ating, înseamnă de obicei că pielea sau peretele vasului de sânge sunt rupte / rănite.

Și plăcile de colesterol, o substanță care arată ca ceara topită, insolubilă în apă, au astfel de substanțe specifice în interior. În cazul în care placa se sfărâmă, va declanșa procesul de coagulare. Cele mai multe atacuri de inima și accidente vasculare cerebrale se întâmplă atunci când o astfel de placă din inima sau din creierul „explodează" brusc.

Cheagurile de sânge se pot forma, de asemenea, și atunci când sângele nu curge corect. Dacă se adună în vasele de sânge sau în inimă, trombocitele sunt mult mai probabil să coaguleze. Fibrilația atrială și tromboza venoasă profundă sunt două condiții în care sângele care se mișcă încet poate provoca probleme de coagulare.

Medicamente afectează procesul de coagulare

Unele medicamente împiedică trombocitele s se semnalizeze reciproc, astfel încât acestea să nu rămână împreună și să formeze cheaguri. Sunt și medicamente care subțiază sângele, care reduc producerea factorilor de coagulare sau care împiedică proteinele din procesul de formare a cheagurilor să funcționeze.

Pe lângă ele, sunt și medicamente care dizolvă cheagurile, activând proteinele care distrug straturile de fibrine.

Tratamentul care va fucționa cel mai bine îl stabilește, însă, medicul, aceste medicamente fiind aproape toate eliberate pe bază de rețetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel