Chimenul negru, calmantul natural bun chiar și pentru COVID. Cum se consumă și ce afecțiuni tratează

Monika Baciu |
Data publicării:
Chimenul negru – FOTO: Pexels@Jubair_Bin_Iqbal@Skyler_Ewing
Chimenul negru – FOTO: Pexels@Jubair_Bin_Iqbal@Skyler_Ewing

Chimenul negru este cunoscut, din Antichitate, ca fiind cel mai popular calmant natural.

Chimenul negru, denumit nigella sativa-negrilica este folosit pentru dureri de cap, dureri de dinți, congestii nazale, astm și artrită. De altfel, semințele de chimen negru sunt cunoscute și ca semințe negre sau semințe de coacăze negre.

Conținut de fibre

Chimenul negru conține timochinonă, acizi grași nesaturați (omega 6 și omega 9), proteine, fibre. Prezintă în compoziție minerale (calciu, magneziu, fosfor), vitaminele A, B, C și antioxidanți. Ajută la creșterea imunității întregului organism și susține digestia. Alte beneficii ale chimenului negru: acționează împotriva paraziților intestinali, reduce colesterolul, regenerează ficatul, are proprietăți antitumorale. Utilizarea chimenului negru este versatilă.

Se consumă crud sau copt, ca atare. Este delicios presărat peste pâine, lipii și covrigi. Poate fi folosit pentru asezonarea brânzeturilor, a mâncărurilor din legume și a salatelor.

Indiferent de modul în care se consumă chimenul negru, fie sub formă de ulei, fie sub formă capsule sau ceai, acestea au efecte benefice asupra sănătății. De asemenea, studiile științifice sugerează că semințele de chimen negru stimulează sistemul imunitar, combat cancerul de colon și acționează asemeni unui antihistaminic.

Vezi și: Chirurgia cardiacă minim invazivă, intervenții complexe. Stanislav: Riscul de infecții în aceste proceduri este redus

Tratament anti COVID-19

O echipă de cercetători de la diferite institute din Pakistan, Chile, Canada și SUA a efectuat recent un studiu clinic pentru a investiga eficacitatea potențială a unei combinații de miere și a chimenului negru în tratarea pacienților cu COVID-19.

Nigella sativa este o plantă medicinală cunoscută sub numele de chimen negru și s-a dovedit a avea proprietăți antivirale împotriva multor virusuri, inclusiv citomegalovirusului. Studiile in vitro au arătat că poate scădea replicarea sindromului respirator acut sever coronavirus (SARS-CoV). Unele dintre componentele sale au o afinitate ridicată pentru multe proteine și enzime SARS-CoV-2.

Cercetătorii au efectuat un studiu multicentric, randomizat, controlat la pacienții cu COVID-19 de severitate variabilă. Pacienții randomizați au primit fie o combinație de 1 gm/kg/zi de miere și 80 mg/kg/zi de Nigella sativa, fie placebo timp de 13 zile, arată News Medical.

"Proprietățile anti-diabetice, anti-hipertensive, cardio-protectoare și bronho-dilatatoare îl fac și mai benefic la pacienții diabetici, hipertensivi, cardiaci și astmatici care au o mortalitate asociată COVID-19 mai mare", arată autorii studiului.

Vezi și: Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme

Cum se consumă

Uleiul de negrilică sau chimen negru este folosit în mod tradiţional pentru a creşte capacitatea de apărare a organismului atât la copii, cât şi la adulţi. Prin componentele sale antioxidante, antiinflamatorii, antitusive, bronhodilatatoare şi nutritive, uleiul de negrilică este un supliment foarte util pentru sănătatea aparatului respirator şi poate fi un suport optim pentru imunitate atât la copii, cât şi la adulţi şi vârstnici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel