Chirurgia bariatrică, beneficii pe termen mediu la adulții cu obezitate și diabet de tip 2

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Grăsimea abdominală
Grăsimea abdominală

Un nou studiu dezvăluie mai multe beneficii pe termen mediu pe care chirurgia bariatrică (intervenția chirurgicală de pierdere în greutate) le are la adulți cu obezitate și diabet de tip 2.

Cercetătorii chinezi au efectuat recent cel mai mare studiu până în prezent pentru a evalua eficacitatea intervenției chirurgicale de pierdere în greutate la o populație asiatică de persoane cu obezitate și diabet de tip 2, la până la 5 ani de la intervenție.

Este vorba despre chirurgia bariatrică, acele intervenții chirurgicale care presupun extirparea sau ocolirea (bypass) unei părți a stomacului unei persoane.

411 pacienți operați (310 intervenții chirurgicale restrictive; 91 de intervenții chirurgicale de ocolire) și 1.894 de pacienți nechirurgicali (grup de control) au fost incluși în acest studiu.

În acesta, cercetătorii au constatat că, pe parcursul a cinci ani, chirurgia a furnizat efecte substanțiale și durabile asupra greutății, glicemiei și colesterolului.

Mai exact, pacienții chirurgicali au avut rate de remisie mai mari în diabet și dislipidemie și un control glicemic mai bun de la 12 până la 60 de luni de la intervenție. De asemenea, presiunea sistolică a sângelui (SBP) și tensiunea arterială diastolică (DBP) au fost semnificativ mai mici pentru grupul care a suferit intervenții chirurgicale până la 12 luni de la acestea și, similar, și după 12 luni.

Pacienții chirurgicali au avut un indice de masă corporală (IMC) semnificativ mai scăzut în perioada de urmărire. Eficiența intervențiilor chirurgicale restrictive și de bypass a fost similară la 60 de luni, deși intervențiile chirurgicale restrictive au fost puțin mai eficiente în remiterea diabetului de tip 2, au scris autorii studiului.

Studiul a fost publicat (open access) pe 7 ianuarie în jurnalul de specialitate Diabetes / Metabolism Research and Review,

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel