Chirurgie cardiacă endoscopică, la SUUB

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Chirurgie cardiacă endoscopică
Chirurgie cardiacă endoscopică

Pacienții cu boli cardiace pot fi de acum operați prin incizii de doar trei centimetri. Acest tip de intervenții se realizează de la începutul acestui an la SUUB.

Pacienții cu boli cardiace pot fi de acum operați prin incizii de doar trei centimetri, intervenția fiind realizată de echipa medicală a Blocului Operator a SUUB. „De la începutul acestui an, la Spitalul Universitar de Urgență București echipa medicală condusă de Conf. Dr. Catalin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă, și anume chirurgia cardiacă endoscopică. Aceste intervenții se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatură de ultimă generație necesară pentru astfel de operații. Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive  (la care este necesara departarea coastelor), în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie foarte mică, de doar trei centimetri în spațiul intercostal, fără a fi afectată deloc structura geometrică a toracelui. Spitalul Universitar de Urgență București devine, astfel, unul dintre puținele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică”, se arată în comuncatul remis presei de către SUUB.

"Noi, echipa medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câţiva ani, de când a fost deschisă secţia de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este şi mai redusă, operând valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste fără a atinge structurile osoase. (...) Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtam coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent între două coaste", a declarat şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la SUUB, Cătălin Constantin Badiu. 

 Medicul a mai precizat că astfel de operații nu pot fi făcute pentru toți pacienții care suferă de o boală a valvei mitrale . „Noi am pornit acest program și încercăm să intervenim endoscopic în cazul tuturor pacienților care nu au patologii care contraindica operațiile minim-invazive. (...) Chirurgia cardiacă minim invazivă, la Spitalul Universitar de Urgență București, reprezintă aproximativ 25% din totalul procedurilor efectuate, numărul pacienților cu patologii valvulare singulare sau combinate ce beneficiază de proceduri chirurgicale efectuate prin endoscopie, minitoracotomie sau ministernotomie fiind în continuă crestere. Ne dorim să dezvoltăm programul endoscopic, astfel încât toate operațiile valvulare ce permit o astfel de abordare să poată fi efectuate astfel”, a completat șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență Bucuresti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel