Chirurgul fals a înșelat în România cu metoda cu care o făcuse și în Italia!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Escrocul italian Matteo Politi, „tratând” o pacientă din România. Sursa: Facebook / Dr  Matthew Mode
Escrocul italian Matteo Politi, „tratând” o pacientă din România. Sursa: Facebook / Dr Matthew Mode

Asistăm la un caz care nu credeam că s-ar putea întâmpla în România: Matteo Politi - Matthew Mode, un fost valet cu doar 8 clase, a ajuns să opereze în țara noastră zeci de pacienți, trecând prin birocraticul filtru al autorităților, dar și al angajatorilor – clinici private, care toți au crezut că are acte în regulă. Însă, după aproape același model, Matteo Politi a înșelat și clinici din Italia natală, în 2010. Detaliile care ies la iveală sunt incredibile!

În septembrie 2010, Corriere del Veneto dezvăluia schema prin care „chirurgul cu 8 clase" Matteo Politi, cunoscut la noi sub numele de Matthew Mode, a ajuns să înșele mai multe clinici, private și de stat, și să trateze circa 300 de pacienți, făcând inclusiv gărzi la Urgență!

Matteo Politi, care avea pe atunci 30 de ani, și doar o diplomă de absolvire a opt clase de școală primară, a lucrat întâi ca chirurg plastic, apoi ca medic de urgență! „El a tratat 300 de pacienți în clinicile Bussolengo, Moncalieri și Pordenone", titra cotidianul italienesc.

Impostorul a fost întâi proprietar al unui centru de frumusețe în Verona, «Medical & Beauty srl», pe care l-a închis când auoritățile s-au prins că nu are documente în regulă. Dar asta nu l-a oprit pe Politi. Între iulie și august 2010, „doctorul”, de data această folosind un nume fals, a activat „în diferite structuri publice și private din nordul Italiei".

„După ce a tratat sute de clienți ai centrului său de frumusețe (unde a fost singurul medic) timp de un an, a făcut saltul în îngrijirea medicală „care contează". Adică a ajuns în spitale, ca chirurg!

A furat identitatea unui cardiolog

Când Ordinul medicilor din Veneția au descoperit că nu era în posesia unui astfel de grad ca să poată avea un centru de frumusețe, Politi a decis să folosească numele unui profesionist deja acreditat, cu care avea în comun – din pură coincidență - numele de familie. E vorba de cardiolog Luigi Leccese Vincenzo Politi, căruia i-a furat efectiv identitatea.

Bazându-se pe simpla similitudine dintre cele două nume, Politi a obținut o carte de identitate falsă și drept de muncă. A muncit o singură lună, vara, înlocuind de regulă medici care erau plecați în concediu.

A ajuns să treacă, practic, prin camerele de urgență a patru spitale mari: Spitalul din Isola della Scala și Spitalul Orlandi din Bussolengo (ambele din provincia Verona), Spitalul Sfintei Cruci din Moncalieri (Torino) și Centrul de îngrijire medicală la domiciliu „Policlinico San Giorgio" din Pordenone.

A „tratat” circa 300 de pacienți

Pe lângă acestea, însă, a fost trimis și la cânteva centre de îngrijire medicală (care tratează bătrâni sau persoane care fac recuperare medicală), unde a activat tot ca medic de urgență. E vorba de clinicile private „Villa Gemma" din Gardone Riviera și „Villa Barbarano" din Salo (regiunea Brescia). În mai puțin de o lună, înainte să fie descoperit și să fie anunțată poliția, el a tratat aproape trei sute de pacienți.

„Numai din întâmplare nu avut un „cod roșu" în mâinile sale, adică un pacient a cărui viață să fie pusă în pericol", titra Corriere del Veneto.

„Investigațiile ulterioare au arătat că Politi nu a efectuat niciodată operații chirurgicale, că s-a limitat la proceduri neinvazive, cum ar fi închiderea rănilor cu suturi".

Ca o paranteză fie spus, exact același model pe care l-a aplicat în România, sub numele de Matthew Mode. Dacă pe pagina sa de Facebook vedem că majoritatea intervențiilor se rezumau la injectat botox în buze, deși sunt și câteva fotografii din timpul unor intervenții într-o sală de operații care pare a fi de spital. Se laudă și cu rinoplastii sau implant mamar, ba chiar are poze cu un copil cu „buză de iepure”, dar nu se știe dacă chiar el i-a operat pe oamenii în cauză. Organele de anchetă românești probabil că vor elucida misterul. 

Revenind la scandalul din Italia, șeful departamentului de Sănătate al regiunii, Luca Coletto, citat de publicația amintită în 2010, felicita carabinierii care l-au descoperit pe impostor, arătând că Matteo Politi se face vinovat de „o crimă foarte gravă, atunci când sănătatea oamenilor este pusă în pericol. (...) În ceea ce privește activitatea desfășurată de acest domn în orice structură sau servicii publice din Veneto, voi solicita imediat managerilor să verifice locurile în care a lucrat, ce sarcini a avut și dacă au fost respectate procedurile legale pentru angajarea lui sau pentru colaborare”.

Noroc chior sau genialitate infracțională?

Impostorul pare să fi avut noroc chior sau să fi dat dovadă de genialitate, pentru că n-a fost niciodată nevoit să facă manevre medicale ca să salveze viața vreunui pacient.

Spre exemplu, într-un comunicat, publicat în 21 septembrie 2010, al clincilor Villa Gemma și Villa Barbarano, semnat de directorul general Luciano Manzini, se arăta că: „În ce ne privește, acest personaj (Politi, n.r.) a fost trimis la noi pentru servicii medicale. În această calitate, el a fost prezent în facilitățile noastre într-un total de patru schimburi, desfășurate la 11, 18, 25 iulie și 1 august 2010, dar, de fapt, el nu a furnizat niciun serviciu de sănătate".

„Fiind conștient de faptul că poziția sa era în neregulă, am adus la cunoștința autorităților care se ocupă de acest caz și am intentat un proces pentru cele menționate mai sus, pentru că am fost la rândul nostru victime. În ceea ce privește persoanele care sunt tratate în clinicile noastre de îngrijire medicală, nu s-au produs situații care să le aducă vreun prejudiciu", se mai arată în documentul citat într-unul din materialele din Corriere del Veneto. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel