Chist renal de peste 12 kilograme, cel mai mare din lume, extirpat de medici

Adisa Codruț |
Data publicării:
Prelevare de organe
Prelevare de organe

O echipă de chirurgi de la spitalul Parirenyatwa, din capitala Harare a Zimbabwe, i-a extirpat unei femei în vârstă de 48 de ani un chist renal de 12,3 kilograme, cel mai mare extirpat din lume. În materie de chisturi renale, precedentul „record” era de 11,5 kilograme. 

„Chirurgia a doborât un record în baza publicațiilor și revistelor internaționale", a declarat mass-mediei directorul spitalului Parirenyatwa din Zimbabwe, Jacob Maunganidze, la încheierea intervenției chirurgicale care a presupus extirparea celui mai mare chist renal din lume: 12,3 kilograme.

Operație de record mondial

Operația, condusă de urologul Shingirai Meki, a durat 3 ore și a fost periculoasă și complicată, deoarece pacienta a pierdut mult sânge, dar s-a încheiat până la urmă cu succes.

Spitalul Parirenyatwa "„este mândru de cele întâmplate. În mod normal nu invităm mass-media la orice operație a noastră, dar aceasta a fost extraordinară", a comentat directorul spitalului, fără să precizeze când a fost realizată intervenția, notează EFE și Agerpres.

Anteriorul record mondial îl deținea un chist extirpat în Japonia de 11,5 kilograme.

Potrivit spitalului din Zimbabwe operația a costat doar 2.000 de dolari, în condițiile în care în străinătate o astfel de intervenție poate ajunge până la 11.000 de dolari.

Avea chistul de 11 ani

Pacienta, Milka Gwatiringa, a mărturisit că a vrut inițial să se opereze la un centru din Africa de Sud pentru a primi un tratament mai bun, dar având în vedere costurile a ales până la urmă spitalul Parirenyatwa din Zimbabwe. Chistul care îi fusese diagnosticat în urmă cu 11 ani avea 33 de cm lungime și 30 de cm lățime, dimensiuni neobișnuite în întreaga lume.

Nu este prima intervenție din această țară care bate recorduri, având în vedere că, în 2014, la un alt spital din capitala Zimbabwe, o echipă de 50 de medici a realizat prima separare a două siameze, unite în partea de jos a pieptului în dreptul abdomenului și care împărțeau un singur ficat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel