Ciuperca unghiei, dincolo de estetică. Tina Dobre: Miroase urât. Culoarea se schimbă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ciuperca unghiei - FOTO: Freepik@novodia
ciuperca unghiei - FOTO: Freepik@novodia

Ciuperca unghiei este o infecție comună. Aceasta începe ca o pată albă sau galben-maronie sub vârful unghiei de la mână sau de la picior. Pe măsură ce infecția fungică se adâncește, unghia se poate decolora, se poate îngroșa și se poate sfărâma la margine. Ciuperca unghiilor poate afecta mai multe unghii.

Ciuperca unghiei este o infecție fungică și compromite peste 50% din toate afecțiunile unghiilor, cu o prevalență estimată de 5,5%. Acestea pot afecta unghiile de la picioare, unghiile de la mâini sau ambele.

Dacă afecțiunea dumneavoastră este ușoară și nu vă deranjează, este posibil să nu aveți nevoie de tratament. Dacă ciuperca unghiilor este dureroasă și a provocat îngroșarea unghiilor, pașii de autoîngrijire și medicamentele pot fi de ajutor. Dar chiar dacă tratamentul are succes, ciuperca unghiilor revine adesea.

Atunci când ciuperca infectează zonele dintre degetele de la picioare și pielea picioarelor, se numește picior de atlet. Ciuperca unghiilor este cauzată de diverse organisme fungice (ciuperci). Cel mai frecvent este un tip numit dermatofită. Drojdiile, bacteriile și mucegaiurile pot provoca, de asemenea, infecții ale unghiilor. Decolorarea cauzată de o infecție bacteriană tinde să fie verde sau neagră.

Infecția fungică a piciorului (piciorul atletului) se poate răspândi la unghie, iar o infecție fungică a unghiei se poate răspândi la picior. De asemenea, puteți contracta infecția în urma contactului cu spații în care ciupercile se pot dezvolta, cum ar fi gresia din dușul unei săli de sport sau interiorul pantofilor întunecați, transpirați și umeziți.

Vezi și: De ce avem impresia că persoanele decedate zâmbesc. Ce este rigor mortis. Cristian Paparau: Este un semn al morții reale

Ciuperca unghiei, dincolo de aspectul estetic

Tina Dobre, nail artist și trainer, a venit cu o serie de sfaturi practice despre îngrijirea corectă a unghiilor, de la igienă la partea estetică. Nail artistul a vorbit în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola ce este, de fapt, ciuperca unghiei și cine ar trebui să o trateze.

”Unghiile la picioare nu trebuie să fie lungi. Lungimea unghiilor la picioare este o problemă și poate cauza această ciupercă. Unghia în încălțări se va freca și se va forma o presiune. Această presiune duce la desprinderea unghiei de pe patul unghial. Trebuie să ne dăm seama dacă onicoliza a devenit ciupercă. O să curăț, igienizez și protejez ca să crească normal. Dacă a devenit onicomicoză, eu ca tehnician nu mai pot să fac nimic. 

Nu este de domeniul meu, astfel că trimit clienta la un medic specialist. 

Pe lângă faptul că unghia este desprinsă și este mult mai albicioasă decât patul unghial, în momentul în care devine ciupercă miroase urât, iar culoarea se schimbă într-un maro-verde. Poate să dea în maro, verde sau mult mai închis decât atât”, a explicat Tina Dobre, nail artist și trainer, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

Vezi și: Cum trebuie să îți pilești unghiile. Tina Dobre: O strică. Ajunge ca foița de ceapă

Ciuperca unghiei, simptome

Simptomele ciupercii unghiilor includ o unghie sau unghii care sunt:

- îngroșate

- decolorate

- fragile, sfărâmicioase sau zdrențuite

- deformate

- separate de patul unghiei

- mirositoare, potrivit Mayo Clinic.

Ciuperca unghiilor poate afecta unghiile de la mâini și de la picioare, dar este mai frecventă în cazul unghiilor de la picioare. Este posibil să doriți să consultați un furnizor de asistență medicală dacă măsurile de autoîngrijire nu au ajutat și unghia devine din ce în ce mai decolorată, îngroșată sau deformată.

De asemenea, discutați cu furnizorul de asistență medicală dacă aveți:

- Diabet și credeți că dezvoltați ciuperca unghiilor

- Sângerări în jurul unghiilor

- Umflături sau dureri în jurul unghiilor

- Dificultate la mers

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel