Ciupiturile de țânțari și căpușe, când devin periculoase și cum putem să ne protejăm. Medic: Acesta este semnul că reacția alergică se agravează

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ciupiturile de insecte. FOTO Pexels @ Kampus Production
ciupiturile de insecte. FOTO Pexels @ Kampus Production

Sezonul cald vine cu o serie de provocări pentru copii și părinți. Cum să îi protejăm pe cei mici de pișcăturile de insecte.

A venit sezonul cald, în care pielea ne este mai expusă atât razelor solare, cât și ciupiturilor sau mușcăturilor de insecte. Dacă în prima situație avem nevoie de cremele de fototoprotecție, în cazul celor din urmă situația stă puțin mai diferit, mai ales în ceea ce îi privește pe cei mici. 

”Unele ciupituri sunt banale, dar neplăcute și pentru copil, și pentru părinte, altele pot avea un potențial periculos destul de mare. Cele mai frecvente sunt ciupiturile de țânțari, iar sezonul este deja început. Aceștia ciupesc de obicei seara, pe zonele expuse.

Ciupitura începe să ne deranjeze cam la 1-2 minute după ce s-a produs, deci deja este prea târziu, căci nu mai avem cum să îndepărtăm insecta de acolo și arată ca o umflătură mică, roșie, și este foarte pruriginoasă. Pe copil îl mănâncă și vrea să se scarpine.

Multe dintre ciupiturile de insecte dau acest efect, iar la copil problema principală cu scărpinatul este că mânuțele lor nu sunt întotdeauna curate, iar un scărpinat foarte agresiv poate produce răni care se suprainfectează cu microbii de sub unghii”, a explicat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, subliniind că acesta este principalul motiv pentru care cei mici trebuie feriți de ciupituri.

În privința ciupiturilor de țânțari, susține pediatrul, nu trebuie intervenit foarte mult, acestea putând fi spălate cu apă și săpun, precum și aplicarea unei comprese reci, de moment, care să diminueze din disconfortul creat, acestea vindecându-se în câteva zile.

La ce să fii atent când mergi la piscină. Dorobăț, avertisment despre concedii: Boala călătorului, meningită și encefalită

Căpușele, în atenția părinților

Dacă în România țânțarii nu sunt atât de periculoși ca în alte zone, o atenție deosebită trebuie acordată căpușelor, insecte care pot transmite boli periculoase.

”Căpușele trăiesc în iarba, de obicei, mai mare, motiv pentru care este necesar să ne protejăm. Copilul să poarte încălțări, șosete și eventual o substanță repelentă care nu îi place insectei și se ferește de copilul care miroase a DEET, substanța repelentă folosită cel mai frecvent, sau substanțe din plante, cum este eucaliptul de lămâie, aplicate pe pielea expusă”, a mai spus dr. Tranulis.

În privința siguranței acestor substanțe asupra copiilor, pediatrul a subliniat că ele sunt aprobate pentru folosire încă de la 2 luni.

”Căpușele, de obicei, le observăm atașate în piele. Ele rămân acolo, își înfing trompa și cresc în dimensiuni. Pe acestea dacă le întâlnim, ideal ar fi să fie scoase cât mai repede din piele, în mod corect, complet. Dacă le rupem, trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta. 

Cel mai corect, operațiunea trebuie făcută la medicul chirurg. După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic. 

Dar până aici, ar trebui să ne asigurăm după fiecare ieșire la iarbă verde că al nostru copil nu are nicio căpușă pe corp, hainele nu vor fi purtate și a doua zi, căci ele pot rămâne acolo, iar copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse. 

După urechi, cutele de la gât, axilele, inghinal. Căpușelor le place la întuneric și la căldură”, a mai spus pediatrul.

5 motive să ieși afară, în aer liber. Mihai Craiu: Probabil că unii vor zice "ce banalitate"

Ciupitura de viespe, alta cu potențial periculos

Alte ciupituri cu potențial periculos sunt cele de viespe sau de albină, care pot da reacții alergice la unele persoane, astfel, pe lângă zona în care a înțepat insecta, reacția alergică să se poată generaliza putând uneori să ducă până la șoc anafilactic.

”O persoană care a făcut șoc anafilactic odată trebuie mereu să aibă un autoinjector de adrenalină cu el și să-l folosească dacă simte că nu mai respiră bine, apar vărsături, dureri de cap, bătăile inimii se accelerează.

Acesta este semnul că reacția alergică se agravează. La fel, erupție peste tot pe corp, nu doar la nivelul înțepăturii”, a mai spus spus medicul pediatru.

Vezi și: Ce să faci să NU te muște căpușa. Trucurile pe care trebuie să le ȘTII. Cum iei, de fapt, boala Lyme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel