Coenzima Q10, antioxidantul produs natural de organism. Bolile de inimă, neurodegenerative sau fibromialgia pot reduce nivelul acesteia

Monika Baciu |
Data publicării:
coenzima q - FOTO: Freepik@adisak1991.1
coenzima q - FOTO: [email protected]

Coenzima Q10 este o substanță pe care organismul dumneavoastră o produce în mod natural. Sub formă de supliment, Coenzima Q10  poate ajuta în cazul mai multor afecțiuni și a simptomelor acestora.

Coenzima Q10 (Coenzima Q10 ) este o enzimă care ajută la generarea de energie în celulele dumneavoastră. Poate acționa ca un antioxidant puternic, protejându-vă celulele de daune, și vă poate stimula sistemul imunitar.Coenzima Q10  este cunoscută și sub numele de ubichinonă și vitamina Q10.

De cele mai multe ori, organismul dumneavoastră produce în mod natural suficient Coenzima Q10. Dar anumite afecțiuni, cum ar fi bolile neurodegenerative, fibromialgia și bolile de inimă, vă pot reduce nivelurile. Administrarea de medicamente pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statinele, poate reduce, de asemenea, nivelurile de Coenzima Q10.

Furnizorii de servicii medicale pot dori să vă crească nivelul de Coenzima Q10. O modalitate de a face acest lucru este să luați un supliment de Coenzima Q10. Suplimentele de Coenzima Q10  au demonstrat că oferă beneficii pentru sănătate cu riscuri minime de siguranță.

Vezi și: Ulcerațiile membrelor inferioare, complicații. Ionuț Munteanu: Se pot infecta. Pot duce la amputație

Beneficiile Coenzimei Q10

În timp ce un supliment de Coenzima Q10 nu este neapărat potrivit pentru toată lumea - mai ales dacă aveți o dietă echilibrată și nu aveți nicio afecțiune de bază - există momente în care ar putea fi benefic. De fapt, studiile au constatat că Coenzima Q10 este promițător pentru îmbunătățirea mai multor probleme de sănătate.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Există unele dovezi că administrarea de Coenzima Q10 ar putea avea un efect pozitiv asupra funcției cardiace, în special în cazul celor cu insuficiență cardiacă.

Un studiu efectuat pe 420 de persoane cu insuficiență cardiacă a arătat că, în comparație cu un placebo, suplimentarea tratamentului standard pentru insuficiență cardiacă cu 100 mg de Coenzima Q10 de trei ori pe zi, timp de doi ani, a îmbunătățit simptomele persoanelor și a redus riscul de deces din cauza problemelor cardiace.

Coenzima Q1  ar putea contribui, de asemenea, la reducerea proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate, un marker inflamator care poate ajuta la prezicerea riscului de boli de inimă. Într-o analiză, cercetătorii au descoperit că persoanele cu boli cardiovasculare care au luat un supliment de Coenzima Q10  timp de 12 săptămâni au înregistrat o scădere a proteinei C-reactive de înaltă sensibilitate. Doza de supliment a variat de la 30 mg la 300 mg pe zi, doza mediană fiind de 175 mg pe zi.

S-a demonstrat, de asemenea, că Coenzima Q10 previne leziunile cardiace pe care le pot provoca anumite medicamente de chimioterapie, cum ar fi doxorubicina.Poate reduce durerea musculară provocată de statine.

Persoanele care iau statine (sau medicamente pentru scăderea colesterolului) pot avea dureri musculare și crampe din cauza medicamentelor. Cercetătorii cred că acest disconfort se poate datora nivelurilor deficitare de Coenzima Q10 pe care le pot provoca statinele, potrivit Health.

Vezi și: Poluarea, factor declanșator pentru bolile de plămâni. Cum te îmbolnăvește propria casă. Radu Țincu: Gătitul produce poluare

Poate reduce migrenele de migrenă

O analiză a șase studii anterioare a arătat că persoanele cu migrene care au luat un supliment de Coenzima Q10 timp de trei luni au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește durerile de cap. În timp ce severitatea durerilor de cap nu a dispărut, durata atacului de migrenă s-a scurtat. De asemenea, aceștia au avut mai puține dureri de cap în comparație cu cei care au luat un placebo.

Poate îmbunătăți simptomele fibromialgiei

Fibromialgia este o afecțiune care provoacă dureri în tot corpul, precum și oboseală și probleme de somn. Coenzima Q10 are potențialul de a diminua durerea, oboseala și oboseala matinală la pacienții cu fibromialgie. Chiar și depresia și anxietatea adesea asociate cu această afecțiune pot fi ameliorate prin administrarea de suplimente.

De fapt, un studiu a constatat că Coenzima Q10 poate îmbunătăți semnificativ majoritatea rezultatelor legate de durere cu 24% până la 37%. Această reducere a durerii ar putea contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității vieții și a funcționării zilnice pentru persoanele cu fibromialgie.

Vezi și: Intoleranța la histamină: semne. Adriana Cămuescu: E greu de diagnosticat, mulți sunt trimiși la psiholog crezând că au burnout. Din păcate e o mare realitate tot mai frecventă

Poate ajuta în cazul disfuncției erectile

Disfuncția erectilă este atunci când aveți o problemă în a obține și a menține o erecție.Un studiu la care au participat 230 de persoane a constatat că suplimentarea cu Coenzima Q10  poate ajuta în cazul disfuncției erectile.

Disfuncția erectilă a fost legată de stresul oxidativ. Cercetătorii cred că Coenzima Q10 poate avea un efect pozitiv asupra disfuncției erectile, deoarece Coenzima Q10  protejează împotriva daunelor oxidative.

Poate ajuta la gestionarea diabetului

Controlul nivelului de zahăr din sânge (glucoză) și al insulinei este o parte importantă a prevenirii și gestionării diabetului.Coenzima Q10 ar putea ajuta la menținerea sub control a acestor niveluri.

O analiză a 40 de studii anterioare a arătat că Coenzima Q10  a redus atât nivelul de glucoză la post cât și cel de insulină la post. Coenzima Q10  a redus, de asemenea, HbA1C, care reprezintă media glicemiei din ultimele trei luni.

În rândul persoanelor cu diabet de tip 2, s-a demonstrat că Coenzima Q10 ajută nu numai la controlul glicemiei, ci și la îmbunătățirea nivelului de colesterol.

Cu toate acestea, cercetările privind eficiența Coenzima Q10 în diabet au fost mixte. Majoritatea studiilor tind să arate că efectul de scădere a unor măsurători precum glucoza și HbA1C nu este semnificativ. Dar cercetările privind efectul suplimentului asupra insulinei sunt mai promițătoare.

Vezi și: Ce se ascunde, de fapt, în spatele mâncatului și ronțăitului. Alungulesei: Scăpăm asta din vedere, o acoperim! Emoțiile noastre stau în stomac. Cu cât simt emoții, cu atât mă duc către mâncare

Interacțiuni potențiale cu medicamentele

Cercetările indică faptul că Coenzima Q10 poate interacționa cu unele medicamente și le poate face mai puțin eficiente. Din acest motiv, este important să comunicați toate medicamentele și suplimentele dvs. cu furnizorul de asistență medicală înainte de a începe ceva nou. S-a constatat că Coenzima Q10 face ca următoarele medicamente să fie mai puțin eficiente:

- Warfarină, un medicament care subțiază sângele

- Insulina, un medicament pentru diabet

- Unele medicamente împotriva cancerului

Coenzima Q10  poate, de asemenea, să se adauge la efectele medicamentelor pentru tensiunea arterială. Este posibil ca utilizarea celor două împreună să provoace scăderea prea mică a tensiunii arteriale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel