Intoleranța la histamină: semne. Adriana Cămuescu: E greu de diagnosticat, mulți sunt trimiși la psiholog crezând că au burnout. Din păcate e o mare realitate tot mai frecventă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Intoleranța la histamina - Foto: Freepick
Intoleranța la histamina - Foto: Freepick

Intoleranța la histamină - ce este, ce simptome are și cât de frecventă este. "Din păcate e o mare realitate și o situație cu care ne confruntăm frecvent"

Histamina este o substanță chimică creată în organism care este eliberată de globulele albe în sânge atunci când sistemul imunitar se apără împotriva unui potențial alergen. Această eliberare poate avea ca rezultat o reacție alergică de la factori declanșatori de alergii, cum ar fi polenul, mucegaiul și anumite alimente.

Atunci când acești factori declanșatori își fac apariția, probabil că vă îndreptați spre raionul de alergii din farmacie în căutarea antihistaminicului potrivit. Alergiile sezoniere sunt adesea cauza producerii de histamină în organism, dar și alimentele pot conține această substanță chimică.

Majoritatea oamenilor pot tolera alimentele bogate în histamine, dar aproximativ 1% din populație are o intoleranță la histamine, potrivit WebMD. Pentru aceste persoane, histamina se acumulează în organism și nu este descompusă corect.

Alimentele care MĂTURĂ și curăță tubul digestiv. Țincu: S-a demonstrat că ASTA e cauza cancerului de colon, de stomac

Ciocolata, nocivă pentru rinichi. Manu: Ai voie să mănânci o bucățică de ciocolată, cu o condiție. În anii ‘90 oamenii își pierdeau rinichiul, erau operați de două-trei ori pe aceleași rinichi

Acest lucru poate declanșa un răspuns al sistemului imunitar care are ca rezultat simptome precum diaree, dificultăți de respirație, dureri de cap sau iritații ale pielii. Dacă bănuiți că aveți o intoleranță la histamină, medicul v-ar putea recomanda să evitați alimentele bogate în histamine pentru a vedea dacă acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor dumneavoastră. 

Este dificil de cuantificat nivelul de histamină din alimente, deoarece acesta poate varia foarte mult chiar și în aceleași tipuri de alimente. Cu toate acestea, o bună regulă de bază este că alimentele fermentate, învechite sau excesiv de procesate conțin probabil mai multă histamină decât alimentele proaspete.

Intoleranța la histamină - "din păcate e o mare realitate și o situație cu care ne confruntăm frecvent"

 

"Despre intoleranța la histamină se vorbește foarte mult, nu e acceptată în toate mediile științifice, însă din păcate e o mare realitate și o situație cu care ne confruntăm frecvent.

Intoleranța la histamină are nenumărate manifestări și poate de aceea este și destul de greu de diagnosticat, pentru că pacienții ajung destul de târziu la medicii specialiști care se ocupă cu așa ceva, în special cu medicii alergologi.

Boala care se ascunde, de fapt, în spatele mâncatului și ronțăitului. Alungulesei: Scăpăm asta din vedere, o acoperim!

După ce trec prin nenumărate filtre și consulturi neurologice, gastroeterologice, dermatologice, manifestările intoleraței la histamină fiind fie cutanate și aici e mai simplu pentru că ajung repede la control, urticarie frecventă, angio-edem, umflare a ochilor extremităților, manifestări digestive diverse, apar manifestări de tip baronale, gaze, crampe abdominale, senzație de plenitudine imediat după masă.

Dar apar și manifestările extra-intestinale care de multe ori sunt trecute cu vederea sau sunt încadrate în afecțiuni psihiatrice din păcate sau pacienții sunt ghidați către psiholog considerându-se că sunt în prag de burnout sau lucruri de genul ăsta și sunt semne precum: oboseală pe timpul zilei, somn neodihnitor, scăderea capacității de concentrare, ideație nesistematizată, adică manifestări la nivel neurologic pentru că acolo histamina poate să ajungă la niște receptori specifici", a declarat dr. Adriana Cămuescu, alergolog și imunolog la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul campaniei ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’.

"Celulele care conțin histamină există peste tot, în special în organele care au legătură cu mediul exterior"

 

"Da, e o realitate și această intoleranță la histamină se referă doar la raportul de alimente cu cantitate mare de histamină ci lipsa capacității organismului de a o elimina.

Deficiența unei firme care se produce în intestin care se ocupă de metaborizarea acesteia și de eliminarea corectă, dar și alte motive: deficite enxigmatice, de exemplu, care duc la digestie incompletă a proteinelor și finalul acestei digestii incomplete și incorecte rezultă în conducerea de histamină, sau pur și simplu descărcarea de histamină la nivel local, fie în intestin, fie actul respirator.

Pentru că celule care conțin histamină există peste tot, în special în organele care au legătură cu mediul exterior. Deci această descărcare spontană în cadrul unor simptome mai ample, care sunt simptomele de activare mastocitare, iarăși o temă foarte amplă de discuție și afecțiuni cu care pacienții se confruntă din ce în ce mai des, dar sunt extrem de rar și de puțin diagnosticate din păcate și dau simptome uneori invalidante.

Asta ar fi problema cu care ne confruntăm în ultima vreme frecvent", a conchis medicul.

Intoleranța la histamină - lista simptomelor

Intoleranța la histamină poate afecta mai multe sisteme ale organismului. Într-un mic studiu din 2019, participanții au avut în medie 11 simptome, iar 96,8% dintre ei au avut mai mult de 3 simptome.

Simptomele intoleranței la histamină sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că pot apărea ca simptome ale altor afecțiuni. Acest lucru poate face adesea dificilă diagnosticarea pentru medici.

Simptomele gastrointestinale sunt cele mai frecvente și includ:

- probleme digestive

- dureri abdominale

- balonare

- diaree

- constipație

- flatulență

- greață

- vărsături

Deși pot varia, alte reacții comune asociate cu această intoleranță includ:

- dureri de cap sau migrene

- congestie nazală sau probleme cu sinusurile

- oboseală

- mâncărimi ale pielii

- urticarie

- ciclu menstrual neregulat

În cazurile mai severe de intoleranță la histamină, puteți experimenta:

- crampe abdominale

- umflarea țesuturilor

- tensiune arterială ridicată

- ritm cardiac neregulat

- anxietate

- dificultăți în reglarea temperaturii corpului

- amețeli.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel