Colesterol non-HDL, explicat pe înțelesul tuturor

Ce este colesterolul non-HDL, colesterolul total sau trigliceridele, termeni pe care îi găsim pe buletinul nostru de analize. Specialiștii explică pe înțelesul tuturor de ce este important să menținem...
Rezultatul analizelor care indică colesterolul non-HDL se referă la valoarea totală a colesterolului, minus colesterolul HDL. Atunci când vi se ia sânge pentru un test de colesterol (cunoscut și ca un profil lipidic sau panou de lipide), raportul include, de obicei, patru numere: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), lipoproteine cu densitate mare (HDL), trigliceride și colesterolul total.
Colesterolul total include și lipoproteine cu densitate foarte joasă (VLDL). Aceste particule transportă trigliceridele în țesuturi și devin în cele din urmă LDL. Ca și LDL, cauzează, de asemenea, colesterolul să se acumuleze pe interiorul arterelor, creând plăci care vor înfunda arterele. Ambele sunt considerate nedorite, deci cu cât valorile LDL și VLDL sunt mai ridicate, cu atât este mai mare riscul bolilor cardiace.
Ce este VLDL
Nu există un mod simplu, direct de măsurare a colesterolului VLDL, motiv pentru care, în mod obișnuit, nu se face un screening de rutină. Colesterolul VLDL este de obicei estimat ca procent din valoarea trigliceridelor. De fapt, deși măsurarea directă a LDL este posibilă, majoritatea laboratoarelor nu fac acest lucru în prezent. În schimb, ele calculează LDL utilizând o formulă simplă bazată pe alte valori ale lipidelor.
Pentru majoritatea persoanelor, un LDL calculat oferă o estimare bună a LDL măsurat direct. Dar un LDL calculat devine mai puțin precis, pe măsură ce trigliceridele devin mai mari, mai ales peste 400 miligrame pe decilitru (mg/dl), care este considerat foarte ridicat. (Valorile normale sunt mai mici de 150 mg/dl). În astfel de cazuri, singura modalitate de a obține o măsurare exactă este măsurarea directă a LDL.
Nivelurile de trigliceride din sânge variază în funcție de momentul și de ceea ce ați mâncat, motiv pentru care cele mai multe teste de colesterol sunt efectuate după ce o persoană a avut un repaus alimentar timp de cel puțin 12 ore. În acest fel, rezultatele pot fi mai ușor comparate.
Trigliceridele nu influențează valoarea non-HDL
Cu toate acestea, calculul colesterolului non-HDL nu se bazează pe o valoare a trigliceridelor, deci nu este nevoie să repetați; rezultatele sunt similare, indiferent dacă ați mâncat înainte sau nu. În plus, valoarea colesterolului non-HDL reflectă toate lipoproteinele majore legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Unii experți în lipide susțin că valoarea colesterolului non-HDL este mai bună decât valoarea colesterolului LDL pentru prezicerea bolilor de inimă. De fapt, un calculator comun de risc (cvriskcalculator.com) se bazează pe valoarea colesterolului non-HDL.
Deci, de ce majoritatea medicilor se concentrează încă asupra valorilor LDL? Studiile clinice au arătat că medicamentele precum statinele scad nivelul colesterolului LDL și, de asemenea, reduc riscul afecțiunilor cardiace. Cu cât LDL este mai scăzut, cu atât riscul cardiovascular este mai scăzut. Multe ghiduri medicale au stabilit, de asemenea, niveluri țintă ale LDL pentru diferite niveluri de risc. Deci, pentru moment, LDL rămâne valoarea cea mai relevantă pentru medici.
Textul original poate fi găsit AICI
-
Ce sunt înlocuitorii de sare și de ce devin tot mai populari16.09.2025, 11:00
-
Cafeaua cu ulei de măsline: beneficii, riscuri și cum să o prepari acasă16.09.2025, 09:49
-
-
-
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!