Colesterol non-HDL, explicat pe înțelesul tuturor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterolul
Colesterolul

Ce este colesterolul non-HDL, colesterolul total sau trigliceridele, termeni pe care îi găsim pe buletinul nostru de analize. Specialiștii explică pe înțelesul tuturor de ce este important să menținem aceste valori în limite normale. 

Rezultatul analizelor care indică colesterolul non-HDL se referă la valoarea totală a colesterolului, minus colesterolul HDL. Atunci când vi se ia sânge pentru un test de colesterol (cunoscut și ca un profil lipidic sau panou de lipide), raportul include, de obicei, patru numere: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), lipoproteine cu densitate mare (HDL), trigliceride și colesterolul total.

Colesterolul total include și lipoproteine cu densitate foarte joasă (VLDL). Aceste particule transportă trigliceridele în țesuturi și devin în cele din urmă LDL. Ca și LDL, cauzează, de asemenea, colesterolul să se acumuleze pe interiorul arterelor, creând plăci care vor înfunda arterele. Ambele sunt considerate nedorite, deci cu cât valorile LDL și VLDL sunt mai ridicate, cu atât este mai mare riscul bolilor cardiace.

Ce este VLDL 

Nu există un mod simplu, direct de măsurare a colesterolului VLDL, motiv pentru care, în mod obișnuit, nu se face un screening de rutină. Colesterolul VLDL este de obicei estimat ca procent din valoarea trigliceridelor. De fapt, deși măsurarea directă a LDL este posibilă, majoritatea laboratoarelor nu fac acest lucru în prezent. În schimb, ele calculează LDL utilizând o formulă simplă bazată pe alte valori ale lipidelor.

Pentru majoritatea persoanelor, un LDL calculat oferă o estimare bună a LDL măsurat direct. Dar un LDL calculat devine mai puțin precis, pe măsură ce trigliceridele devin mai mari, mai ales peste 400 miligrame pe decilitru (mg/dl), care este considerat foarte ridicat. (Valorile normale sunt mai mici de 150 mg/dl). În astfel de cazuri, singura modalitate de a obține o măsurare exactă este măsurarea directă a LDL.

Nivelurile de trigliceride din sânge variază în funcție de momentul și de ceea ce ați mâncat, motiv pentru care cele mai multe teste de colesterol sunt efectuate după ce o persoană a avut un repaus alimentar timp de cel puțin 12 ore. În acest fel, rezultatele pot fi mai ușor comparate.

Trigliceridele nu influențează valoarea non-HDL

Cu toate acestea, calculul colesterolului non-HDL nu se bazează pe o valoare a trigliceridelor, deci nu este nevoie să repetați; rezultatele sunt similare, indiferent dacă ați mâncat înainte sau nu. În plus, valoarea colesterolului non-HDL reflectă toate lipoproteinele majore legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Unii experți în lipide susțin că valoarea colesterolului non-HDL este mai bună decât valoarea colesterolului LDL pentru prezicerea bolilor de inimă. De fapt, un calculator comun de risc (cvriskcalculator.com) se bazează pe valoarea colesterolului non-HDL.

Deci, de ce majoritatea medicilor se concentrează încă asupra valorilor LDL? Studiile clinice au arătat că medicamentele precum statinele scad nivelul colesterolului LDL și, de asemenea, reduc riscul afecțiunilor cardiace. Cu cât LDL este mai scăzut, cu atât riscul cardiovascular este mai scăzut. Multe ghiduri medicale au stabilit, de asemenea, niveluri țintă ale LDL pentru diferite niveluri de risc. Deci, pentru moment, LDL rămâne valoarea cea mai relevantă pentru medici.

Textul original poate fi găsit AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel