Colesterol non-HDL, explicat pe înțelesul tuturor

Ce este colesterolul non-HDL, colesterolul total sau trigliceridele, termeni pe care îi găsim pe buletinul nostru de analize. Specialiștii explică pe înțelesul tuturor de ce este important să menținem...
Rezultatul analizelor care indică colesterolul non-HDL se referă la valoarea totală a colesterolului, minus colesterolul HDL. Atunci când vi se ia sânge pentru un test de colesterol (cunoscut și ca un profil lipidic sau panou de lipide), raportul include, de obicei, patru numere: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), lipoproteine cu densitate mare (HDL), trigliceride și colesterolul total.
Colesterolul total include și lipoproteine cu densitate foarte joasă (VLDL). Aceste particule transportă trigliceridele în țesuturi și devin în cele din urmă LDL. Ca și LDL, cauzează, de asemenea, colesterolul să se acumuleze pe interiorul arterelor, creând plăci care vor înfunda arterele. Ambele sunt considerate nedorite, deci cu cât valorile LDL și VLDL sunt mai ridicate, cu atât este mai mare riscul bolilor cardiace.
Ce este VLDL
Nu există un mod simplu, direct de măsurare a colesterolului VLDL, motiv pentru care, în mod obișnuit, nu se face un screening de rutină. Colesterolul VLDL este de obicei estimat ca procent din valoarea trigliceridelor. De fapt, deși măsurarea directă a LDL este posibilă, majoritatea laboratoarelor nu fac acest lucru în prezent. În schimb, ele calculează LDL utilizând o formulă simplă bazată pe alte valori ale lipidelor.
Pentru majoritatea persoanelor, un LDL calculat oferă o estimare bună a LDL măsurat direct. Dar un LDL calculat devine mai puțin precis, pe măsură ce trigliceridele devin mai mari, mai ales peste 400 miligrame pe decilitru (mg/dl), care este considerat foarte ridicat. (Valorile normale sunt mai mici de 150 mg/dl). În astfel de cazuri, singura modalitate de a obține o măsurare exactă este măsurarea directă a LDL.
Nivelurile de trigliceride din sânge variază în funcție de momentul și de ceea ce ați mâncat, motiv pentru care cele mai multe teste de colesterol sunt efectuate după ce o persoană a avut un repaus alimentar timp de cel puțin 12 ore. În acest fel, rezultatele pot fi mai ușor comparate.
Trigliceridele nu influențează valoarea non-HDL
Cu toate acestea, calculul colesterolului non-HDL nu se bazează pe o valoare a trigliceridelor, deci nu este nevoie să repetați; rezultatele sunt similare, indiferent dacă ați mâncat înainte sau nu. În plus, valoarea colesterolului non-HDL reflectă toate lipoproteinele majore legate de un risc mai mare de boli cardiovasculare. Unii experți în lipide susțin că valoarea colesterolului non-HDL este mai bună decât valoarea colesterolului LDL pentru prezicerea bolilor de inimă. De fapt, un calculator comun de risc (cvriskcalculator.com) se bazează pe valoarea colesterolului non-HDL.
Deci, de ce majoritatea medicilor se concentrează încă asupra valorilor LDL? Studiile clinice au arătat că medicamentele precum statinele scad nivelul colesterolului LDL și, de asemenea, reduc riscul afecțiunilor cardiace. Cu cât LDL este mai scăzut, cu atât riscul cardiovascular este mai scăzut. Multe ghiduri medicale au stabilit, de asemenea, niveluri țintă ale LDL pentru diferite niveluri de risc. Deci, pentru moment, LDL rămâne valoarea cea mai relevantă pentru medici.
Textul original poate fi găsit AICI
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.