Colesterol ridicat la bărbați (și femei), ce e important de știut

Dana Lascu |
Data publicării:
Exerciții fizice
Exerciții fizice

Când nivelul de colesterol este ridicat, crește serios și riscul pentru bolile de inimă, atât la femei cât și la bărbați. Partea proastă e că oricum nivelul colesterolului crește odată cu vârsta, dar de obicei problemele apar mai devreme la bărbați decât o fac la femei. De aceea, e bine să ne facem oeriodic analize. 

Un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (Journal of the American College of Cardiology) arată că bărbații cu o condiție fizică mai proastă decât cea optimă sunt la risc mai mare de a avea colesterol ridicat de la vîrsta de 30 de ani în sus, în timp ce bărbații care au o condiție fizică bună și care au rezistență la exerciții fizice pot evita acest lucru până după 45 de ani.

Acest lucru subliniază importanța unui program de exerciții fizice regulate, care să includă exerciții cardio. Doar 150 de minute pe săptămână vă pot reduce riscul ridicat de colesterol, notează cardiologii americani. Potrivit loc sunt câteva informații esențiale pe care trebuie să le știm despre colesterol.

Mai precis:

- Aproape o treime dintre adulții din SUA au niveluri ridicate de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL sau „rău”) și 31 milioane au colesterol total ridicat.

- Mai puțin de jumătate dintre adulții cu colesterol LDL ridicat primesc tratament și mai puțin de 30% îl au sub control.

- Atunci când colesterolul total este ridicat se dublează riscul de apariție a bolilor de inimă.

- Cardiologii notează, de asemenea, că genetica este un factor care ar putea influența dezvoltarea colesterolui ridicat. Mai mult de 80% din colesterolul care circulă în organism este produs de ficat și nu provine din alimente.

Începi să faci analize după 20 de ani

Acestea fiind spuse, este de dolrit să evitați grăsimile trans, deoarece acestea au tendința de a crește colesterolul și de a crește riscul bolilor de inimă, arată ghidurile Colegiului American de Cardiologie.

Începând cu vârsta de 20 de ani, trebuie să cunoașteți valoarea propriului colesterol. Un test simplu de sânge efectuat după o pauză alimentară (sau post) de 12 ore măsoară colesterolul total, LDL și HDL (sau colesterolul bun - care are beneficii de protecție).

Dacă aveți colesterol total ridicat sau LDL-ul ori trigliceridele, dar și alte grăsimi din sânge, discutați cu medicul despre modificările stilului de viață și, eventual, medicamentele pe care trebuie să le luați ca să controlați acest parametru important.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel