Colita ulcerativă, asociată cu un risc mare de cancer colorectal și deces

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Microbiomul intestinal
Microbiomul intestinal

Boala inflamatorie intestinală numită colită ulcerativă crește riscul de deces din cauza cancerului colorectal, în ciuda terapiei moderne.

Pacienții cu boala inflamatorie intestinală numită colită ulcerativă au un risc mai mare de a muri din cauza cancerului colorectal, în ciuda terapiei moderne, chiar dacă riscul a scăzut în ultimii ani. Acesta este rezultatul unui nou studiu publicat în revista științifică The Lancet de către o echipă de cercetători suedezi și danezi.

Cercetările anterioare au arătat că pacienții cu colită ulceroasă au un risc crescut de cancer colorectal. Prin urmare, recomandările de screening sunt în vigoare pentru acest grup de pacienți. Dar în ce măsură au ajutat metodele terapeutice noi la reducerea acestui risc? Această întrebare mult dezbătută a găsit acum răspunsuri noi. Un studiu amplu care a implicat 96.000 de pacienți diagnosticați cu colită ulcerativă între anii 1969 și 2017 a arătat acum că acești pacienți prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal sau a muri din această cauză.

"Riscul de cancer colorectal a scăzut substanțial în ultimii 30 de ani, dar, în ciuda acestui fapt, pacienții care au avut acces la tratamente moderne pentru colita ulceroasă și screening pentru cancerul colorectal au încă un risc semnificativ ridicat", spune Ola Olen, cercetător principal la Departamentul de Medicină din Solna la Karolinska Institutet din Suedia.

Risc mai mare cu 66% 

Văzut pe întreaga perioadă de studiu (1969-2017), șansele ca un pacient cu colită ulcerativă să fie diagnosticat cu cancer colorectal au fost cu 66% mai mari decât grupul de control, cu rata mortalității corespunzătoare cu 59% mai mare. Pentru ultima perioadă de cinci ani, aceste cifre au fost de 38% și respectiv 25%.

Acest studiu diferă de cele anterioare prin faptul că a luat în considerare atât stadiul tumoral când a fost evaluat riscul de cancer, cât și ratele de mortalitate, pe care cercetătorii le-au inclus pentru a se asigura că riscurile nu au fost supraestimate. Motivul pentru examinarea mortalității din cauza cancerului colorectal a fost nu numai incidența acestui cancer, ci și faptul că screeningul endoscopic regulat ar putea detecta forme relativ timpurii ale cancerului colorectal, care altfel ar fi nedetectate.

"Un rezultat important al studiului este că riscurile sunt într-adevăr ridicate, dar există diferențe majore de la un grup de pacienți la altul", spune Olen.

Pacienții cu colită extinsă, colangită sclerozatoare primară (o complicație hepatică apărută uneori în colita ulceroasă), ereditate pentru sensibilitatea cancerului colorectal sau colită ulcerativă la începutul copilăriei au un risc deosebit de ridicat de a dezvolta cancer colorectal,.

Potrivit co-autorului și profesorului Jonas F Ludvigsson, studiul indică o necesitate de a dezvolta și mai mult îngrijirea acordată acestor pacienți.

„Studiul nostru arată că screeningul și tratamentul acestor pacienți pot fi îmbunătățiți în continuare, din moment ce pacienții cu colită ulcerativă sunt încă mai susceptibili să moară de cancer de colon”, spune el.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel