Arad, Campania de conștientizare cu tema 'Sănătatea mintală'

Creier
Creier

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, organizează în luna ianuarie campania cu tema - Sănătate mintală. "Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!"

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale şi a "stării de bine", descriind nu numai absenţa bolii, ci şi capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viaţa familială, socială şi profesională.

Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii şi ale anilor de sănătate pierduţi (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieţii.

În anul 2018, în România, ponderea pacienţilor cu tulburări mintale şi de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.

În judeţul Arad, conform datelor statistice din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Arad, la sfârşitul anului 2018 erau un număr de 8.299 de pacienţi diagnosticaţi cu tulburări mintale şi de comportament.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad, prin compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, organizează în luna ianuarie campania cu tema - Sănătate mintală.

Scopul campaniei: creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei generale şi a profesioniştilor din asistenţa medicală primară privind problematica sănătăţii mintale.

Grupurile ţintă ale campaniei sunt: populaţia generală şi profesioniştii din asistenţa medicală primară.

Sloganul campaniei este: "Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!"

Obiectivele campaniei:

- informarea populaţiei generale privind importanţa identificării şi intervenţiei timpurii în cazul tulburărilor mintale,

- conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor,

- creşterea accesului la informaţii pentru:

- îmbunătăţirea îngrijirilor şi înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale

- aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

La nivel judeţean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale şi de conştientizare a necesităţii realizării unui management adecvat al acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel