Comportamentul bebelușului poate prezice care va fi personalitatea sa peste 20 de ani

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bebeluș
Bebeluș

Comportamentul inhibat din primii ani de viață este asociată cu personalitatea introvertită și interiorizarea la vârsta adultă.

Cercetătorii care investighează modul în care se formează temperamentul pe parcursul vieții adulților au descoperit că inhibarea comportamentală la începutul prognozează o personalitate rezervată, introvertită, la vârsta de 26 de ani, cu anxietate și depresie la vârsta adultă. Studiul, finanțat de Institutele Naționale de Sănătate și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, oferă dovezi solide ale impactului temperamentului infantil asupra rezultatelor adulților.

„În timp ce multe studii leagă comportamentul din copilărie cu riscul pentru psihopatologie, rezultatele studiului nostru sunt unice", a declarat Daniel Pine, M.D., autor al studiului și șef al Secției NIMH pentru dezvoltare și neuroștiință afectivă. "Acest lucru se datorează faptului că studiul nostru a evaluat temperamentul foarte devreme în viață, legându-l cu rezultatele apărute mai mult de 20 de ani mai târziu prin diferențe individuale în procesele neuronale."

 

 

inhibiția comportamentală (BI), este caracterizată prin comportament prudent, fricos și evitant față de oameni, obiecte și situații necunoscute

Temperamentul se referă la diferențele individuale bazate biologic pe modul în care oamenii răspund emoțional și comportamental față de lume. În perioada copilăriei, temperamentul servește ca fundament al personalității ulterioare. Un tip specific de temperament, numit inhibiție comportamentală (BI), este caracterizat prin comportament prudent, fricos și evitant față de oameni, obiecte și situații necunoscute. S-a constatat că BI-ul este relativ stabil de-a lungul copilăriei, iar copiilor BI au prezentat un risc mai mare de a dezvolta tulburări de retragere socială și anxietate decât copiii fără BI.

Deși aceste descoperiri sugerează rezultatele pe termen lung ale temperamentului copilului inhibat, doar două studii au urmărit copiii înhibați, din copilărie și până la vârsta adultă.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea Maryland, College Park, Universitatea Catolică din America, Washington, DC și Institutul Național de Sănătate Mintală, și-a recrutat probele participanților la vârsta de 4 luni și i-a caracterizat pentru BI la 14 ani luni (cu aproape doi ani mai devreme decât studiile longitudinale publicate anterior). În plus, spre deosebire de cele două studii publicate anterior, cercetătorii au inclus o măsură neurofiziologică pentru a încerca să identifice diferențele individuale de risc pentru psihopatologie ulterioară. Cercetătorii au evaluat sugarii pentru BI la vârsta de 14 luni.

La vârsta de 15 ani, acești participanți s-au întors în laborator pentru a oferi date neurofiziologice. Aceste măsuri neurofiziologice au fost utilizate pentru a evalua negativitatea legată de erori (ERN), care este o scufundare negativă în semnalul electric înregistrat din creier, care apare în urma răspunsurilor incorecte la sarcinile computerizate. Negativitatea legată de erori reflectă gradul în care oamenii sunt sensibili la erori. Un semnal mai mare de negativitate legat de erori a fost asociat cu condiții de internalizare, cum ar fi anxietatea, iar o negativitate mai mică legată de erori a fost asociată cu condiții de externalizare, cum ar fi impulsivitatea și utilizarea substanțelor. Participanții s-au întors la vârsta de 26 de ani pentru evaluări ale psihopatologiei, personalității, funcționării sociale și educației și rezultatelor ocupării forței de muncă.

"Este uimitor faptul că am reușit să păstrăm legătura cu acest grup de oameni de-a lungul mai multor ani. În primul rând, părinții lor, și acum ei, continuă să fie interesați și implicați în lucrare", a declarat autorul studiului, Nathan Fox, Ph. D., al Departamentului de Dezvoltare Umană și Metodologie Cantitativă a Universității din Maryland.

Cercetătorii au descoperit că BI la 14 luni a prezis, la 26 de ani, o personalitate mai rezervată, mai puține relații romantice în ultimii 10 ani și o mai mică funcționare socială cu prietenii și familia. BI la 14 luni a prezis, de asemenea, niveluri mai ridicate de internalizare a psihopatologiei la vârsta adultă, dar numai pentru cei care au afișat, de asemenea, semnale de negativitate mai mari legate de erori la vârsta de 15 ani. BI nu a fost asociat cu externalizarea psihopatologiei generale sau cu rezultatele educației și angajării.

Acest studiu evidențiază caracterul persistent al temperamentului precoce asupra rezultatelor adulților și sugerează că markerii neurofiziologici, cum ar fi negativitatea legată de erori, pot ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc pentru a dezvolta o psihopatologie la vârsta adultă.

„Am studiat biologia comportamentului inhibat de-a lungul timpului și este clar că are un efect profund care influențează rezultatul dezvoltării", a concluzionat dr. Fox.

Deși acest studiu reproduce și extinde cercetările anterioare în acest domeniu, sunt necesare lucrări viitoare cu eșantioane mai mari și mai diverse pentru a înțelege generalizarea acestor constatări.

 

Strudiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel