Concediul medical, impozitat cu încă 10% din februarie 2024, pentru CASS. Ordonanța "trenuleț" profită de boala românilor

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Concediul medical - Foto: Freepik
Concediul medical - Foto: Freepik

Schimbări majore în indemnizațiile pentru concedii medicale: Angajații primesc mai puțin începând cu februarie 2024. Ordonanța "trenuleț" bagă și mai mult mâna în buzunarele românilor.

Începând cu luna februarie 2024, angajații care se îmbolnăvesc și solicită concediu medical vor primi sume mai mici de bani, după ce Guvernul a introdus o nouă taxă de 10%. Această schimbare vine în urma unei ordonanțe de urgență adoptate de Executiv în a doua jumătate a lunii trecute.

Conform noilor prevederi, introduse prin OUG "trenuleț", indemnizațiile de concedii medicale, vor fi taxate cu 10% pentru CASS.

Anterior modificării, până la finalul anului 2023, salariații aveau rețineri doar pentru contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10% din cuantumul indemnizației pentru concediul medical. Contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10% nu era aplicată în acest caz.

Odată cu intrarea în vigoare a noii taxe de 10%, angajații vor primi indemnizații mai mici începând cu luna ianuarie 2024, deoarece această contribuție se aplică acum și asupra concediilor medicale. Practic, începând cu 1 ianuarie 2024, concediile medicale sunt taxate la fel ca un salariu, cu un procent de 45%, comparativ cu 35%, cât era până la 31 decembrie 2023.

Modificările nu afectează doar angajații, ci și alte categorii de persoane, cum ar fi persoanele fizice autorizate (PFA-uri) și liberii profesioniști, care se asigură voluntar pentru concediile medicale.

Astfel, se impune acum un impozit pe venit de 10%, o contribuție pentru pensii de 25%, plus contribuția pentru sănătate de 10%, care până acum nu era aplicată în acest context.

Această schimbare reprezintă o creștere semnificativă a costurilor pentru cei care beneficiază de concedii medicale și au impact asupra veniturilor acestora începând cu luna februarie 2024.

Există, totuși, și câteva excepții. Potrivit OUG 115/2023, indemnizațiile acordate în urma accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, nu vor fi impozitate cu CASS. 

Ce tipuri de concedii medicale sunt vizate de contribuția de 10% pentru sănătate:

- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.

- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.

- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice - Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Excepții de la pata contribuției de 10% pentru sănătate fac indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS.

Practic, angajatorul are obligația de a primi certificatele medicale și de a le plăti corespunzător, acordând salariaților acest drept garantat prin lege.

Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S).

În cazul în care persoana angajată este în perioadă de probă, aceasta se suspendă în timpul concediului medical și este reluată imediat ce concediul încetează. Același lucru se întâmplă și cu perioada de preaviz, în cazul în care cele două perioade se suprapun. De asemenea, concediul de odihnă se va întrerupe, la momentul intrării in vigoare a unui concediu medical, reluându-se sau reprogramându-se după finalizarea perioadei de incapacitate temporară de muncă.

Dacă persoana aflată în concediu medical are contract de muncă pe perioadă determinată, iar acesta încetează în timpul incapacității temporare de muncă, contractul nu se prelungește, iar plata indemnizației revine în sarcina Casei Teritoriale pentru Asigurări de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel