Conf.dr. Horia Bumbea: Transplantul medular, când și în ce boală se face. EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Organele donate salvează alte vieți
Organele donate salvează alte vieți

Conf.dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, cu competență în hematologie de laborator și doctor în științe medicale, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC MEDICAL, la ce folosește această procedură/terapie medicală și în ce patologii este ea indicată.

„Din 2018 am reușit să reîncepem activitatea de transplant medular în Spitalul Universitar de Urgență București. Era și este o necesitate de a crește numărul de transplanturi de celule stem hematopoietice deoarece în continuare România are o medie de paturi pentru transplant mai mică decât media europeană", a arătat conf.dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, cu competență în hematologie de laborator, doctor în științe medicale și medic coordonator transplant medular al SUUB.

Și sunt două tipuri de transplant medular care se pot face: transplant autolog – adică transplant de la pacient – sau transplant alogenic, când se utilizează celule stem de la un donator.

În ce boli e indicat transplantul medular

Patologiile hematologice existente necesită din ce în ce mai mult procedura de transplant, susține medicul specialist.

Conf. dr. Horia Bumbea spune că doar anumite patologii pot fi tratate astfel: „Este vorba de pacienți care au leucemii acute, limfoame, mieloame, care necesită consolidarea răspunsului prin această procedură de transplant de celule stem hematopoietice".

„Spitalul nostru are un compartiment acreditat, cu cinci camere sterile, deci avem 5 paturi de transplant pe care putem de acum să le utilizăm pentru a face procedura pentru pacienții noștri, deoarece încă există listă de așteptare. Trebuie să menționăm faptul că dacă se întârzie aplicarea transplantului de celule stem se poate pierde răspunsul și prin acest lucru se poate pierde și eficiența transplantului pe care-l aplicăm", mai spus conferențiarul.

Cine plătește pentru aceste proceduri medicale, vezi în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel