Consumul de alcool în sezonul cald, PERICOL pentru siluetă. Dr. Șerban Damian: Ne sabotează dieta

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto Unsplash/  autor Justin Aikin
Foto Unsplash/ autor Justin Aikin

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, atrage atenția asupra consumului de alcool în sezonul cald, despre care spune că ne poate sabota dieta. 

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, de ce nu este bine să bei alcool, dacă ții la silueta ta. 

„Alcoolul ne sabotează dieta și în sezonul cald și în sezonul rece și oricând, pentru că sunt surse de calorii. Alcoolul pur are 7 kilocalorii pe gram, băuturile alcoolice au conținut diverse de calorii, în funcție de compoziție. Berea are mai puțin alcool dar are și alți carbohidrați, vinul are zaharurile din struguri. Practic, aportul caloric al băuturilor alcoolice este important și nu trebuie în niciun caz neglijat, indiferent de temperatura de afară. 

Dacă ne hidratăm cu bere, spre exemplu, nu este același lucru cu acela dacă ne-am hidrata consumând apă, pur și simplu pentru că automat am băgat și o serie de substanțe cu valoare calorică, respectiv zaharurile și alcoolul. În principiu, hidratarea trebuie să o făcută cu apă, iar băuturile alcoolice trebuie consumate moderat.
Pe lângă toate acestea, trebuie să ținem contul că un consum excesiv de alcool și mai ales dacă este în mod repetat, pune probleme pentru sănătate prin efectele toxice pe care le are alcoolul asupra întregului organism, în mod particular asupra ficatului”, a declarat dr. Șerban Damian pentru DC Medical. 

Cum ne hidratăm corect în sezonul cald

Potrivit medicului, odată cu creșterea temperaturii din termometre crește și nevoia organismului de hidratare. 

„În zilele caniculare, nevoia de apă crește cu 1,5 până la de două ori față de nevoile obișnuite. Adică, dacă în mod obișnuit avem nevoie de undeva 35 ml pe kilogram în corp, pe zi, atunci când e foarte cald afară, nevoile acestea se pot se pot duce către 50 sau chiar mai mult mililitri.

Asta înseamnă că, dacă în mod normal avem nevoie de un litru jumate, doi, în zilele de vară putem să consumăm 3-4 litri de lichid când lichid. Nu mă refer doar la apă, sunt și alte surse de hidratare, cum ar fi ceaiul, supa. 

Contează foarte mult unde suntem în zilele caniculare. Spre exemplu, e cald afară însă noi stăm în interior, unde este aer condiționat, atunci este mai puțin important, pentru că  nu suntem expuși la căldura respectivă. În schimb, dacă suntem afară și eventual facem și efort fizic, atunci nevoia de hidratare crește foarte mult și nu este nicio problemă să ajungem la 4 L de apă pe zi sau poate chiar mai mult. Nevoile acestea trebuie individualizate și în funcție de dimensiunile fiecăruia pentru că o persoană de 50 de kg va avea altă nevoie decât o persoană de 100 de kilograme”, a mai explicat medicul. 

Ce rol are hidratarea în procesul de slăbire

Dr. Șerban Damian spune că hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului. Când vine vorba de slăbire, hidratarea poate juca și ea un rol important, prin îmbunătățirea metabolismului lipidic. 

„Hidratarea este importantă în toate aspectele ei, pentru că organismul nostru, fiind format din minim 50%  apă, către 60, sau chiar mai mult, în funcție de vârstă, trebuie să ne gândim  că practic apa este esențială pentru buna noastră funcționare, cu toate procesele metabolice care se desfășoară în prezența apei, așa că nu e vorba doar de slăbire, e vorba de buna funcționare a organismului. Acum, nu se poate spune neapărat că slăbești mai bine sau că slăbești mai rău dacă nu te hidratezi corespunzător. Printr-o  hidratare corespunzătoare dai șansa organismului să funcționeze așa cum trebuie, practic să își desfășoare funcțiile lui, să te poți mișca bine, să poți digera bine hrana și în felul acesta, probabil că există beneficii și în ceea ce privește metabolismul lipidic și practic procesul de slăbire în greutate”, a mai spus acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel