Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Această băutură menține sănătatea inimii. Previne bolile cardiovasculare și are un impact major, dacă este consumată corect.
Într-o eră în care plăcerile cotidiene sunt adesea asociate cu riscuri pentru sănătate, cafeaua pare să fie o excepție notabilă. Dr. F. Perry Wilson, profesor asociat de medicină și sănătate publică la Yale, explorează în detaliu beneficiile potențiale ale cafelei în contextul riscurilor cardiometabolice, bazându-se pe cele mai recente cercetări din domeniu.
Cafeaua este consumată zilnic de peste 1 miliard de oameni, oferind nu doar un boost de energie, ci și posibile beneficii pentru sănătate. Deși cafeina este principalul ingredient activ, cafeaua conține și o varietate de compuși chimici, inclusiv fenoli și acizi clorogenici, care ar putea contribui la efectele sale pozitive.
Dr. Wilson subliniază că, în ciuda prejudecăților legate de plăcerile dulci și consumul de substanțe psihoactive, cafeaua s-ar putea încadra în categoria excepțiilor plăcute care aduc beneficii reale.
"Cafeaua este una dintre acele rare plăceri care, se pare, sunt de fapt bune pentru sănătate", spune dr. Wilson, potrivit Medscape.
Un studiu recent publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) aduce noi perspective asupra efectelor cafelei asupra sănătății. Acest studiu este remarcabil pentru abordarea sa cuprinzătoare, bazându-se pe datele extinse ale UK Biobank, care include informații de la peste jumătate de milion de participanți.
"Studiul a analizat datele de la aproape 200.000 de persoane, care erau libere de boală cardiovasculară la începutul studiului. Rezultatele au arătat că un consum mai mare de cafea, ceai sau cafeină este asociat cu o reducere de aproape 40% a riscului de boală cardiovasculară", explică Wilson.
Vezi și: Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor
Consumul moderat de cafea, asociat cu riscuri cardiometabolice scăzute - FOTO: Freepik@kgtoh
Pentru a înțelege cum cafeaua influențează sănătatea, cercetătorii au folosit tehnici avansate pentru a măsura 168 de metaboliti diferiți din probele de sânge ale participanților.
"Cafeaua a modificat semnificativ aproape jumătate dintre acești metaboliți. De exemplu, cafeaua a redus nivelurile de VLDL, cunoscut sub numele de colesterolul rău, și a scăzut nivelurile de acizi grași saturați, amândoi fiind legați de riscuri cardiovasculare", spune dr. Wilson.
De asemenea, consumul de cafea a fost asociat cu creșterea nivelurilor de histidină, un aminoacid care poate contribui la scăderea riscului cardiovascular. Aceste descoperiri sugerează că există mecanisme biochimice prin care cafeaua poate influența riscul de boală cardiovasculară.
Deși studiul oferă dovezi promițătoare, dr. Wilson avertizează asupra consumului de cafea.
"Este important să facem distincția între diferitele tipuri de băuturi pe bază de cafea. O cafea simplă neagră este foarte diferită de băuturile sofisticate și încărcate cu zahăr precum Frappuccino-urile. Moderarea și alegerile sănătoase sunt esențiale", a mai spus dr. Wilson.
Cafeaua rămâne una dintre puținele plăceri care pare să ofere beneficii reale pentru sănătate. Așadar, atunci când savurați următoarea ceașcă de cafea, puteți fi liniștiți știind că, atunci când este consumată cu moderație, cafeaua poate contribui la menținerea unei stări bune de sănătate.
Prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, a declarat în exclusivitate pentru DC MEDICAL că pacienții cu afecțiuni cardiace ar trebui să fie atenți la consumul de cafea, subliniind că moderația este esențială. Potrivit acesteia, decizia de a consuma cafea nu este doar una legată de sănătatea fizică, ci implică și un aspect psihologic important.
"Eu întotdeauna le recomand pacienților o cafea. Ce rău poate să facă. În condițiile în care frustrezi un om căruia îi place să bea o cafea…nu o să moară, nu o să facă nicio patologie. Din contră, o să se simtă frustrat dacă nu îi recomandăm sau dacă nu îi dăm voie să bea o cafea.
Nu o să îi spunem să bea cafeaua în cana cu lapte. Îi spunem să bea cu o anumită limită. Asta e altă socoteală, dar oricărui om dacă îi dau o cafea și o bea de plăcere, nu o să îi facă rău. O să îi facă rău dacă îi interzic.
În viața asta nu trebuie să spui numai NU. Trebuie să îi spui omului și pacientului că are voie ceva", a explicat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu, medic cardiolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Unul din trei atacuri de cord lovește în tăcere, fără dureri în piept și fără semnale clare. Medicii trag un semnal de alarmă.
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Acest antioxidant poate preveni degradarea inimii.
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.