Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Această dietă poate să scadă glicemia, fără a fi nevoie de reducerea caloriilor.
Vezi și: Statinele, beneficii semnificative. Impact și în cazul persoanelor fără boli cardiovasculare
Un studiu recent prezentat la Întâlnirea Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid arată că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți semnificativ stabilitatea glicemiei în doar trei zile, fără a fi nevoie de reducerea aportului caloric.
Studiul sugerează că simpla limitare a ferestrei de alimentație la 8 ore pe zi poate fi eficientă pentru adulții cu risc de diabet de tip 2.
Fastingul, impact asupra glicemiei
Studiul randomizat, condus de dr. Kelly Bowden Davies de la Universitatea Metropolitană din Manchester, a examinat impactul postului de 16 ore asupra controlului glicemiei. Rezultatele arată că restricționarea ferestrei de alimentație la 8 ore zilnic a îmbunătățit semnificativ timpul petrecut în intervalul sănătos de glicemie.
De asemenea, a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză. Interesant este că nu a contat dacă perioada de alimentație de 8 ore era programată mai devreme sau mai târziu în cursul zilei, rezultatele fiind similare.
"Studiul nostru a arătat că restricționarea alimentației la o fereastră de 8 ore pe zi a îmbunătățit semnificativ timpul zilnic petrecut în intervalul normal de glicemie și a redus fluctuațiile nivelurilor de glucoză.
Totuși, modificarea perioadei restricționate de alimentație la o oră mai devreme sau mai târziu în cursul zilei nu a oferit beneficii suplimentare", a explicat Dr. Bowden Davies.
Vezi și: Tehnica ce vindecă ochii și sufletul: privește câteva minute în zare, la un peisaj larg
Fastingul, beneficii
Cercetări anterioare au arătat că alimentația restricționată în timp, fastingul, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul pe termen lung al glicemiei (HbA1c). Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste beneficii provin din sincronizarea meselor sau din reducerea generală a aportului caloric.
Noul studiu a încercat să izoleze efectele TRE, oferind participanților o dietă eucalorică, adică consumul a exact atâtea calorii cât să acopere cheltuielile energetice. Cercetătorii au dorit să vadă dacă controlul glicemiei s-ar îmbunătăți doar prin schimbarea momentului în care participanții mâncau, nu a cantității, potrivit SciTechDaily.
Studiu
Studiul a inclus 15 adulți sedentari, 9 femei și 6 bărbați, cu o vârstă medie de 52 de ani și un indice de masă corporală (IMC) de 28. Toți participanții obișnuiau să mănânce pe o perioadă mai lungă de 14 ore zilnic.
În cadrul studiului, aceștia au fost repartizați pe două regimuri de alimentație de 8 ore: o fereastră de alimentație timpurie, de la 8:00 la 16:00 (ETRE), și o fereastră târzie, de la 12:00 la 20:00 (LTRE). Fiecare regim a durat câte 3 zile, iar participanților li s-a oferit o dietă controlată pentru a se asigura că aportul caloric rămâne constant în ambele grupuri.
Nivelurile de glucoză ale participanților au fost monitorizate continuu pe parcursul studiului pentru a evalua timpul petrecut în euglicemie (intervalul normal de glucoză din sânge de 3.9-7.8 mmol/l) și pentru a măsura variabilitatea glicemică.
Vezi și: Mieloperoxidaza, ținta cheie pentru tratamente inovatoare în cancerul pancreatic
Fastingul, impact asupra glicemiei - FOTO: Freepik
Îmbunătățiri semnificative
Rezultatele au fost clare. În comparație cu alimentația obișnuită pe o fereastră de peste 14 ore, ambele regimuri ETRE și LTRE au condus la o creștere semnificativă a timpului petrecut în intervalul normal de glicemie—în medie cu 3.3%.
De asemenea, markerii variabilității glicemiei s-au îmbunătățit. Nivelurile medii de glucoză absolută (MAG) au scăzut cu 0.6 mmol/l, coeficientul de variație (CV) a scăzut cu 2.6%, iar amplitudinea medie a fluctuațiilor de glucoză (MAGE) s-a redus cu 0.4 mmol/l.
Cu toate acestea, nu s-au găsit diferențe semnificative între regimurile de alimentație timpurie și târzie, ceea ce sugerează că momentul ferestrei de 8 ore este mai puțin important decât durata perioadei de post.
Gestionarea glicemiei
Dr. Bowden Davies consideră că aceste descoperiri ar putea oferi o alternativă mai simplă la numărarea caloriilor pentru cei cu risc de diabet de tip 2.
"Mulți oameni consideră dificil să țină pasul cu numărarea caloriilor pe termen lung, dar studiul nostru sugerează că simpla urmărire a orei ar putea oferi o modalitate ușoară de a îmbunătăți controlul glicemiei", a declarat dr. Bowden.
Studiul evidențiază potențialul alimentației restricționate în timp ca o metodă neinvazivă și accesibilă de a îmbunătăți reglarea glucozei în sânge. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample, pe perioade mai lungi, pentru a confirma aceste beneficii în populații diverse.
Vezi și: Microplastice, descoperite în bulbul olfactiv. Impact semnificativ asupra creierului
Noi studii
Deși efectele pe termen scurt ale TRE asupra stabilității glicemiei sunt încurajatoare, echipa de cercetare solicită studii mai extinse pentru a examina impactul pe termen lung asupra riscului de diabet. Studiul actual este unul dintre primele care controlează strict atât dieta, cât și momentul meselor, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care TRE poate ajuta la gestionarea nivelurilor de glucoză independent de restricția calorică.
Pe măsură ce interesul pentru postul intermitent crește, aceste descoperiri sugerează că simpla ajustare a momentului în care mâncăm ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate, în special pentru cei cu risc de tulburări metabolice.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.