Mieloperoxidaza, ținta cheie pentru tratamente inovatoare în cancerul pancreatic

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter
cancer - FOTO: Freepik@kjpargeter

Această enzimă responsabilă cu eliminarea infecțiilor din corp contribuie la alimentarea celulelor canceroase.

Vezi și: 

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia de Vest lucrează la un nou tratament pentru cancerul pancreatic, concentrându-se pe o enzimă numită mieloperoxidază. Această enzimă, care ajută de obicei la combaterea infecțiilor, poate contribui la dezvoltarea cancerului atunci când este prea activă. În loc să ajute, mieloperoxidaza ajută tumoarea să crească și împiedică sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.

Echipa de cercetare speră că prin blocarea acestei enzime, vor putea îmbunătăți eficiența tratamentelor existente, cum ar fi imunoterapia, care utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a combate cancerul. Studiile lor au arătat că inhibarea mieloperoxidazei poate face imunoterapia mai eficientă, oferind noi speranțe pentru pacienții cu cancer pancreatic, o boală cunoscută pentru dificultatea sa de tratament și rata scăzută de supraviețuire.

Nevoie de noi tratamente

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, cu o rată de supraviețuire de doar 13% la cinci ani. Datorită faptului că boala este asimptomatică în stadiile incipiente, este adesea diagnosticată târziu, când opțiunile de tratament sunt limitate. Așa cum explică Tracy Liu, profesor asistent la Facultatea de Medicină a WVU, că "este o boală foarte mortală care are nevoie de noi opțiuni de tratament".

Inspirată de rezultatele slabe ale terapiilor actuale, echipa condusă de Liu explorează metode inovatoare de modificare a răspunsului sistemului imunitar la boală, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Amenințarea superbacteriilor. Peste 40 de milioane de decese, prognozate până în 2050

Mieloperoxidaza, prieten și dușman

Echipa WVU se concentrează pe mieloperoxidază, o enzimă care apare în mod natural și care, în mod obișnuit, sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor. Totuși, în cazul cancerului pancreatic, nivelurile ridicate ale acestei enzime agravează boala.

Celulele mieloide, care produc această enzimă, contribuie la crearea unui mediu care favorizează creșterea tumorilor și limitează capacitatea organismului de a lupta împotriva cancerului.

"Activitatea crescută a acestei enzime susține creșterea cancerului, dar în același timp limitează imunitatea anti-cancer, astfel încât organismul tău nici măcar nu poate lupta împotriva bolii", explică Liu.

Imunoterapia, un potențial progres

Cercetarea echipei se bazează pe un studiu anterior în care au demonstrat că inhibarea mieloperoxidazei poate îmbunătăți eficacitatea terapiilor cu inhibitori ai punctelor de control imunitar în modele de șoareci. Inhibitorii punctelor de control, o formă de imunoterapie, blochează proteinele care împiedică sistemul imunitar să atace celulele canceroase.

Deși această abordare a dat rezultate promițătoare în alte tipuri de cancer, cancerul pancreatic a rămas rezistent, până acum. Cercetările lui Liu sugerează că prin combinarea inhibării enzimei cu inhibitorii punctelor de control, sistemul imunitar al organismului poate combate mai eficient boala.

Vezi și: Șederea prelungită la serviciu, asociată cu mortalitatea. Activitatea fizică reduce riscurile

Cancerul pancreatic - FOTO: Freepik@aiartstock7

Tehnici inovatoare de studiu

Dr. Brian Boone, chirurg oncolog și membru al Institutului de Cancer al WVU, a contribuit cu două modele experimentale la studiu: un model ortotopic care injectează celule canceroase direct în pancreasul șoarecilor și un model transgenic spontan care permite dezvoltarea naturală a tumorilor în timp.

Aceste modele permit cercetătorilor să observe în timp real interacțiunile dintre tumori și sistemul imunitar folosind tehnici de imagistică intravitală.

"Ceea ce ne permite acest lucru este să capturăm, în timp, atât informații spațiale, cât și temporale", explică Liu, oferind o perspectivă mai dinamică asupra progresiei cancerului în comparație cu metodele tradiționale.

Vezi și: "România se mișcă, dar mult prea lent. Nu o să putem merge la nesfârșit 3 ore până la Sinaia". Medicul Radu Țincu: Statul român nu investește în prevenție

Studii clinice

Deși inhibitorii de mieloperoxidază au fost utilizați în studiile clinice pentru boli neurodegenerative precum Parkinson și SLA, echipa lui Liu speră ca descoperirile lor să deschidă calea pentru studii clinice în cazul pacienților cu cancer pancreatic.

Cercetările lor ar putea oferi, de asemenea, indicii despre modul în care răspunsul la chimioterapie poate fi îmbunătățit, cu proiecte viitoare care ar putea să se concentreze pe metastazele cancerului pancreatic, o zonă cu și mai puține opțiuni de tratament.

Prin țintirea mieloperoxidazei, echipa de la WVU deschide noi oportunități în tratamentul cancerului pancreatic, oferind speranță pentru o boală care a rămas mult timp rezistentă la terapiile convenționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel