Controlul GINECOLOGIC de rutină, esențial pentru SĂNĂTATE

Sonia Baciu |
Data publicării:
Controlul GINECOLOGIC de rutină, esențial pentru SĂNĂTATE, FOTO Pexels @ MART PRODUCTIONS
Controlul GINECOLOGIC de rutină, esențial pentru SĂNĂTATE, FOTO Pexels @ MART PRODUCTIONS

Controlul ginecologic este important de la începutul vieții sexuale a femeii și până după instalarea menopauzei

Controlul ginecologic de rutină este esențial pentru sănătatea femeii și trebuie realizat încă dinaintea începerii vieții sexuale și până după instalarea menopauzei. 

”O dată cu vârsta crește foarte mult riscul de cancer mamar sau genital, drept urmare, la medicul ginecolog, controalele ar trebui să regulate chiar dacă s-a instalat menopauza. Sunt aceleași investigații, variază frecvența cu care le facem, unele dintre ele fiind la indicația medicului ginecolog, dar frecvența controalelor este cam aceeași, o dată pe an. Din păcate sunt foarte multe paciente care vin în cabinet și după ce primesc un diagnostic cu un pronostic sever motivează că nu au mai fost la doctor pentru că nu au avut nicio problemă, au intrat la menopauză de 10-15 ani și nu au avut nicio problemă și niciun motiv de a mai merge la doctor. Trebuie să înțelegem că prevenția este extrem de importantă”, a declarat medicul Anca Sultan, invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la ProTV.

Care sunt investigațiile de la menopauză

Medicul a precizat că investigațiile din perioada menopauzei sunt aceleași ca și înainte: controlul ginecologic și examenul clinic pelvin, ecografia transvaginală care apreciază starea organelor genitale interne, examenul senologic, la care se adaugă mamografia – care face parte din screeningul cancerului mamar și se face cu o frecvență între 1 și 3 ani, fiind completată de ecografia mamară, anuală, testul Babeș-Papanicolau, care este indicat să se facă o dată la 3 ani, iar după vârsta de 74 de ani rămâne la indicația ginecologului, dar și un test de DEXA. ”O dată cu scăderea nivelului de estrogen de la menopauză scade și foarte mult densitatea osoasă, apare un dezechilibru între procesul de formare și cel de distrugere al țesutului osos, drept urmare acest test DEXA ne va putea ajuta foarte mult în prevenția sau tratamentul precoce al osteoporozei”, a mai explicat medicul Anca Sultan.

Prima vizită la ginecolog

”Măcar în jurul vârstei de 18 ani sau în momentul în care femeia plănuiește să-și înceapă viața sexuală. Atunci ar trebui să mergem pentru prima dată la medic. Ideal este să ne creăm o relație medic-pacient care să ne permită să discutăm destul de lejer despre anumite lucruri care nu sunt confortabile: debutul vieții sexuale, metodele de prevenție ale bolilor cu transmitere sexuală, modificările caracteristicilor secrețiilor vaginale, menstruația”, a explicat medicul Anca Sultan. (Citește mai departe AICI).

Vezi și: Cum influențează MENOPAUZA sistemul uro-genital. Ce AFECȚIUNI pot să apară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel