Copiii cu cel mai mare risc de a face forme grave de COVID și de a ajunge la ATI. STUDIU

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dureri de gât la copii       Foto: Pixabay
Dureri de gât la copii Foto: Pixabay

Medicul pediatru Mihai Craiu vorbește despre un studiu american care a analizat riscurile dezvoltării unei forme grave de COVID la copii.

După ce săptămâna trecută au început să fie mai multe îmbolnăviri COVID în rândul copiilor la medicii de familie, pediatri și în spitale, doctorul pediatru Mihai Craiu vorbește despre un studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie despre copiii cu cel mai mare risc să facă forme severe de coronavirus.

”Săptămâna trecută au început să se acumuleze în România cazurile grave de maladie COVID-19 la copil. Acest fapt se întâmplă la toate nivelele unde sunt evaluați și tratați copiii, de la medicul de familie, până în secțiile de Terapie Intensivă Pediatrică. Putem să ne speriem, putem să negăm faptul sau am putea să utilizăm constructiv informația.

Academia Americană de Pediatrie a publicat recent rezultatele supravegherii comunitare a copiilor spitalizați cu infecție SARS-CoV-2, în rețeaua de spitale inclusă în COVID-NET, din SUA. Sunt analizate datele a 3106 copii cu infecție confirmată, internați în 250 de spitale din 14 state în SUA.30% din copiii spitalizați au avut forme grave de boală și au necesitat îngrijiri speciale sau ventilație mecanică în secții ATI. In mod tragic 0.5% din acești copii spitalizați (adică 12 în total) au evoluat fatal.

Care sunt acei copii care au risc de formă gravă de boală? Care sunt aceia care ar putea ajunge în secții ATI pediatrice? Concluziile studiului citat sunt:

1. Vârsta este un factor decisiv pentru anticiparea riscului. Se observă un risc diferit la copiii sub 2 ani față de cei cu vârstă mai mare.

2. La cei sub 2 ani crește semnificativ riscul de formă gravă, dacă acești copii au boli pulmonare cronice, boli neurologice, boli cardiovasculare, dacă au fost prematuri și dacă au anomalii ale căilor aeriene.

3. La cei peste 2 ani riscul de formă severă este mai mare la acei copii ce au nutriție pe sondă (în principiu copii cu handicap grav ce au dificultăți majore la mestecat și înghițit), la copiii obezi sau la cei cu diabet.

4. Formele severe de maladie COVID-19 apar rar, la 12/100.000 persoane și sunt mai des întâlnite la sugar și la copiii de etnie hispanică sau africană (în SUA).

MESAJ DE LUAT ACASĂ - dacă există în familie un copil mic cu probleme de sănătate sau un școlar diabetic sau obez ar fi prudent să vă vaccinați. Nu pentru voi, dacă nu credeți în vaccin. Pentru copil!”, detaliază medicul Mihai Craiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel