Coronavirus, posibil să reziste la frigider: ce recomandă specialiștii

Angela Sabău / 04 apr 2020 / 11:56
Frigider  FOTO: Pixabay
Frigider FOTO: Pixabay

Specialiștii recomandă ca alimentele cumpărate să fie dezinfectate înainte de a fi puse în frigider. Asta deoarece, potrivit ultimelor cercetări, noul coronavirus poate supraviețui o perioadă îndelungată pe unele suprafețe, chiar și în frigider.

Dr. Warner Greene, un om de știință și cercetător de vârf al Gladstone Institutes din San Francisco, spune: „Coronavirusurile sunt, prin natura lor, virusuri lipicioase. Ele pot supraviețui o perioadă surprinzătoare de timp pe unele suprafețe, deși mor rapid pe alte suprafețe.”

Cercetările sunt încă în curs pentru tulpina actuală de coronavirus care provoacă COVID-19. Un studiu realizat în 2010 de American Society for Microbiology a investigat efectele temperaturii și umidității asupra coronavirusului SARS, care este strâns legat de virusul COVID-19 (numit oficial SARS-CoV-2). Oamenii de știință au descoperit că noul coronavirus a crescut în mediul cu umiditate scăzută și temperaturi de sub 4 ,4 grade Celsius - același mediu găsit în interiorul unui frigider obișnuit.

Dr. Greene, care este familiarizat cu studiul din 2010, dar nu a fost implicat în acesta, spune că acesta este motivul pentru care trebuie să se recomande tuturor să dezinfecteze produsele alimentare înainte de a le depune în frigider sau la congelator.

„Pentru produse alimentare și cutii și lucruri de genul acesta, eu și soția mea facem acest lucru împreună: luăm un prosop, îl înmuiem în Lisol (dezinfectant), apoi trecem cu adevărat pe suprafața dură a cartonului; a produsului alimentar”, a spus el.

Dr. Greene spune că puteți urma acești pași de fiecare dată când aduceți produse alimentare la domiciliu: „Pregătiți un bol su un vas cu dezinfectant, de preferință pe bază de alcool. Există două lucruri care pot dizolva membrana cornavirusului. Puteți utiliza alcool pentru a face asta, sau săpun și apă. Apoi, înmuiați un prosop în soluția de curățare și îndepărtați-l. Folosiți prosopul umed pentru a șterge bine suprafețele fiecărui recipient alimentar - pungi, cutii, sticle, cutii. Asigurați-vă că faceți acest lucru pe o suprafață curată, precum un blat sau o masă dezinfectate. Decontaminați containerele alimentare înainte de le pune în cămară sau în dulapuri”, spune el. De asemenea, dr. Dreen recomandă să vă spălați mâinile când ați terminat - de fiecare dată!

Despe congelator, dr. Greene spune că nu este clar dacă coronavirusul ar putea supraviețui la temperaturi sub zero grade, dar oricum este o idee bună să dezinfectăm produsele congelate.

„În congelator, este puțin mai problematic faptul că coronavirusul ar putea supraviețui unui dezgheț”, a spus el.

 

sursa, aici.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy