Coronavirus: Bolivia autorizează utilizarea unui medicament antiparazitar în tratamentul COVID-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medicamente  FOTO: pixabay.com
Medicamente FOTO: pixabay.com

Ministerul Sănătăţii din Bolivia a autorizat miercuri utilizarea ivermectinei, un medicament antiparazitar folosit des în medicina veterinară, pentru tratarea COVID-19.

O circulară care permite "importul şi utilizarea în diferite doze" a acestui produs a fost publicată, a anunţat ministrul sănătăţii Marcelo Navajas, la canalul de televiziune Unitel, înainte de a preciza că medicamentul "nu a fost validat ştiinţific pentru tratamentul coronavirusului", notează Agerpres. 

Din acest motiv, medicamentul trebuie administrat numai sub supravegherea unui medic şi cu condiţia ca pacientul să fie informat că eficacitatea sa nu a fost dovedită pentru COVID-19, a spus Navajas.

Medici bolivieni, în special din regiunile Santa Cruz (est) şi Beni (nord-est), au dezvăluit recent că au prescris ivermectină persoanelor infectate cu noul coronavirus, care provoacă boala COVID-19.

După acest anunţ, antiparazitarul, care există sub formă de comprimate, a început să fie cerut în farmacii şi pe piaţa neagră, unde preţul său a crescut brusc, ajungând de la 10 la 50 de bolivieni (1,4 la 7 dolari).

"Acest medicament se administrează foarte uşor, este foarte ieftin, poate fi folosit în toată ţara şi elimină (coronavirusul) din corp în 5 zile", a declarat medicul Erland Vaca Diez, admiţând că eficacitatea sa nu a putut fi stabilită 100%.

Ivermectina "este un antiparazitar utilizat cu precădere în medicina veterinară, însă a fost folosită şi în anumite tipuri de parazitoze umane", a declarat directorul Centrului Naţional de Boli Infecţioase, Virgilio Prieto.

Medicamentul este prescris în special împotriva scabiei.

"Vom aştepta studiile clinice", a avertizat la rândul său preşedintele Colegiului Medicilor din La Paz, Luis Larrea, avertizând, de asemenea, împotriva automedicaţiei.

Bolivia, a cărei populaţie se află în izolare din 17 martie, a înregistrat 2.964 de cazuri de coronavirus, între care 128 de decese

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel