Coronavirus, pandemia ar putea duce la cea mai mare scădere a poluării: de ce e considerată irelevantă

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Poluare FOTO: pexels.com
Poluare FOTO: pexels.com

Pandemia de coronavirus ar putea duce la cea mai mare scădere a emisiilor de dioxid de carbon, datorită încetinirii economiei. Specialiștii însă avertizeaă că această reducere va fi de scurt durată și nu va avea efecte semnificative.

Emisiile de dioxid de carbon ar putea avea în acest an cea mai mare scădere, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, deoarece focarul de coronavirus aduce economiile într-un stadiu virtual, potrivit președintelui unei rețele de oameni de știință care furnizează date de referință privind emisiile.

Rob Jackson, care prezidează Global Carbon Project, care produce estimări ale emisiilor anuale pe scară largă, a declarat că producția de carbon ar putea scădea cu peste 5% de la an la an - prima scădere de la reducerea de 1,4% după criza financiară din 2008.

„Nu m-ar șoca să văd o scădere cu 5% sau mai mult a emisiilor de dioxid de carbon în acest an, lucru care nu a fost vazut de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Jackson, un profesor de știință la Universitatea Stanford din California, într-un e-mail.

„Nici căderea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize de petrol sau de economii și împrumuturi din ultimii 50 de ani nu sunt susceptibile să fi afectat emisiile așa cum este această criză”, a spus el.

Predicția - dintre o serie de noi prognoze realizate de cercetătorii climatici - reprezintă o minusculă veste bună în plină criză: oamenii de știință climatici au avertizat guvernele mondiale că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă până în 2020 pentru a evita cele mai grave impacturi ale schimbărilor climatice .

Însă îmbunătățirile sunt din toate motivele greșite, legate de o situație de urgență mondială care zguduie mai mult de 950.000 de oameni - în timp ce închid fabricile, pună la sol linii aeriene și obligă sute de milioane de oameni să rămână acasă pentru a încetini contagiunea.

Experții avertizează că, fără modificări structurale, scăderea emisiilor cauzate de coronavirus ar putea fi de scurtă durată și să aibă un impact redus asupra concentrațiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul deceniilor.

„Această scădere nu se datorează modificărilor structurale, de îndată ce se termină limitele, mă aștept ca emisiile să se întoarcă aproape de locul în care se aflau”, a spus Corinne Le Quéré, un om de știință climatică de la Universitatea East Anglia din estul Angliei.

După ce emisiile mondiale de gaze cu efect de seră au scăzut în urma crizei financiare globale din 2007-2008, au înregistrat o recuperare de 5,1% în recuperare, potrivit lui Jackson.

Modelul de revenire rapidă a început deja în China, unde emisiile au scăzut cu aproximativ 25%, pe măsură ce țara a închis fabricile și a pus măsuri stricte cu privire la mișcarea oamenilor pentru a conține coronavirusul la începutul acestui an, dar de atunci au revenit la un interval normal.

 

Sursa, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel