Coronavirusul pe înțelesul tuturor. Dr Mihai Craiu: „Apelați la medic, nu așteptați să cădeți de pe surf, în ziua a 10a"

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Coronavirusul, comparat cu surful FOTO: Facebook Mihai Craiu
Coronavirusul, comparat cu surful FOTO: Facebook Mihai Craiu

Dr Mihai Craiu explică, sub forma unei comparații cu surful, evoluția noului coronavirus la femei și bărbați, tineri și vârstnici.

Într-o postare pe Facebook, dr Mihai Craiu explică COVID-19 sub forma unei comparații cu surful: 

”Cam așa arată pandemia COVID-19 din perspectiva mea. Așa cum scriam în ianuarie 2020, un val uriaș s-a ridicat asupra întregii lumi. Fiecare dintre noi percepem diferit situația și ne comportăm diferit în fața acestei încercări majore. Din punct de vedere medical, atunci când ești confruntat cu SARS-CoV-2 poți avea 4 modele de boală: una fără nici un semn aparent de infecție (din păcate poți da boala celor apropiați ție), una ușoară, în care treci cu bine de ea, aparent ca toate celelalte viroze prin care ai trecut, una gravă, cu pneumonie și alta foarte gravă cu insuficiență multiplă de organ și cu mortalitate ridicată. Acum știm cum ar putea evolua boala simptomatică, din acest articol ce face corelații între încărcătura virală cu noul coronavirus și tipul de evoluție clinică.

Contrar intuiției generale, o cantitate foarte mare de virus detectat în căile aeriene NU înseamnă automat scenariul cu evoluție nefavorabilă și deces. Nu voi vorbi acum despre formele ușoare ce seamănă cu o viroză obișnuită. O să revin în altă postare. Voi vorbi despre cele 2 personaje din imagine. Surferul ce plutește și rezistă valului uriaș COVID-19 și cel care alunecă și cade înghițit de val.

Și despre o cifră - 10 ZILE. În studiul din Lancet, pomenit mai sus, sunt descriși doar 5 pacienți, dar sunt aduse argumente care ne permit să anticipăm care din surferi va ieși repede la mal și care nu... Pacienții tineri (mai ales doamnele, cum scriam ieri) vor trece repede prin boală. Nici nu apar în poză.... deja au ieșit din apă. Chiar dacă au nivele foarte mari de virus, în căile aeriene, se produce vindecarea clinică in cel mult 10 ZILE.

Pacienții tineri având unele probleme de sănătate (sau seniorii relativ sănatoși aș adăuga eu) ar putea evolua bifazic. Adică încep ușor ca o viroză cu febră și tuse. Par a se vindeca, DAR după 10 ZILE, reapar semnele de boală acută și respirația dificilă. Aceștia au această agravare deși nivelul de virus din secreții scade mult sau chiar dispare! Aceștia sunt surferii care plutesc, care se luptă cu valul. Care au ceva care seamănă cu pneumonia, care au nevoie de spitalizare și oxigen.

Seniorii ce au comorbidități (și unii tineri foarte bolnavi anterior infecției COVID-19) vor avea incărcătură virală mare, ce nu scade deloc în timp. Aceștia nu se ameliorează treptat inițial ci au boală gravă din primele zile de boală si care ramâne gravă. Si pot să cadă înghitiți de val. In ciuda tratamentului intensiv și al ventilației mecanice.

MESAJ DE LUAT ACASĂ - în acele zone din țară unde sunt descrise "valuri" (mai multe cazuri de COVID-19 dovedite în comunitate) orice boală febrilă aparent banală, dacă se agravează după o săptămână de evoluție, ridică un mare semnal de alarmă!!

Apelați la medic, nu așteptați să cădeți de pe surf, în ziua a 10a".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel