COVID-19. Cele mai importante reguli. Experții vorbesc despre nutriție, sport, somn și stres

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Bacteriile bune din intestin pot fi întreținute prin alimentație
Bacteriile bune din intestin pot fi întreținute prin alimentație

Medici români de diferite specialități fac o serie de recomandări legat de alimentație, somn și gestionarea stresului în perioada pandemiei COVID-19.

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Forumul Național de Prevenție, Secțiunea de somnologie a Societății Române de Pneumologie, Asociația Medicală de Prevenție prin stil de viață sănătos fac o serie de recomandări legat de alimentație, mișcare, fumat, somn și gestionarea stresului.

Recomandările acestora sunt:

”În zilele acute ale pandemiei COVID-19, importanța distanțării sociale, spălatului mâinilor și evitarea atingerii feței sunt deja conștientizate de majoritatea populației pentru încetinirea propagării bolii, dar în sprijinul acestor măsuri se adaugă elemente fundamentale de prevenție prin medicina stilului de viață .


De aceea Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Forumul Național de Prevenție, Secțiunea de Somnologie a Societății Române de Pneumologie și Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos prezintă un mesaj lor comun pentru prevenție și sănătate.

Recomandări nutriționale- Adoptarea unui model alimentar bazat pe legume, fructe, într-o varietate de culori, limitând produsele de origine animală la proteine de bună calitate din carne slabă de pește, curcan sau pui. Aceasta va contribui la dezvoltarea unui microbiom sănătos,  cu rol în scăderea inflamației , întărirea imunității și potențarea sănătății.

Menținerea activității fizice este importantă pentru imunitate, sănătatea plămânilor și a inimii precum și pentru menținearea unui tonus optimist. Se mențin recomandările  de 150 minute de efort moderat  pe săptămână (de preferat 30 de minute zilnic 5 zile din 7)  - chiar dacă pentru COVID-19 încă nu există studii referitoare la activitatea fizică, studiul ocazionat de gripa din Hong Kong a arătat ca mortalitatea cea mai scăzută a fost la persoanele care au desfășurat activitate fizică moderată. Pentru cei obișnuiți cu practicarea regulată a exercițiului fizic, este important să se mențină acest bun obicei - adaptat la condițiile auto-izolarii la domiciliu - pentru ceilalți e un moment bun să înceapă cu exerciții ușoare pe durata a 20-30 minute, măcar de 3 ori pe săptămână. Sigur, se recomandă întreruperea activității fizice la primele semne de boală.

Fumatul de țigări convenționale este un obicei profund nesănătos, fundamentat pe dependența de nicotină, care s-a dovedit că poate crește riscul de îmbolnăvire și favoriza dezvoltarea unor forme severe, cu risc major de mortalitate. Această perioadă devine astfel momentul optim pentru a renunța la acest tip de dependență.

Somnul de bună calitate și de durată optimă (7-8 ore de somn odihnitor pe noapte) este esențial pentru menținerea funcționalității perfecte a sistemului imun. Pentru aceasta, se recomandă o oră regulată de culcare, menținerea camerei de dormit întunecată, curată, aerisită, liniștită și comfortabilă. Evitarea ecranelor calculatoarelor , tabletelor sau telefoanelor cu 90 de minute înainte de culcare, desemenea urmarea unui mic ritual de seară , cu citit, muzică și relaxare vor fi utile pentru un somn plăcut și odihnitor.

Stress-ul trebuie gestionat  corespunzator pentru a reduce nivelele de cortizon, dăunătoare sănătății. Practicarea meditației, trăirea în prezent (mindfulness), efectuarea exercițiilor de relaxare prin respirație, socializarea chiar și la distanță cu prietenii și apropiații vor fi de ajutor. Pentru cei care simt că nu reușesc să facă față situației, abordarea de specialitate, adică apelarea la ajutorul unui psiholog poate fi utilă (chiar și în sistem online).

Relațiile- În această perioadă, mai mult ca oricând, este momentul de a-i sprijini pe cei apropiați și de a fi un real suport pentru ei. Ascultarea activă, exprimarea emoțiilor și a sentimentelor sunt naturale și trebuie lăsate să se întâmple firesc. Voluntariatul în comunitatea apropiată poate aduce o stare de bine, ajutând totodată.
Timpul petrecut în aer liber poate aduce calm și liniște. Respectând distanțarea socială și legislația, mai ales în zilele însorite, aduce și acel aport de vitamina D necesar și bună dispoziție.

Scop si relevanță- Este un moment de reflecție  dar și de acțiune. Este și un moment de reconsiderare a propriilor valori, a relevanței acțiunilor noastre, a idealurilor care nu trebuie abandonate. Dimpotrivă, concentrarea spre idei motivante, creative, estetice, științifice sau profesionale poate aduce forța creatoare de a merge înainte cu energie și optimism și încredere în bine - cei credincioși vor avea beneficii ce decurg din rugăciune sau din lecture religioase. Este momentul în care fiecare dintre noi se poate redescoperi și redefini într-un nou context, apropiat de valorile personale.

Emoțiile pozitive, găsirea micilor bucurii pe care poate le-am neglijat în vâltoarea ultimelor evenimente. Gasiți momente de satisfacție, bucurie, oricât de puține sau de mici și prețuiti-le. Încercați să nu vă concentrați pe aspectele negative. Gândiți-vă la toți cei cărora le sunteți recunoscători, amintiți-va momente frumoase, zâmbiți, râdeți de câte ori se poate, gândiți bine, frumos și sistemul dumneavoastră imun vă va proteja pe măsură.

Federația Romană de Diabet, Nutriție si Boli Metabolice- Prof. Dr Gabriela Roman
Forumul Național de Prevenție- Prof. Dr. Dan Gaiță
Secțiunea de Somnologie a Societății Române de Pneumologie - Prof. Dr. Florin Mihălțan
Asociația Medicală de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos - Dr. Anca Hâncu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel