COVID-19, încă un posibil efect nefast constatat la luni de zile după vindecare. Lasă urme vizibile

Dana Lascu |
Data publicării:
Foliculii de păr au abilități necunoscute
Foliculii de păr au abilități necunoscute

Persoanele care se îmbolnăvesc de COVID-19 pot avea o mare varietate de simptome și efecte, dintre care unele îi vor afecta pe termen lung pe cei care fac boala. 

Experții de la Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au explicat că pierderea părului este un efect potențial pe termen lung al COVID-19 (link direct sursa informației), care este în prezent în curs de investigare.

Însă, un studiu din noiembrie 2020 (link direct studiu), a investigat simptomele cu debut tardiv ale COVID-19 într-un grup mic, de 63 de participanți. Dintre cei 58 de participanți incluși, în final, în analiză, 14 (echivalentul 24,1%) au raportat căderea părului.

Partea proastă e că poți să observi că rămâi fără podoaba capilară la, în medie, aproape două luni de la vindecare. Mai exact, în acest studiu, timpul mediu de debut al simptomului post COVID-19, până la pierderea vizibilă a părului, a fost de 58,6 zile.

Căderea părului s-a rezolvat la cinci dintre cei 14 participanți. Cu toate acestea, nouă participanți se confruntau încă cu pierderea părului în momentul în care au fost intervievați.

Cum ar putea COVID-19 să provoace căderea părului?

Căderea părului observată după vindecarea de COVID-19 este în concordanță cu o afecțiune numită efluviul telogen (ET). Persoanele cu ET raportează căderea părului care apare brusc. Părul cade în mod obișnuit în grămezi mari, adesea în timp ce vă periați sau faceți duș.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă ET au pierderea vizibilă a părului la 2 până la 3 luni după un eveniment declanșator. Acest lucru afectează de obicei mai puțin de jumătate din suprafața scalpului și efectul durează circa 6-9 luni. După această perioadă, majoritatea oamenilor constată că părul pierdut crește din nou.
Care e conexiunea cu COVID-19? Experții de la healthline.com spun că unul dintre potențialii factori declanșatori pentru ET este o boală acută cu febră. Persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au adesea febră ca unul dintre simptome.

Stresul este un alt potențial declanșator pentru ET, iar experiența unei boli precum COVID-19 poate provoca stres fizic și emoțional. De fapt, notează sursa citată, cazuri de efluviul telogen au fost semnalate și în rândul persoanelor stresate din cauza carantinei. 

Cum și de ce se produce efluviul telogen  

Părul are diferite faze de creștere. Efluviul telogen se produce atunci când un factor de stres face ca o cantitate mare de păr să nu mai crească și să intre în faza de odihnă (telogen).

În faza telogenă, firele de păr se „odihnesc” timp de 2 până la 3 luni înainte de a cădea din scalp pentru a permite creșterea unor noi fire de păr. Acesta este motivul pentru care specialiștii spun că pierderea părului datorată ET se produce la atâta timp după vindecarea de COVID-19. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel